En Sıcak Konular

Türkiye'de korumaya muhtaç çocuk sayısı

10 Eylül 2012 13:21 tsi
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit, sayıyı açıkladı.

AK Parti Kadın Kolları'nın düzenlediği ''Koruyucu Aile'' çalıştayı parti genel merkezinde yapıldı.
 
Genel Merkez Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 14 bin korunmaya muhtaç çocuk bulunduğunu belirterek temel amaçlarının; bu çocukları aile sıcaklığına kavuşturmak olduğunu bildirdi.
 
Yurt ve yuvalarda yetişen çocukların koruyucu ailenin yanına verilmesinin kamuoyunda çok fazla bilinmediğini belirten Akşit, bugüne kadar koruyucu aile hizmetinden yararlanmış 5 bin 287 çocuk bulunduğunu, bu yıl 135 çocuğun daha koruyucu aile hizmetinden yararlandığını bildirdi.
 
- Koğuş sistemine son -
 
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya ise Çocuk Hakları Sözleşmesi prensibinden hareketle Türkiye'de 0-18 yaş arasında 23,9 milyon ''çocuk'' bulunduğunu, ülkedeki 14 milyon aileden 8 milyonunun ise koruyucu aile olabileceğini ancak gerçekleşme oranının çok düşük olduğunu bildirdi.
 
Çocukların devlet himayesinde iyi korunduğunu ama aile ortamı sağlama konusunda sıkıntı yaşandığını ifade eden Kaya, ideal olanın; çocuğun kendi öz ailesi varsa, yapılabiliyorsa ailenin sorunun çözülerek oraya yerleştirilmesi olduğuna işaret etti.
 
Kaya, tanıtım eksikliği dolayısıyla koruyucu aile ile evlatlık edinmenin birbirine karıştırıldığına işaret etti. Kaya, evlatlık edinmede mahkeme kararı ile nüfusa geçirilerek miras hakkına da sahip olunması sağlanırken, koruyucu ailede böyle bir durum olmadığını ifade etti.
 
TÜBİTAK ile Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kaya, proje tamamlandıktan sonra çocukların daha yakından takip edileceğini belirtti.
 
Sosyo kültürel faktörler ve dini sebeplerden dolayı da ailelerin koruyucu ailelikten uzak durduğunu anlatan Kaya, ''2014 yılı sonuna kadar hiç bir çocuk koğuş sisteminde kalmayacak. Ya kendi ailesinin yanına dönmüş olacak, ya evlat edindirme ya da koruyucu aile hizmetinden yararlandırılacak, çocuk evinde veya da sevgi evinde kalacak. Çocuğun üstün yararı bunu gerektiriyor'' diye konuştu.
 
Kaya, bir tanıtım kampanyası başlatacaklarını ve Koruyucu Aile Yönetmeliği'nin de hukuksal anlamda kendilerine yardımcı olacağını bildirdi.

trthaber


Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,234 µs