En Sıcak Konular

''Tampon bölge gerekli''

9 Eylül 2012 12:04 tsi
''Tampon bölge gerekli'' Arap Birliği Türkiye Misyon Başkanı Naciri, Suriye'deki son olayları değerlendirdi.

Arap Birliği Türkiye Misyon Başkanı Muhammed el-Fatih Naciri, Suriye'deki insani kriz konusunda hareketsiz kalan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) eleştirerek, "BMGK Suriye'de akan kanı durdurmak için harekete geçmekten aciz. Tampon bölge gerekli. Çünkü Suriye'yi terk eden insanların sayısı her gün artmakta" dedi.

Naciri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriyeli sığınmacıların durumu konusunda Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı son konuşmayı olumlu karşıladıklarını belirterek, konuşmada yer alan taleplerin "çok açık" olduğunu ifade etti.

Davutoğlu'nun konuşmasında BMGK'ya eleştiri yöneltmesini haklı bulduğunu dile getiren Naciri, "Çünkü BMGK Suriye'de akan kanı durdurmak için harekete geçmekten aciz. Tampon bölge gerekli. Çünkü Suriye'yi terk eden insanların sayısı her gün artmakta. Türkiye ve diğer komşu ülkelerin kapasitesi aşıldı ve bu ülkeler daha fazla sığınmacı kabul edemeyecektir. Bu bir insanlık felaketidir. Bu bir kaos halidir. Batı ve uluslararası toplum bu sorunu çözme noktasında aciz kalmıştır" diye konuştu.
 
Ciddi adımlar Kasım'dan sonra
 
Kasımdaki ABD başkanlık seçimlerinin ardından, Suriye konusunda ciddi adımlar atılacağını ve krizin daha da ağırlaşması durumunda Amerikan yönetiminin harekete geçeceğini savunan Naciri, şöyle konuştu:

"Çok büyük bir felaket olmadığı takdirde Kasım'dan sonra hareketin olacağını düşünüyorum. ABD'nin müdahalesi muhtemelen NATO ile birlikte olacaktır. Ancak ABD, Suriye'de iki kırmızı çizgiye sahip. Bunlardan ilki, El-Kaide'nin ve radikal grupların Suriye'ye girmesidir. Bu hem ABD için hem Suriye için hem de bölge için oldukça endişe verici bir durum. Çünkü rejim sona erdiğinde ve Esed yönetimi terk ettiğinde, bu gruplarla ne yapabilirsiniz? Hiçbir silahın bu grupların eline geçmesini istemiyorlar, bunu takip ediyorlar.

Diğer kırmızı çizgi ise kimyasal silahlardır. Rejim kimyasal silahları kullanırsa, Obama ne yapılacağı konusunda oldukça açık.

Dolayısıyla, bu iki kırmızı çizgi ABD, bölge, Türkiye ve bütün komşu ülkeler için çok önemli. Ancak (ABD) başkanlık seçimleri yapıldığında, Suriye konusunda karar alması daha kolay olacaktır."

aa
 

Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,024 µs