En Sıcak Konular

Yunanistan'da yeni kesintiler geliyor

10 Eylül 2012 16:47 tsi
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Troyka heyeti ile 2013-2014 yılları için kamu harcamalarında yapılacak 11,5 milyar avroluk kesinti paketini görüştü.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti ile 2013-2014 yılları için kamu harcamalarında yapılacak 11,5 milyar avroluk kesinti paketini görüştü.

Başbakan Samaras, ECB temsilcisi Klaus Masuch, AB Komisyonu temsilcisi Matthias Mors ve IMF temsilcisi Poul Thomsen'dan oluşan Troyka heyetini Başbakanlık'ta kabul etti.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede önlemlerle ilgili ayrıntılara girilmediği, hangi önlemlerin uygulanabilir olduğu üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu ve Yunan tarafının heyete Yunan halkının daha fazla tasarruf önlemine katlanamayacağını belirttiği öğrenildi.

Görüşmeye katılan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras çıkışta basın mensuplarının ''Troykanın kamu çalışanlarını işten çıkarma konusunda ısrar edip etmediğini'' sorması üzerine, Troyka heyetini kendi argümanlarının doğruluğu hakkında ikna etmeye çalıştıklarını belirtti.

Sturnaras ile dün yaptıkları görüşmede, Troyka heyetinin, 11,5 milyar avroluk kesinti paketi çerçevesinde Yunan hükümetinin sunduğu yaklaşık 2,1 milyar avroluk alternatif önleme itiraz ettiği bildirilmişti.

Başbakan Samaras ile hükümete destek veren partiler PASOK lideri Evangelos Venizelos ve Demokratik Sol Parti (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis dün akşam biraraya gelmiş ve kesinti paketine nihai halini vermek üzere bir görüş birliğine varamamıştı.
Yunan hükümeti ile Troyka heyeti arasındaki görüşmelerde savunma harcamaları, kamu operasyon giderleri ile ilaç harcamalarının kısıtlanması, 2015 sonuna kadar kamu çalışanlarının sayısının 150 bin kişi azaltılması ve vergi kaçakçılığı ile mücadele yoluyla gelir sağlanması konularında görüş ayrılığı olduğu belirtiliyor.

Koalisyon ortakları Çarşamba günü yeniden biraraya gelecek. Maliye Bakanı Sturnaras'ın Cuma günü düzenlenecek Avro Grubu toplantısında önlem paketini sunması bekleniyor.

Akademisyenler de greve gitti

Troyka ile görüşmeler sürerken kamu çalışanlarının kesintilere tepkileri sürüyor.
Özelleştirilme planları yapılan Yunanistan Postbank (TT) çalışanları 24 saatlik greve gitti. Bankanın merkez binasının çalışanlar tarafından işgali sürerken, DİMAR lideri Fotis Kouvelis grevdeki çalışanlarla görüştü. Bankanın yeniden sermayelendirilmesi konusunun ele alındığı görüşmede, Kouvelis prosedürlerin tamamlanmasının ardından bankanın, faaliyetlerini sürdürebilir hale geleceğini kaydetti.

Panhelenik Yükseköğretim Federasyonu'na bağlı üniversite öğretim üyeleri de 48 saatlik greve gitti.

Akademisyenler kredi karşılığı önlemler devam ettiği sürece son iki yılda yüzde 25 kesintiye uğrayan maaşlarının yüzde 25'ten fazlasını daha kaybedeceklerini ifade ediyor. Öğretim üyelerinin yarın sabah Sintagma meydanında bir gösteri yapması bekleniyor.

İlk, orta ve lise öğretmenleri de eğitim yılının ilk gününde iş durdurma eylemleri düzenleyecek.

Çarşamba günü aktif ve emekli askerlerden oluşan ordu mensuplarının da maaşlarında yapılacak kesintileri protesto etmek üzere bir gösteri düzenleyeceği belirtiliyor.



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,513 µs