En Sıcak Konular

Pasifik'e Rus hamlesi

8 Eylül 2012 09:59 tsi
Pasifik'e Rus hamlesi Rusya, Pasifik sahilindeki en büyük liman kentini, Uzak Asya ticaretinin önemli aktörlerinden biri yapmak için tam 20 milyar dolarlık yatırım yaptı

Turnalara daha güvenli göç yolları belirlemek için planörle uçarak "umut" projesine katkı sağlayan  Putin, uluslararası politikada da Rusya'ya yeni güvenli yollar arıyor.

Putin'in bugün devlet başkanları zirvesi yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısı için harcadığı büyük çaba da bu arayışın ifadesi. Sovyet döneminde dünyaya kapalı ve gizemli bir şehir olan Rusya'nın en doğusundaki Vladivostok'un zirve için seçilmesi de anlamlı. Rusya, Pasifik sahilindeki en büyük liman kentini, Uzak Asya ticaretinin önemli aktörlerinden biri yapmak için zirve öncesi bu şehre tam 20 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Hafta boyunca çalışmalarına devam eden APEC zirvesinin bugün ve yarınki kapanış bölümü, APEC devlet başkanları zirvesi olarak planlandı. Putin'in ilk kez ev sahipliği yapacağı zirveye ise ABD Başkanı Barack Obama katılmıyor. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olan Moskova, Uzak Asya'daki yeni pazarlara enerji açılımları yapmaya hazırlanırken, enerji ihtiyacı yüksek olan Çin, Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkeleri de Rusya'dan daha fazla petrol ve doğalgaz almaya hazır. Bu çerçevede Çin'e kadar uzanacak trans-Sibirya petrol boru hattının ikinci aşaması tamamlanmak üzere. Putin, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ile görüşmesinde Vladivostok'a 13 milyar dolar sıvılaştırılmış doğalgaz ihraç terminal yatırımını ele alacak.

Putin'in üçüncü dönem iktidarı ile birlikte güçlenen yeni trendde eski Sovyet coğrafyasının dışında Uzakdoğu ülkeleri ile çok güçlü ilişkilerin geliştirilmesi var. Rusya'nın yeni yol haritasının belirlenmesinde Pasifik bölgesinin cazibesi kadar, Batı'da yaşanan olumsuzluklar da etkili oluyor. Rusya'nın dış ticaretinde halen yüzde 50'den fazla bir ağırlığı olmasına rağmen Avrupa'da yaşanan finans krizi Moskova'yı endişelendiriyor. En az 17 AB ülkesi doğalgaz alımlarını azalttı. Avrupa Komisyonu'nun Rus enerji şirketi Gazprom aleyhine iki gün önce başlattığı soruşturmanın zamanlaması da anlamlı bulunuyor. Rus şirket rekabet kurallarını ihlalden suçlu bulunursa 10 milyar Euro'ya kadar ceza alabilecek. Bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan enerji ihracatı Rusya'nın yumuşak karnı olarak biliniyor.

Arap Baharı da Pasifik'e dönüşte etkili

Putin'in yüzünü Pasifik'e çevirmesinde Arap Baharı ile çalkalanan Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler de etkili. Rusya bölgede siyasi nüfuzu ile birlikte silah satış pazarını ve en stratejik deniz üssünü de kaybetmek üzere. Moskova, Suriye'ye yönelik askerî müdahaleyi Çin'in desteği ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde üç kez veto ederek engelleyebildi. Russia Today televizyonuna zirve çerçevesinde açıklamada bulunan Putin, "Rusya ve Çin ilişkileri en yüksek seviyede. Siyasi ve ekonomik alanda karşılıklı olarak en güçlü güvene sahibiz." değerlendirmesinde bulundu. Bağımsız Devletler Topluluğu, Şanghay İşbirliği Örgütü ve APEC ülkeleri ile Asya-Pasifik hattında kurulacak yeni güç merkezi Kremlin'in çok kutuplu dünya hedefi için stratejik olarak değerlendiriliyor.

Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs