En Sıcak Konular

UHİM: Arakan'da savaş değil soykırım var

10 Eylül 2012 17:43 tsi
Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi, Arakan'daki gelişmelerle ilgili bir rapor hazırladı

Arakanlıların içinde bulunduğu durumu yerinde tespit etmek için bölgede incelemelerde bulunan Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) yetkilileri, hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Arakanlıların katliamlara karşı kendilerini savunamadığı belirtilen raporda, yüzlerce yıldır bir arada yaşayan Müslüman ve Budist unsurların İngiltere'nin başını çektiği komployla çatışmanın ortasına atıldığı ifade edildi.

UHİM, Arakanlıların içinde bulunduğu durumu yerinde tespit etmek, yaşadıklarını kayıt altına almak ve uluslararası hukuk nezdinde gerekli girişimlerde bulunmak üzere 9-16 Ağustos 2012 tarihleri arasında bölgeye gitti. Bölgedeki görüşme ve gözlemler neticesinde hazırlanan raporu UHİM Başkanı Ayhan Küçük okudu. Raporda Arakan'da uluslararası medyanın bahsettiği gibi savaş ve mücadelenin yaşanmadığı, soykırıma maruz kalan bir halktan bahsedildiği belirtildi. Arakanlı Rohingyalar'ın katliamlara karşı kendilerini savunamadıkları anlatılan açıklamada, "Uzun yılardan beri devlet eliyle gerçekleştirilen ve son dönemlerde özellikle Budist milislerin de etkin olarak yer aldığı saldırı ve katliamlarda uluslararası hukukta soykırım olarak tanımlanan her türlü fiil işlenmektedir. Öyle ki BM de Arakan halkını dünyada en fazla zulme uğrayan insanlar olarak tanımlamaktadır." denildi.

Arakanlıların ticaret yapma, evlilik, çocuk sahibi olma, seyahat etme gibi en temel haklarının ağır şartlara bağlandığının anlatıldığı raporda, "Sürecin arkasında yatan asıl nedenler irdelenmeden anlaşılmaz. Arakan ve Myanmar'ın yer altı ve yer üstü kaynaklarının yanı sıra, sahip olduğu jeopolitik ve jeostratejik konuyla da başta ABD, İngiltere ve Çin olmak üzere, dünya siyasetine yön veren küresel aktörlerin iştahını kabarttığı bir gerçektir." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca raporda acil olarak hayata geçirilmesi gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

"Arakan'da yaşanan süreç, uluslar arası medyanın ve küresel güçlerin yaklaşımıyla ele alınmalı. Arakan'da yaşanan sorunun uluslar arası platforma taşınması için Türkiye Hükümeti gerekli girişimlerde bulunmalı. İslam Konferansı Örgütü acil olarak toplanmalı, üye ülkeler örgütlenerek soruna ilişkin karar almalı.

Uluslararası Arakan sempozyumları düzenlenmeli. Eğitim çağındaki Arakanlı gençlerin Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde eğitim almaları sağlanmalı. Öncelikle mülteci akını durdurulmalı, sonrasında geri dönüşler sağlanmalı. Budistlerin Nobel Barış Ödülü sahibi dini lideri Dalai Lama Tenzin Kyatso ve bir başka Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmarlı kadın düşünür-aktivist Aung San Suu Kyi başta olmak üzere Budist dünyasının önderleriyle diyaloglar kurulmalı. Onların meseleye duyarlı olmaları sağlanmalı."

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs