En Sıcak Konular

Çocuklarımız kimlere emanet!

7 Eylül 2012 16:09 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Okul Aile Birliği Yönetmeliği sinsi bir tehlikeyi beraberinde getirdi.

Yeni yönetmeliğe göre; cinsel istismarda bulunmak, uyuşturucu satmak, hırsızlık yapmak gibi suçlardan hakkında dava açılan kişiler, dava henüz sonuçlanmadığı için okullarda görev yapabilecek.

Yeni başlayacak eğitim-öğretimyılıyla beraber okullarda görev yapacak sivillerin adli sicili tartışma konusu olacak. İki yıl önce İstanbul’daki okullarda görev yapan temizlikçi, kantinci ve servis şoförleri arasında yapılan araştırmalarda yüz kızartıcı suçlardan sabıkalı 233 kişinin sözleşmeli olarak öğrencilerle iç içe görev yaptığı tespit edilmişti.

Bu nedenle şubat ayında okul aile birliği yönetmeliği değiştirildi. Ancak yeni yönetmelikte, eskisinde bulunan eksikliklerin giderilmediği ortaya çıktı. Yeni yönetmelikteki bir boşluğun, çocuk tacizcilerinin, katillerin, hırsızların, uyuşturucu kaçakçılarının okullarda çalışabilmesine imkan sağladığı anlaşıldı.

DAVASI DEVAM EDEN ÇALIŞABİLİR

Değiştirilen yönetmeliğe göre taciz, tecavüz ve uyuşturucu satışı gibi suçlamalarla hakkında dava açılan ve davaları devam etmekte olanlar rahatlıkla okullarda kantinci, temizlikçi, servis şoförü olarak görev yapabiliyor. Yönetmelikte işe alınacak kantincilerden ya da ihaleye gireceklerden sabıka kaydı belgesi getirmeleri isteniyor. İstenilen belgede normal olarak sadece alınan cezalar gözüküyor. Ancak temizlikçilerden ve okul servisi şoförlerinden bu bile istenmiyor.

Türkiye’de ceza davalarının 5-7 yıl gibi uzun yıllar sürdüğü bir gerçek. Bu durumda davası devamedenler hakkında yönetmelikte herhangi bir düzenleme yapılmadığından, hakkında çocuğa taciz davası açılan ve davası devameden kişilerin bile okullarda çalışmasına hiçbir engel kalmıyor.

Terör suçlusu da var

İki yıl önce yapılan bir araştırmada ortaya çıkan sonuçlar çocuklarla iç içe görev yapan personelin hatırı sayılır bir kısmının sabıkalı olduğunu ortaya koymuştu. Buna göre, İstanbul’da ilk ve ortaöğretim kurumlarında 223 sabıkalının sözleşmeli olarak görev yaptığı tespit edilmişti. Sabıkalılar arasında 12’sinin cinayet, 11’inin dolandırıcılık, 65’inin hırsızlık, 10’unun terör gibi suçların faili olduğu açıklanmıştı. Kantincilere yönelik yapılan kontrolde ise 9 kişinin “Küçük yaşta çocuğun cebren ırzına geçmek, baştan çıkartmak, iffete taarruz etmek, çocuklara cinsel istismar” suçlarından ceza aldığı tespit edilmişti.

Temizlikçiden sabıka kaydı bile istenmiyor

Son yönetmelik değişiklikliğine göre okullarda görev yapacak kantincilerden her yıl sabıka kaydı alınması zorunluluğu getirilmişti. Ancak yeni yönetmeliğe, öğrencilerle sürekli irtibat halinde olan temizlikçi ve servis şoförleri için sabıka kaydı istenmesi zorunluluğuyla ilgili bir madde konulmadığı ortaya çıktı.



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,828 µs