En Sıcak Konular

İsyancıların merkezi artık Ürdün

9 Eylül 2012 09:23 tsi
İsyancıların merkezi artık Ürdün
Suriye muhalefetinin siyasi ve askeri kanadı İstanbul'da aynı masaya oturdu ve isyanın yapısal düzenini baştan aşağı yeniledi.

Albay Riyad el Esad'ın 29 Temmuz 2011'de Youtube'dan yayınlanan bir videoyla Hatay'da kurulduğunu ilan ettiği Özgür Suriye Ordusu'nun merkezi Ürdün'e kaydırıldı.

Adı Suriye Ulusal Ordusu olarak değiştirilen yapının başına da Tuğgeneral Muhammed El Hac Ali geçti. Merkezin değiştirilmesine gerekçe olarak Hac Ali'nin Ürdün'e yaşaması gösterildi. Hac Ali, bir ay önce taraf değiştirip Ürdün'e sığınana kadar 2008'de atandığı Suriye Ulusal Savunma Konseyi'nin başındaydı. ÖSO liderleriyle aynı masaya oturan Suriye Ulusal Konseyi yetkilileri Akşam'a değişikliğin nedenlerini; çok daha üst düzeyde subayların direnişe katılması, isyancıların büyük oranda birbirinden habersiz hareket etmesi, emir komuta sisteminin sekteye uğraması ve El Kaide gibi marjinal örgütlerin direnişte etkisini artırması olarak sıraladı.

ANKARA: KARAR ONLARIN
 
Ankara konuyla ilgili kararın 'Suriyeli muhaliflerce alındığını' ve 'onların takdiri olduğunu' belirtirken, Suriye Ulusal Ordusu'nun kuruluşunu silahlı muhalifleri bütünleştirecek bir adım olarak değerlendiriyor. SUK yetkilisinin verdiği bilgilere göre yeni yapılanma doğrultusunda, her silahlı gücün başına SUO tarafından askeri isimler görevlendirilecek. Böylece emir komutada yaşanan sıkıntı ortadan kaldırılarak, El Kaide'nin etkisi kısıtlanacak. Yetkili, Hac Ali'nin Türkiye ile ilişkisini de koparmayacağına dikkat çekerken, SUK yetkilileri ile görüşmek üzere sık sık Türkiye'ye gelip gideceğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde Özgür Suriye Ordusu'nun internet sitesinde ordunun 'ana üssü' olarak Hatay'ın gösterilmesi ve iletişim adresi olarak da Türkiye hatlı bir telefon numarası verilmesi kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuş, daha sonra internet sitesindeki Hatay ifadesi 'Şam' olarak değiştirilmişti.

 

Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs