En Sıcak Konular

Doğalgaza kış öncesi 'çifte zam' geliyor!

10 Eylül 2012 12:28 tsi
OTAŞ'ın maliyetinin altında satış yaptığına ilişkin açıklamalar doğalgazda 1 Ekim ya da 1 Kasım itibariyle doğalgaza zam olacağı sinyali olarak algılandı. Ancak bazı iller iki kere şanssız olacak.

BOTAŞ'ın planladığı zammın yanı sıra dağıtımı 8 yıl zam yapmama şartıyla özel şirketlere devredilen illerde çifte zam tehlikesi kapıda...

Bu ay sonunda doğalgaza bir zam yapılma ihtimali yüksek bulunuyor. BOTAŞ'ın maliyetinin altında satış yaptığına ilişkin açıklamalar doğalgazda 1 Ekim ya da 1 Kasım itibariyle doğalgaza zam olacağı sinyali olarak algılandı. Ancak bazı iller iki kere şanssız olacak.

Çünkü tarife zammı da kapıda. Geçen günlerde Kayseri'de zam yapıldı. Konutlarda yüzde 7'ye varan zam gerçekleşti. Kayseri'nin ardından Konya'da da yüzde 4'lük tarife zammı yapıldı. Şimdiye kadar 54 bölgede dağıtım şirketlerine verildi. Süreler peyderpey doluyor. Kayseri ve Konya'nın yanı sıra Kütahya, Erzurum, Gebze gibi birçok dağıtım bölgesinde süre doldu. Sürelerin tamamen dolması 2016'yı bulacak.

Eylül ayının sonuna kadar zam için çalışma yapılacak. Çalışmayla; BOTAŞ'ın yıl sonu zararının tamamen mi kapatılacağı yoksa yarı yarıya mı indirileceği konusundaki alternatif hesaplamalar yapılacak. BOTAŞ'ın tamamen zararının kapatılması için yaklaşık yüzde 30 zam ihtiyacı bulunuyor.

Ancak yapılacak zam oranının bu kadar yüksek olmasını kimse beklemiyor. BOTAŞ'ın zararının belli bir seviyede tutulması için zam oranının hangi oranda yapılması gerektiği konusunda çalışma yapılacak. Çalışma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a sunulacak ve kararı Erdoğan verecek.

Hangi iller şanssız Bu zammın dışında bir de bazı illerde tarife zammı yapılması gerekiyor. İlk zam Kayseri'de yapılmıştı, şimdi de Konya'da yapıldı. 2003'te birçok bölgede gaz dağıtımı sıfıra yakın kârla özel şirketlere dağıtıldı. Bu şirketlere 8 yıl boyunca zam yapmama şartı getirildi ki bu süre dolmaya başladı.

Kayseri'de gaza ağustos başı itibariyle yüzde 7 zam yapıldı. Konya'dan sonra sırada Kütahya, Çorlu, Erzurum, Gebze, İnegöl, Çatalca, Çorum, Balıkesir , Sivas, Aksaray , Samsun var.

Kaynak: Radikal



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs