En Sıcak Konular

Dondurulmuş gıdalarda gramaj oyunu

7 Eylül 2012 14:54 tsi
Dondurulmuş ürünlerin gramajlarını inceleyen Tüketiciler Birliği’nin tespitlerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Muta Şahin'Görülmüştür ki, en pahalı suyu bize dondurulmuş gıda üreticileri satmaktadır' dedi.

Dondurulmuş ürünlerin gramajlarını inceleyen Tüketiciler Birliği’nin tespitlerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Muta Şahin"Görülmüştür ki, en pahalı suyu bize dondurulmuş gıda üreticileri satmaktadır" dedi.

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Muta Şahin, konuyla ilgili olarak şu yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Suyun kilosu 22 TL

Tüketici aldığı ürünün ambalajında ürünün net ve brüt miktarlarını görmelidir. Satın alma kararını, fiyat-miktar karşılaştırmasını yaparak verecek olan tüketicinin bu hakkı yasa ile de güvence altındadır. Tüketicinin aldığı ürünün ambalajında gördüğü miktarı net olarak algılaması doğru olandır, tüketiciler net ürüne bedel öderler.

Derneğimizin yapmış olduğu incelemelerde özellikle dondurulmuş gıdaların ambalajında net veya brüt ifadesine yer verilmeksizin ağırlıkların yazıldığı görülmüştür. Yasalar gereği net miktarın yazılma zorunluluğu dikkate alınarak, ürünler satın alınıp tartım işlemi yapılmış ve satılan ürün miktarının ambalajında belirtilen miktardan çok farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu farkın %50’lere kadar çıkmış olması ile tüketici verdiği bedelin yarısını suya veriyor olmaktadır. Özellikle deniz mahsullerine ait dondurulmuş gıdalarda, bedellerin yüksek oluşu ile tüketiciye suyun kilosu 22 TL’den satılmaktadır.

Ambalajında miktarı net olarak belirtmeyen üreticiler yasalarımıza göre suç işlemektedirler. Ülkemizde gıda konusunda gittikçe yerleşen güvensizlik, miktar konusunda da apaçık görülmektedir. Tüketicinin reklam, ambalaj ve etiketlere güvenerek aldatılmasının önüne ciddi bir denetim ve ceza sistemi ile geçilebilir.

Aldığımız ürünlerin gramajında yaşanan bu aldatıcı ifadeler, ülkemizde denetimlerin ve cezai yaptırımların yetersizliğini işaret etmektedir. Dondurulmuş gıdalarda yaşanan bu aldatma dikkate alınarak, gıda sektöründe yer alan tüm ürünlerin denetiminin yapılmasını, hileye başvuran ve tüketiciyi aldatan şirketlerin yetkililerce tespit edilip, hak ettikleri cezaları almaları sağlanmalıdır.

Tüketiciler Birliği konunun takipçisi olacak ve gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde, bu aldatma içinde olan tüm şirket ve markaları sırasıyla kamuoyuna açıklayacaktır.



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs