En Sıcak Konular

Somali'de geçiş süreci sürüyor

10 Eylül 2012 14:37 tsi
Somali'de yıllar süren kaosun ve Birleşmiş Milletler (BM) destekli geçiş hükümeti döneminin ardından ülkenin demokratik düzene geçiş süreci devam ediyor. Milletvekilleri ve meclis başkanı belirlendi, sıra cumhurbaşkanı seçiminde...

Somali'de yıllar süren kaosun ve Birleşmiş Milletler (BM) destekli geçiş hükümeti döneminin ardından ülkenin demokratik düzene geçiş süreci devam ediyor. Uluslararası toplum, ülkede bugün yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçime odaklanmış durumda.

Mogadişu'da 20 Ağustos'ta yapılan törenle milletvekilleri yemin ederek göreve başladı ve böylece 1991'den bu yana kurulan ilk resmi meclisle ülkedeki 8 yıllık BM destekli geçiş hükümeti dönemi de sona ermiş oldu.

Milletvekilleri, güvenlik sorunu nedeniyle seçimler yapılamadığı için aşiretlerin önde gelen isimleri tarafından belirlenmiş, meclisin oluşturulmasıyla aynı gün yapılması öngörülen cumhurbaşkanı seçimi ise siyasi sürtüşmeler ve meclisteki eksik sandalyeler yüzünden ertelenmişti.

Uluslararası Kriz Grubu da, "mevcut siyasi sürecin demokratik olmadığı"na işaret ederek, "aşiret liderlerinin belirlediği isimler arasında eğitimsiz kişiler bulunduğunu, bazı milletvekili sandalyelerinin en yüksek parayı verene satıldığını ve hatta liderlerin kendi yakınlarını milletvekili yaptıklarını" ileri sürmüştü.

Geçiş döneminin sonlandırılmasında önemli bir aşama olan yeni meclis için başkanlık seçimiyse 28 Ağustos'ta yapılmıştı.

Muhammed Osman Cevari, 275 üyeli parlamentoda 228 üyenin oyunu alarak yeni meclis başkanı olmuş aynı zamanda geçici başbakanlık görevini de üstlenmişti.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Bazı eleştirilere rağmen demokratik sürece geçiş aşamalarını güçlükle de olsa katetmeyi sürdüren Somali'de, meclisin bugün yapılacak oylamayla ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı görevi için 2009'dan bu yana görevde olan Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed'in en güçlü aday olduğu bildiriliyor.

Şeyh Şerif Ahmed, yönetime karşı silahlı mücadele yürüten Eşşebab örgütüne karşı etkin mücadelesi ile tanınıyor.

Uluslararası toplum da, olağan şartlarda bugün yapılması planlanan oylamayı, Somali'nin etkin ve güçlü bir yönetime sahip olabilmesi açısından önemli bir aşama olarak görüyor.

Somali'de, 1991'de merkezi yönetimin ülkedeki kontrolü kaybetmesinden sonra 20 yılı aşkın süreyle devam eden bir kaos baş göstermişti. Yönetimin yeniden yapılanması süreciyse, geçen yıl Eşşebab militanlarının başkent Mogadişu'dan çıkarılmasının ardından başlatılmıştı.

İçinden geçtiği kritik dönemde Somali halkının yanında yer alan ve ülkeye yardımlarda bulunan Türkiye ise, Somali'deki geçiş döneminin sonlandırılmasında önemli bir aşama olan yeni parlamentonun toplanmasından memnuniyet duyduğunu açıklamıştı. (AA)



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs