En Sıcak Konular

Eros yuvaya dönüyor

9 Eylül 2012 14:59 tsi
Yunanistan destek oldu, Eros yuvaya dönüşe hazır...

Türkiye, daha önce yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerine bir bir kavuşuyor. Yılbaşından itibaren önce İngiltere’den 400 yıllık İznik Çinili Levhaları’na, daha sonra da ABD’den 4 bin 500 yıllık Troya Takıları’na kavuşan Türkiye, şimdi de Londra’da sergilenen “Eros Başı”na kavuşmak için gün sayıyor. Türkiye ve Yunanistan, önceki ay Paris’te düzenlenen UNESCO toplantısında kayıp eserlerin iadesi konusunda karşılıklı olarak birbirlerine destek verdiler. 1879 yılında İngiltere’ye kaçırılan “Eros Başı”nın yeniden Türkiye’ye gelebilmesi için Türkiye ile Yunanistan arasında sıkı bir işbirliği yapıldığı ortaya çıktı. Bu kapsamda ay sonunda Türkiye’ye gelecek yetkililerin ardından Eros Başı’nın da getirilmesi bekleniyor.

İNGİLİZLER GETİRMEYE MECBUR KALDI!

Paris’te önceki ay yapılan UNESCO Kültür Varlıklarının Yasadışı İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, çalıntı eserlerin iadesini gündeme getirdiler. Kendi ülkesinden kaçırılan eserlerin iadesi konusunda Türkiye’nin büyük desteğini gören Yunanistan, verilen teklifin gündeme getirilip görüşülmesi yönünde oy kullandı. Böylelikle İngilizler üzerinde eserin iade edilmesine yönelik bir baskı oluştu. İsmini vermek istemeyen bir Bakanlık yetkilisi, bunun sonucunda İngiltere’deki Victoria ve Albert Müzesi yetkililerinin 27 Eylül’de Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, “Turizmdeki işbirliğimiz kültüre de yansıdı. Eserin sergilendiği Victoria ve Albert Müzesi yetkililerinin uygunluk ziyaretinin ardından eserin Türkiye’ye iade edilmesini bekliyoruz” diye konuştu. Yetkili bundan sonraki dönemde daha büyük çalıntı eserlerin Türkiye’ye iadesi konusunda UNESCO üzerinden aynı yolun izleneceğini de sözlerine ekledi.

1879 yılında İngiltere Konsolosu Wilson kaçırmıştı


Konya-Karaman yolu üzerinde bulunan Sidamara Lahdi’nin üzerinde yer alan ve milattan sonra 3’üncü yüzyıla ait olan “Eros Başı”nın İngiltere’ye kaçırılış hikâyesi oldukça ilginç. Şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki lahdin üzerinde bulunan “Eros Başı” 1879 yılında zamanın İngiltere Konsolosu ve arkeolog Sir Charles Wilson tarafından çıkarılıp İngiltere'ye götürüldü. Wilson’ın torunları tarafından müzeye bağışlanan eser, şu anda Victoria ve Albert Müzesi’nde sergileniyor.

haberturk

Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs