En Sıcak Konular

Suriye'de günün gelişmesi

7 Eylül 2012 16:07 tsi
Dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...

ŞAM'IN MERKEZİNDE PATLAMA: 5 ÖLÜ

Suriye'nin başkenti Şam'ın Rukneddin mahallesinde meydana gelen patlamada 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye devlet televizyonu, başkent Şam'ın Rukneddin mahallesindeki Şemdin Meydanı'nda Cuma namazı çıkışı meydana gelen patlamada 5 Suriye askerin öldüğünü, çok sayıda kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı güçlerin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda, 39 kişinin öldüğünü bildirdi.

(SNHR), operasyonlarda, Halep'te 17, Şam ve banliyölerinde 10, Deyru'z Zor'da 5, Humus'ta 5, İdlib ve Dera'da 1'er kişi olmak üzere 39 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Örgüt, Humus ve çevresinde Esed'e bağlı güçlerin helikopter destekli hava saldırısında çok sayıda evin hasar gördüğünü ve hayatını kaybeden 5 kişiden 3'ünün çocuk olduğunu kaydetti.

Kazaz bölgesinde Suriye ordusu ile ÖSO arasında çatışma çıktı

Suriye'nin başkenti Şam'ın Kazaz bölgesinde Esed rejimine bağlı güçlerle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), Şam'ın güneyindeki Kazaz bölgesinde Suriye ordusu ile ÖSO'ya bağlı birlikler arasında çıkan çatışmada 1'i ağır toplam 8 kişinin yaralandığını açıkladı.

Örgüt ölü sayısına ilişkin bilgi vermezken, Şam'ın 45 km kuzeyindeki ez-Zebedani bölgesinde de şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydetti.

Öte yandan örgütten yapılan açıklamada, Şam'ın merkezine yakın olan Yermuk mülteci kampından yoğun silah seslerinin geldiği belirtildi.

NATO: ASKERİ MÜDAHALEYE NİYETİMİZ YOK AMA TÜRKİYE'Yİ SAVUNMAYA HAZIRIZ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO olarak Suriye'ye askeri müdahalede bulunma niyetinde olmadıklarını söyledi.

Güney Kafkasya ziyareti kapsamında Ermenistan ve Gürcistan'dan sonra Azerbaycan'a gelen NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde eğitim alan öğrencilerle görüştü.

Suriye'de yaşanan olayları değerlendiren NATO Genel Sekreteri, "Suriye ve Libya'da yaşanan olayları kıyaslamak doğru olmaz. Libya konusunda elimizde BM'nin net olarak belirtilmiş kararı ve bölge ülkelerinin desteği vardı. Suriye konusu ise tamamen farklı ve burada en iyi çözüm siyasi çözüm olacaktır. NATO Suriye'de yaşananları ciddi şekilde takip etmektedir. NATO olarak Suriye'ye askeri müdahale niyetimiz yok fakat gerektiği takdirde ortağımız olan Türkiye'yi savunmaya hazırız" diye konuştu.


TÜRKİYE'NİN ÇALIŞMALARI TAKDİRE ŞAYAN

Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal, genel resmin, Suriye rejiminin ülkenin  büyük bölümünde kontrolü kaybettiğini gösterdiğini belirterek, ''Bugün sorun Esed'in gidip gitmeyeceği değil, ne zaman gideceği haline geldi. Rejim içindeki çatlakların büyüdüğü bilgisini ve mesajını almak da beni heyecanlandırdı'' dedi.

Rosenthal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Conrad Otel'de bir araya geldiği çalışma kahvaltısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün Türkiye-Suriye sınırını ziyaret ederek temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin bölgedeki çalışmalarına değinen Rosenthal, ''Türkiye'nin mültecilerle ilgili çalışmaları takdire şayan'' dedi.

Suriye rejimindeki çatlaklar

Rosenthal, Bakan Davutoğlu ile görüşmelerinde Suriye'deki durumu ele aldıklarını aktararak, ''Genel resim, rejimin ülkenin büyük bölümünde kontrolü kaybettiğini gösteriyor. Bugün sorun Esed'in gidip gitmeyeceği değil, ne zaman gideceği haline geldi. Rejim içindeki çatlakların büyüdüğü bilgisini ve mesajını almak da beni heyecanlandırdı'' diye konuştu.

Konuk Dışişleri Bakanı Rosenthal, Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili Türkiye ile ortak kaygıları taşıdıklarını ifade etti.

Suriye'de ''güvenli bölge'' oluşturulup oluşturulmayacağı sorulan Rosenthal, böyle bir bölgenin olabileceğini, ancak BM Güvenlik Konseyi'nin iki önemli üyesi Rusya ve Çin'in bu yönde bir tedbire muhalefet ettiğini kaydetti.

Rosenthal, ''Gerçekçi olursak böyle bir tedbir muhtemel görünmüyor. Ancak Esed döneminin bittiğini anlamaları için Rusya ve Çin'e baskının sürüdürülmesi gerekiyor. Onlardan da Suriye'de bir geçişin olması gerektiği yönünde cesaretlendirici sinyaller alıyoruz'' ifadelerini kullandı.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Rosenthal, Suriye Ulusal Konseyi ile temaslarına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:

''Suriye muhalefetiyle, Suriye Ulusal Konseyi liderleriyle görüşmemde onları Suriye'de kendi bölgelerinde kontrolü ele alan yerel koordinasyon konseyleriyle bağlantı kurmaları konusunda teşvik ettim. Bu alanda da cesaret verici gelişmeler oluyor, bunlarla ilişkilerin arttığını öğrendim.''

Suriye'de yaşananlarla terör olaylarının tırmanışı arasındaki ilişki de sorulan Rosenthal, ''PKK şüphesiz terör örgütü, bu bizim açımızdan çok açık. Buna uygun da davranıyoruz. Şiddete karşıyız. PKK konusunda çok açığız, şüpheye yer yok. PKK terör örgütüdür ve biz teröre karşıyız'' dedi.

KIZILHAÇ ÖRGÜTÜ: ESED İLE OLUMLU GÖRÜŞMELER YAPTIK

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün yeni Başkanı Peter Maurer, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bu hafta tutuklulara erişilmesi ve ciddi biçimde ihtiyaç duyulan teslimatın ulaştırılması konusunda ''olumlu'' görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Maurer, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Esed ile görüşmelerinin, ''tam anlamıyla makul olduğunu'' ve yüzbinlerce kişiye gıda, ilaç ve diğer tedariklerin ulaştırılması gibi ''açıkça insani ihtiyaçlara odaklandığını'' kaydetti.

Peter Maurer, Şam çevresinde, yaşayanların kendisine ''dehşet verici sayıda silahlı saldırıları'' anlattığını, ''ölçüsüz şiddet'' karşısında şok olduğunu da sözlerine ekledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK) de Suriye'deki olaylar nedeniyle ülke içinde yerlerinden olan ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyan 200 bin kişi için acil yardımı artırıyor.

BMYK'nın sözcüsü Adrian Edwards, acil durum hatlarına yardım talebiyle on binlerce çağrı geldiğini, ekiplerinin son 2 haftada başkent Şam çevresinde 29 barınakta kalanlara danışmanlık yaparak ve ev eşyaları vererek yardımını genişlettiğini söyledi.

Edwards, BMYK'nın, Suriye'deki şiddet nedeniyle komşu ülkelere kaçan 200 binden fazla mülteciye de yardım ettiğini belirtti.

AB'DEN 60 MİLYON AVRO EK YARDIM

AB'nin, 2,5 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğu Suriye'ye 60 milyon avro ek insani yardımda bulunacağı bildirildi.

AB insani yardım komiseri Kristalina Georgieva, bugün yaptığı açıklamada, yeni fonun sığınma, tıbbi yardım ve insani amaçlar için kullanılacağını ifade etti.

Ek yardımla 27 üyeli birliğin Suriye'ye yaptığı yardım 200 milyon avronun üzerine çıkarak, uluslararası toplumun şimdiye kadar sağladığı yardımın yarısını oluşturacak.

İDLİP'TEKİ YANGIN 3 GÜNDÜR SÜRÜYOR

Suriye'nin İdlip kentinde, Türkiye sınırına yakın ormanlık alanda çıkan yangın, 3 günden bu yana devam ediyor.

3 gün önce Suriye'nin İdlip kentine bağlı Harabjoz köyü ormanlık alanında sabah saatlerinde başlayan orman yangını sürüyor.  

Bölgedeki çatışmalar sonrası çıktığı tahmin edilen yangına, Suriye tarafından herhangi bir müdahale yapılmazken, yangının bazı noktalardan Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırına 500 metre kadar yaklaştığı bildirildi.

Yangının ayrıca Suriye'nin Harabjoz köyüne yaklaştığı ve orada bulunan evleri de tehdit ettiği gözlendi.

Yayladağı Orman İşletme ekiplerinin, yangının Türkiye'ye sıçrama ihtimaline karşı bölgede hazır beklediği öğrenildi.

24 KİŞİ NUSAYBİN'E GELDİ

Suriye'deki olaylardan kaçan 24 kişi Nusaybin'e geldi.

Edinilen bilgiye göre, Suriye'nin Kamışlı kentinden geldikleri öğrenilen 13'ü çocuk 24 kişi, Nusaybin ilçesi yakınlarındaki mayınlı sınır bölgesinden geçerek Türk askerlerine sığındı.

Nusaybin Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçen Suriyeliler, Şanlıurfa'daki sığınmacı kamplarına gönderildi.

ÖLÜ SAYISI 173'E YÜKSELDİ

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'de rejime bağlı güçlerin muhaliflere yönelik saldırılarında ölü sayısının 173'e yükseldiğini bildirdi.

SNHR, Şam ve banliyölerinde aralarında Filistinlilerin de bulunduğu 100, Deyru'z Zor'da 16, Halep'te 23, Hama'da 11, Dera'da 10, İdlib'de 6, Humus ve Lazkiye'de 3'er, Kuneytra'da ise 1 kişinin öldüğünü duyurdu.

Şam'ın Zemelka bölgesinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 23, yine Şam kırsalında 22 cesedin bulunduğu haber verildi.

Suriye ordusunun Ürdün sınırındaki Dera'da düzenlediği operasyonlarda ise 50 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Çıkan çatışmada ordu birliklerinin de zayiat verdiği öğrenildi.

Öte yandan Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının, Halep'ten Türkiye sınırına giden bir sığınmacı grubunun bulunduğu bölgeyi bombaladığı öne sürüldü. Sayıları yaklaşık 300 olarak tahmin edilen grubun, bölgedeki ağaçlar altında kalan siviller olduğu belirtildi. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz bilgi edinilemedi.

SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran'dan oluşan ''dörtlü koalisyon'' grubuna farklı ülkelerden de katılım olabileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, düzenlediği basın toplantısında, İran'dan kendilerine, gruba farklı ülkelerin de katılması yönünde talep geldiğini kaydetti.

''Dörtlü koalisyon grubuna katılmak isteyen ülkelerden birinin Fransa olduğunu'' belirten Ali, gelecek hafta Suriye'deki krizin çözümü için çalışmalara başlanabileceğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Mekke'de düzenlenen 4. İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde, Suriye'deki krizin çözümü için, Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'dan oluşan dörtlü koalisyon önerisini gündeme getirmişti.

(AA)

Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,860 µs