En Sıcak Konular

İkinci nükleer santralin takvimi belli oldu

10 Eylül 2012 15:06 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ikinci nükleer güç santraliyle ilgili kararın yıl sonuna kadar verileceğini bildirerek, "Nükleer güç santraliyle enerjide dışa bağımlılığımız artmayacak aksine azalacak. Bunun her türlü mühendislik hesapları

Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) görev yapmak üzere Rusya'ya nükleer mühendislik eğitimine gidecek 75 öğrenciyi bakanlık toplantı salonunda kabul etti.

Rusya'ya eğitime gidecek 75 öğrencinin yapılan elemeler sonucunda 3 bin aday arasından seçildiğini belirten Yıldız, 64'ü erkek 11'i kız olan öğrencilerin Hacettepe, ODTÜ, İTÜ, Ankara ve Gazi Üniversitelerinin de aralarında olduğu seçkin okullarda eğitim gördüğünü söyledi.

Yaklaşık 8-10 kilometrekarelik alanda yapılacak nükleer güç santraline birim alana yatırım bazında en yüksek finansmanın sağlanacağına vurgu yapan Bakan Yıldız, "Özellikle nükleer santraller konusunda bu kadar spekülasyonun olduğu bir dönemde, siz gençlerin nükleer eğitimine istekli olması oldukça önemli. Bizler sizleri tehlike ve riske değil, Türkiye'nin gelişmesine ve geleceğine gönderiyoruz. Sizlerin de bizi orada çok iyi temsil edeceğinize inanıyorum. Bu eğitimi aldıktan sonra siz çok az kişinin uzmanı olduğu bir alanda çalışacaksınız ve bu ayrıcalığı yaşayacaksınız" dedi.

Petrol zengini ülkelerde bile nükleer güç santrali çalışmalarının yürütüldüğünü, Türkiye'de de bu çalışmaların başlaması için önemli adımların atıldığını vurgulayan Bakan Yıldız, Fransa'da Dünya Kültür Mirası içinde yer alan Louvre nehri üzerinde 14 tane santrallin olduğunu ve bu nehirde tutulan balıkların yendiğini, bölgede turizm yapıldığını aktararak, Türkiye'de de bunun mümkün olduğunu söyledi.

"Nükleerde kararlılığımız devam edecek"

Türkiye'nin dünyanın üzerinde, enerji sektörünün ise Türkiye'nin üzerinde büyüdüğüne dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Türkiye'de enerji sektörü yüzde 7-8'ler civarında bir büyüme yaşarken, AB ülkelerinde yüzde 0,5 küçülme yaşandı. Biz bundan dolayı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz.

Anlaşmaya yakıt da dahil olduğu için ve nükleeri doğalgaz santrallerinin yerine ikame etmeyi planladığımız için, nükleer güç santralin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını artırmayacak, aksine azaltacak. Bunun her türlü mühendislik hesaplarını isteyene sunabiliriz. Bundan dolayı nükleer santraller konusundaki kararlılığımız devam ediyor. İkinci nükleer güç santraliyle ilgili kararımızı yıl sonuna kadar verileceğiz"

"Abdülhamit'in haritasını dikkate alıyoruz"

Bakan Yıldız, bir basın mensubunun Abdülhamit Han tarafından hazırlatılan petrol haritasıyla ilgili soru üzerine, haritanın gerçek olduğunu ve Abdülhamit'i haritayı bedelini kendi cebinden ödeyerek hazırlattığını söyledi.

Kendilerinin bu haritaya bakarak sondaj çalışmalarını yürütmediklerini ama bu haritanın kendilerinin oluşturdukları haritalarla örtüştüğünü belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"1901 yılında Alman ve Türk mühendisler tarafından hazırlatılan bu haritada Basra ve Hazar zonu yer alıyor. Basra zonunun biten kısımlarında Diyarbakır, Cizre ve Hakkari gibi yerler var. Bizim çalışmalarımızda da benzer sonuçlar çıkıyor. Biz bu haritaya göre çalışmalarımızı yapmıyoruz ama bizim haritamızla örtüştüğü yerleri dikkate alıyoruz."

"Üç dönem sonunda görevler tevdi edilmeli"

Bakan Yıldız, diğer bir basın mensubunun AK Parti'deki 3 dönem sınırlamasıyla ilgili sorusu üzerine, 3 dönem uygulamasını desteklediğini belirterek, yaklaşık 12-13 yıla karşılık gelen dönemin hizmet için oldukça uzun bir süre olduğunu dile getirdi.

AK Parti içinde kadroların boşalacak yerleri hakkıyla dolduracağına inandığını ifade eden Yıldız, "Önemli olan şahısların değil Türkiye'nin geleceği. Biz parti olarak, 'birçok şey eskisi gibi olmayacak' derken bunu da kastediyoruz. ben üç dönem sonunda görevi ne olursa olsun partililerimizin görevlerini yeni gelenlere tevdi etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda farklı istekler olabilir, buna da partimiz karar verir" diye konuştu.

Superfin, öğrencilerden başarı istedi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Alexander Superfin de öğrencilerin Rusya'daki tüm masraflarının proje şirketi tarafından karşılanacağını belirterek, öğrencilere sağlık sigortası yapılacağını ve aylık 500 dolar burs verileceğini bildirdi.

Öğrencilerin kalacağı yurdun tekrar düzenlendiğini dile getiren Superfin, "Her türlü imkan sağlandı. Öğrencilerden sadece bir tek isteğimiz var; o da başarılı olmaları" dedi.

Nükleer mühendislik eğitimi alacak 75 öğrencinin, 13 Eylül'de Rusya'ya gideceği bildirildi. 

Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs