En Sıcak Konular

Körfez parası Türkiye'ye akacak

10 Eylül 2012 15:08 tsi
Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Türk Hazinesi'nin bugüne kadar hiç borçlarını ötelemediğine dikkat çekerek Körfez'den sukuk ihracına yoğun ilgi beklediğini belirtiyor

Dünyanın En iyi Katılım Bankası' olma hedefi doğrultusunda yapısal dönüşüm projesi başlatan Albaraka Türk Katılım Bankası, 2015 yılında 200 şubeli orta ölçekli bir banka olmayı hedefliyor.
Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, ilk yarıda karlılıkta yüzde 21’lik artışla sektörün üzerinde performans gösterdiklerini, yıl sonunda ise 185 milyon liralık kar rakamına ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. Ekonomideki daralma nedeniyle sektör genelinde takipteki kredilerin bir miktar artabileceğini belirten Yahşi, 15 Eylül'den sonra tatilden dönüşlerle ekonomik canlılığın artmasını bekliyor.
BÜYÜME TAHMİNİ %3.5
- 2012 nasıl geçiyor?
Kolay bir yıl değil. Avrupa Birliği ve ABD'de sorunlar devam ediyor. Yakın çevremize baktığımızda ciddi problemlerle boğuşan bir coğrafyada bulunuyoruz. Suriye, Irak, İran. İran'a mali ambargo, Suriye'de iç karışıklık, çevremizde hem ekonomik hem politik olarak bir istikrarsızlık var. Bunun bize de doğrudan yansıması oldu. Büyüme yüzde 3.5 civarlarında gerçekleşecek gibi. Ancak bu kötü bir büyüme değil. Cari açık nispeten kontrol altına alınmış gözüküyor.

DÖRT GÖZLE BUNU BEKLİYORDUK

- Hazine'nin sukuk ihracına ilgi olur mu?
Dört gözle beklediğimiz bir ürün. Likit varlıkların kullanılabileceği bir alan açılıyor.Toplum faizsiz kamu menkul kıymetine ilgi gösterecektir. İlk ihraçta olmasa bile ikincil piyasaları oluşunca tüm bankaların bu kağıdı alacağını tahmin ediyorum. Türk Hazinesi'nin kağıtlarının değerli olduğunu düşünüyorum. Türk Hazinesi bu zamana kadar borcunu hiç ötelememiş. Getiri açısından da uygun bir cazibe yakalanırsa bu kağıda çok ciddi talep gelebilir.

1.5 TRİLYON DOLAR!
SPK Başkanı Vedat Akgiray, Körfez ülkelerinde 1-1,5 trilyon dolar gibi bir paranın bulunduğunu belirterek 'Bu kaynak, Batı ülkelerine ve Çin'e gitmiyor. O ülkelere gitmez ama Türkiye'ye gelebilir. Onun için sukuk düzeni arıyorlar' demişti.
Simurg ile dönüşüm başladı
- Yeni projeleriniz var mı?
Simurg adını verdiğimiz ciddi bir dönüşüm projesi başlattık. Simurg Farsça'da 30 kuş demek.Hedefe kilitlenmiş 30 kuş ama Kaf Dağı'nın arkasındaki büyük Simurg kuşlarının kralını arıyor.Bir anlamda kendi kendine içsel seyahat. Bu çerçevede kredilerimizin yüzde 50'sini KOBİ'ye, yüzde 20'sini bireysele, yüzde 30'unu kurumsal segmente ayıracağız.
2015 yılında 200 şubeye ulaşmayı hedefliyor
- Şubeleşme planlarınız?
Ne kadar alternatif dağıtım kanallarınızı etkinleştirirseniz etkinleştirin mutlaka vatandaşa yakın olma açısından fiziki şubelere de ihtiyaç var. Yılda 20 şube açarak büyüme hedefimiz var.Bu yıl 11 şube açtık, şube açılışları devam edecek. 151 personel aldık. Her yıl 20 yeni şube açarak 2015 yılında 200 şubeye ulaşma hedefimiz var.
2013'te Dubai'de temsilcilik açacak
- Yurtdışında büyüme hedefleriniz?
Hedefimiz Albaraka'yı Türkiye sınırları içerisinde daha etkin hale getirmek. Yurtdışında ilk olarak Kuzey Irak Erbil'e gittik. Balkanlar ilgilendiğimiz bölgelerden biri. Ancak henüz netleşen bir şey yok. 2013'te Körfez'de bir temsilcilik ofisi açma konusunu değerlendiriyoruz. Dubai olabilir.
Yıl sonunda 185 milyon liralık kar beklentisi var
- Banka olarak hedeflerinize ulaşabildiniz mi?
Bankamız, yılın ilk çeyreğinde krediler tarafında yüzde 14,5 büyüyerek, bankacılık ve katılım bankacılığı sektörünün üzerinde bir performans gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde toplam aktifler ve toplanan fonlar tarafında bir miktar küçülme meydana gelmişti. Fakat ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre aktiflerimiz yüzde 4,4, toplanan fonlarımız da yüzde 3,4'lük bir büyüme gösterdi. Karlılıkta ise çok iyi bir performans gösterdik.
- Yıl sonu kar hedefiniz?
2012 bütçemizde 185 milyon lira kar hedefimiz vardı. İnşallah bunu realize edeceğiz.
Faizsiz bankacılık kütüphanesi
- Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?
Albaraka'da katılım bankacılığı ve faizsiz bankacılık konusunda çok güzel bir kütüphane oluşturmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Dünyada ve Türkiye'de çıkmış katılım bankacılığı ile alakalı kitapların temin edildiği bir kütüphane fikrimiz var. Buna start verdik..(AKŞAM)



Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,812 µs