En Sıcak Konular

Mısır'daki Suriye toplantısında İran katılıyor

10 Eylül 2012 16:40 tsi
'Dörtlü' Temas Grubu'na üye ülke temsilcileri dün ilk kez Kahire'de bir araya geldi. Toplantıya Türk, Mısır, Suudi Arabistan ve İranlı diplomatlar katıldı

İran; Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de yer alacağı Suriye konulu Kahire zirvesine katılacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan, toplantıya katılmak üzere Kahire'ye hareket etti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest ise "Bu toplantıya Suriye krizinin çözümü ve Mısır'ın teklifini dinlemek için katılıyoruz" açıklamasını yaptı.

İLK TOPLANTI KAHİRE'DE YAPILDI

'Dörtlü' Temas Grubu'na üye ülke temsilcileri dün ilk kez Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi. Temsilciler düzeyinde gerçekleşen toplantıya Türk, Mısır, Suudi Arabistan ve İranlı diplomatlar katıldı.

Bu arada BM ve Arap Birliği'nin ortak Suriye Temsilcisi Cezayirli diplomat El Ahdar el İbrahimi de, 'imkansıza yakın' olarak adlandırdığı Suriye ile ilgili görüşmelerine dün Mısır'dan başladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile görüşen İbrahimi, Arap Birliği üyesi ülkelerin temsilcileriyle de bir araya geldi. İbrahimi'nin daha sonra Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Mursi'nin geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yapılan İslam Konferansı Teşkilatı Zirvesi'nde dillendirdiği Suriye Temas Grubu'nun ilk toplantısında Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Ömer Önhun temsil etti.

Toplantıya büyük bir önem veren İran da toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullahyan'ın gönderdi. Özellikle muhaliflere destek veren Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye ile Beşşar Esed rejiminin en önemli destekçisi durumundaki İranlı temsilcilerin bir araya gelmesi, Suriye krizinin çözümü konusunda şu ana kadara atılmış en önemli adım olarak değerlendiriliyor.

BM'DEN BİR SONUÇ ÇIKMAMIŞTI

Krizin çözümü konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde daha önce yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı. Dörtlü görüşmelerin başaralı olması durumunda oluşan yapının, bölgenin diğer sorunlarını çözme konusunda da inisiyatif alabileceği belirtiliyor.

Irak'tan Bahreyn'e, Lübnan'dan Basra Körfezi'ne bölgede pek çok sorun bulunuyor ve sorunların bir tarafında ağırlıklı olarak İran bulunuyor. İran'ın Sünni ülkelerle masaya oturması durumunda muhtemel bir Şii-Sünni çatışmasının da önüne geçilebileceği ifade ediliyor.

İran özellikle nükleer silah programı konusunda Batı ve İsrail'in yoğun baskısı altında bulunuyor. İran bu baskıları hafifletebilmek için geçtiğimiz ay sonunda Tahran'da yapılan Bağlantısızlar Zirvesi'ni kullanmaya çalışmış, ancak bunda başarılı olamamıştı.

Suriye konusunda görüşmelerde bulunan İbrahimi'nin Kahire'deki temaslarından sonra Suriye'ye geçmesi bekleniyor. İbrahimi daha önce İngiliz yayın kurumu BBC'ye verdiği demecinde Suriye misyonunun imkansıza yakın olduğunu ifade etmiş, diplomatik yollardan bir çözüme ulaşmanın çok zor olduğunu vurgulamıştı.

Daha önce aynı görevde bulunan BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, başarılı olamayınca istifa etmek zorunda kalmıştı.

FRANSA DA KATILMAK İSTEMİŞTİ

Mısır'ın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, Fransa'nın da bu bu dörtlü çözüm gruubuna dahil olmak istediğini açıkladı.

Fransa'nın talebinin İran aracılığıyla kendilerine iletildiğini belirten Ali, gelecek hafta Suriye'deki krizin çözümü için çalışmalara başlanabileceğini söyledi.

Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,070 µs