En Sıcak Konular

'Kahve içtik diye Hristofyas'ı tehdit ettiler'

9 Eylül 2012 15:41 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu ve Kıbrıs Türklerinin geleceği için yapılan çalışmaları Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi.

Derviş Eroğlu, birlikte kahve içtikleri için Hristofyas'ın bıçakla nasıl tehdit edildiğini anlattı.Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde Türk düşmanlığı ile yetişen bir gençlik olduğunu yaşadığı anekdot ile şöyle anlattı: "Türkiye'den gelen ve vatandaşımız olan göçmenler vardı. Karadeniz Kültür Derneği, müzakereler devam ederken Güney'deki Hala Sultan Camii'nde ibadet için rica ettiler. Ben de Hristofyas'a 'otobüsle geçmek istiyorlar, insanlık namına dini inançlarını yerine getirmek için ibadete gidecekler, polis nezaretinde gitsinler gelsinler' dedim. 'İzin veremem' dedi. 'Beni çok gördün herhalde bu memlekette' dedi. Güney'de Türk ve Türkiye düşmanlığı olduğunu ifade etmiştir. Güney Kıbrıs'ta aşırı milliyetçi ve Türk düşmanlarının oluşturduğu, ELAM isminde bir parti var. Biz Hristofyas ile bir kahve içtik beraber. Üç lidere, Hristofyas, Özel Temsilcisi Yorgo Yakovu ve ana muhalefet DİSİ'nin Başkanı Nikos Anastasiadis'e zarfın içinde mektupla birlikte bıçak gönderildi tehdit olarak. ELAM'cılar Türklerle bir kahve içmeyi bile kabul etmeyen, buna tepki gösteren bir parti. Türk düşmanlığı ile büyüyen, arkadan gelen genç bir nüfus vardır."

"HRİSTOFYAS ANLAŞMA UMUDU İÇİNDE DEĞİL"

AB dönem başkanlığını alan Kıbrıs Rum Kesimi ile 1 Temmuz'a kadar müzakere masasında oturan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Hristofyas'ın dönüşümlü başkanlığa karşı çıktığını söyledi. Eroğlu, "Çapraz oyu Rum tarafı müzakere masasına sunmuştu. Çapraz oya karşılık dönüşümlü başkanlık olacaktı. Rumlar dönüşümlü başkanlığa şiddetle karşı çıktığı için Hristofyas, çapraz oy konusunda cambazlığa başladı... 'Çapraz oyu Türk ve Rum tarafında kamuoyuna soralım var mısınız yok musunuz?' dedik. Hristofyas'ın bize verdiği cevap: Her iki taraf da bunu reddedecek. Ben de 'reddedilecek bir öneriyi niye masaya sunuyorsunuz?' dedim. Genel Sekreter'e beşli toplantı önerisini yaptım. Fakat Rum tarafı anlaşma yönünde bir ışık görmediğini gerekçe göstererek reddetti. Dolayısıyla Hristofyas anlaşma umudu içinde değil. Zaten Hristofyas cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söylüyor. O zaman Hristofyas ile bu sahada görüşmenin anlamı da yok." ifadelerini kullandı.

'ANLAŞMAZLIĞIN MAĞDURU KIBRISLI TÜRKLERDİR'

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının anlaşma için aceleye ihtiyacı olmadığını, anlaşma olmadığı için Kıbrıslı Türklerin mağdur olduğunu ifade etti. Derviş Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Hristofyas cumhurbaşkanı seçildiği zaman başta CTP olmak üzere bazı sol partiler büyük bir sevinç içine girmişlerdi. Talat ile yaptıkları görüşmelerde anlaştıklarını da sağa sola duyurmaya çalışıyorlardı. Bir ara Sayın Hristofyas 'CTP ile yapmış olduğumuz anlaşma metni masaya gelse ben bunun altına imzamı atarım' diyecek kadar da ileri gitmişti. Ama Talat Bey ile 2 seneye yakın görüştüler herhangi bir anlaşmaya imza koymadılar. Bütün dünya maalesef işgal ettikleri ortaklık devletimizi Rum devleti olarak kabul etmiştir. Şimdi AB üyesi ve dönem başkanlığını da almışlardır. Dolayısıyla bu noktada Rumların bir anlaşma için aceleye ihtiyaçları yok. Anlaşmazlığın devam etmesi Rumlara bir sıkıntı yaratmıyor ama bize yaratıyor. Anlaşmazlığın mağduru biz oluyoruz. Çünkü ambargolar altında devam ediyoruz. AB yetkililerine ambargo meselesini gündeme getirdiğimizde 'anlaşma olunca kalkacak' diyorlar. Anlaşma olmadığına göre biz ambargo altında yaşamaya devam ediyoruz."


'AB YETKİLİLERİ, TÜRKİYE'NİN SESSİZ KALDIĞINI SÖYLEDİ'


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye 1995 yılında Gümrük Birliği'ne girerken Rumlarla AB'nin tam üyelik müzakerelerine başlama kararı alındığını, AB yetkililerinin kendisine bu konuda Türkiye'nin sessiz kaldığını söylediğini aktardı. Eroğlu, o tarihi süreçte yaşananları şöyle anlattı: "O dönem Başbakandım. 1995 yılında Gümrük Birliği'ne Türkiye girerken o zaman Rum'un tam üyelik müzakerelerine başlama kararına Türkiye'nin sessiz kaldığı bize AB'nin bazı yetkilileri tarafından söylendi. Sayın Tansu Çiller imzalamıştı. Gümrük Birliği'ne girerken Ankara'da gündüz vakti havai fişekler falan atılmıştı. Gümrük Birliği'nin müzakerelerinin yapıldığı 1995 tarihli masada Rumlara da tam üyelik müzakerelerine başlama kararı alındı. Sayın Karayalçın ile görüştüğümde 'Bu konuda ısrarlı oldum ama AB kararını vermişti' dedi. Neticede Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girerken toplantıda alınan kararlarda verilen bu hak Rumları AB dönem başkanı olarak karşımıza çıkardı. Burada AB'nin hatası büyüktür. Güney Kıbrıs'ı AB'ye almaları çok büyük bir hataydı. Bana AB içinden Fransız yetkili, 'Bizi kapı önünde yapılan konuşmalar ilgilendirmez, mühim olan içerideki konuşmalardır' şeklinde bir espri yapmıştı. Birkaç ay önce Londra'da Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüşmemde bana söylediği şu: 'Biz iki hata yaptık. Bir Rumların AB'ne alınmasında. İki; Annan Planı'nda yüzde 70-76 oranında hayır demiş olmalarına rağmen tekrar müzakerelerin başlatılmasında.' Çünkü AB, bölünmüş bir Kıbrıs'ı AB'ye almıştı. Rum'un AB'ye girmesi anlaşma umutlarını tamamen sıfırlamıştır. Çünkü hem BM üyesi, hem AB üyesi olduktan sonra Rumun bizimle anlaşmaya ihtiyacı yok."



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs