En Sıcak Konular

AB'nin Kosova ikilemi

10 Eylül 2012 14:37 tsi
Kosova resmi olarak tam bağımsız döneme geçişini kutlarken, AB'de hâlâ Kosova'yı tam bağımsız bir ülke olarak tanıma konusunda iki farklı kutup bulunuyor.

Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan ettiğinde AB büyük bir ikilemin ortasında kaldı.

Aralarında Almanya'nın da bulunduğu üye ülkelerin büyük çoğunluğu kısa bir süre içinde Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. O dönemde Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier tanıma kararını, Alman hükümetinin yıllar süren güvensizlik ve istikrarsızlık ortamına bir son vermeyi istemesi ile gerekçelendirmiş ve "Ancak bu şekilde sadece Kosova'da değil, Balkanların batısında daha iyi bir gelecek sağlanabileceğini" açıklamasını yapmıştı.

Ancak AB üyelerinden Yunanistan, Romanya, Slovakya, İspanya ve Kıbrıs Cumhuriyeti Kosova'nın bağımsızlığını tanımama kararlarında ısrarcı.

‘Neden iç politik’

Bu ülkelerin Kosova'yı tanımaya yanaşmamasının Kosova'yla ilgisi olmadığını söyleyen Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga geçen Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada, "Bunun iç siyasetle ilgili nedenleri var" demişti.
Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan beş AB ülkesinin de nüfusunda azınlıklar önemli bir oran teşkil ediyor. Kosova'nın tanınması halinde bu ülkelerdeki azınlıkların da bağımsızlık isteme ihtimali, ülkelerin çekimser tutumunda belirleyici bir rol oynuyor.

AB içindeki Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki bölünme, bölgedeki AB politikalarının etkisini de baltalıyor. Avusturya Yeşiller Partisi'nin Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Avrupa Paralamentosu Kosova Raportörü Ulrike Lunacek, söz konusu beş ülkeyi Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya çağırdı. Lunacek bunun, AB'nin çabalarını daha etkili hale getireceğini kaydetti.
Ancak Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan ülkelerden biri olan Kıbrıs'ın AB Konseyi dönem başkanı oluşu bu süreci geciktirecekmiş gibi görünüyor. Zira Kıbrıs'ın Avrupa İşleri Bakan yardımcısı Andreas Mavroyannis'in deyimiyle, "AB tarafsız bir yaklaşım sergileyecek". 

Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,734 µs