En Sıcak Konular

Obama: Problemlerimiz çözülebilir!

7 Eylül 2012 09:52 tsi
Obama: Problemlerimiz çözülebilir! ABD Başkanı ve 6 Kasım seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, ''10 yıllardır biriken zorluklara çözüm getirmek birkaç yıldan fazlasını alacak, hiçbir zaman bu seyahatin kolay olacağını söylemedim, Ama şunu bil Amerika: Problemlerimi

Demokrat Parti'nin North Carolina eyaletinin Charlotte kentinde düzenlenen ulusal kurultayı, Obama'nın konuşmasıyla sona erdi.

Eşi Michelle Obama'nın sahneye davet ettiği Obama, uzun süre ayakta alkışlandı ve salonda ''4 yıl daha'' sloganları atıldı.

Obama, ilk olarak eşine, ''Seni çok seviyorum Michelle. İki gün önce (Michelle'in konuşmasıyla) herkes, ne kadar şanslı bir adam olduğumu tekrar hatırladı'' dedi. Ardından kendisini izlemeye gelen kızlarına seslenen Obama, ''Sizlerle gurur duyuyorum ama yarın sabah da okula gitmekten kaçamayacaksınız'' diye espri yaptı.

Daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i, ''en iyi başkan yardımcısı ve dostu'' olarak tanımlayan Obama, konuşmasının başında alkışlar eşliğinde, partisinin başkan adaylığını kabul ettiğini açıkladı.

Obama, konuşmasını tamamen, ABD'nin, Amerikalıların, kendileri ve çocuklarının hayatlarını doğrudan etkileyecek, birbirinden tamamen farklı iki seçenek ve iki gelecekle karşı karşıya olduğu üzerine kurarak, delegelere ve televizyon başındaki izleyicilere, ''bu seçimi siz yapacaksınız'' mesajını verdi.

''Oy pusulalarını elinize aldığınızda, bir nesilde hiç olmadığı kadar açık bir seçimle karşı karşıya kalacaksınız'' diyen Obama, kendilerinin dünyanın sahip olmadığı kadar güçlü bir ekonomi ve güçlenmiş orta sınıfa sahip bir geleceğe açılan bir yol sunduklarını kaydetti.

Obama, özetle, kendi sundukları gelecekte, ''Amerikan malı'' damgalı ürünlerin sayısının artacağı, ihracatın artıp, istihdamın dışarı kaymasının azalacağı, ülkenin yabancı petrole bağımlılığının yarı oranda azalacağı, yerli enerjinin daha fazla kontrol edilebileceği, eğitimde daha adil fırsatların var olacağı ve gençlerin ''Amerikan rüyasını'' gerçekleştirebilecek imkanlara sahip olacağı, yaşlıların Medicare'den yararlanacağı, herkesin sağlık sigortasının bulanacağı, ülke için canlarını tehlikeye atan gazilerin hak ettikleri muameleyi göreceği, Amerikalı gibi büyüyen göçmen gençlerin ülkenin bir parçası olabileceği bir ABD vaat etti.

Obama, rakibi Romney'nin planının ise ''zenginlere bol vergi kesintisi yapılsın, devlet hiçbir şey yapmasın, sağlık sigortasını karşılayamıyorsanız, hasta olmayın, iş kuramıyor veya okul harcını ödeyemiyorsanız, (Romney'in dediği gibi) ailenizden borç alın'' mantığı üzerine kurulu olduğunu, böyle bir gelecekte orta sınıfın zayıflayıp, adil fırsatların olmayacağı, ülkeyi ekonomik krize götüren ''eski hatalara dönüleceği'' mesajını verdi.

Geçen hafta Florida eyaletinin Tampa kentinde yapılan Cumhuriyetçi Parti ulusal kurultayında da tamamen Amerika'nın ''nasıl daha kötü olduğu'' üzerine konuşulurken, bunun ''nasıl onarılacağına'' dair tek cümle ve plan çıkmadığını ifade eden Obama, çünkü Cumhuriyetçilerin önerilerinin 30 yıldır var olan, zenginlere vergi kesintisine yönelik aynı reçete üzerine kurulu olduğunu söyledi. Obama, ''Biz onların dediği yoldan daha önceden geçtik, ama Amerika oraya geri dönmeyecek, ileriye gideceğiz'' dedi.

-''Değişim sizdiniz, şimdi bu yoldan geri dönmeyin''-

Obama, kendisine yöneltilen vaat ettiği ''değişim''i gerçekleştirmekte başarısız kaldığına yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

Hiçbir zaman kolay ve hızlı çözülebilir yol önermediğini belirten Obama, şunları kaydetti:

''Siz beni hoşlandığınız şeyleri size söylemem için değil, doğruları söylemem için seçtiniz. Doğru olan şu ki; on yıllardır biriken zorluklara çözüm getirmek birkaç yıldan fazlasını alacak, ortak çaba, sorumluluğun paylaşılması ve bundan daha kötü olan tek kriz sırasında (eski ABD Başkanı) Franklin Roosevelt'in izlediği cesur ve kararlı adımları gerektirecektir''

Hiçbir zaman bu seyahatin kolay olacağını söylemedim, bunun da sözünü vermiyorum. Ama şunu bil Amerika: Problemlerimiz çözülebilir, sıkıntılar aşılabilir.

Bizim önerdiğimiz yol biraz daha zorlu olabilir ama daha iyi bir geleceğe açılıyor ve sizden bu geleceği seçmenizi istiyorum. Evet, yolumuz daha uzun ama bu yolu beraber katediyoruz. Geri dönmüyoruz, kimseyi arkada bırakmıyoruz, birbirimize destek oluyor, zaferlerimizden güç, hatalarımızdan ders çıkartıyoruz''.

Roosevelt, ülkede yüzde 8'in üzerinde işsizlik oranına rağmen bir daha seçilmeyi başaran son ABD Başkanı olarak biliniyor. ABD'de şu anki işsizlik oranı da yüzde 8,3 civarında.

''4 yıl öncesindeki seçim benim hakkımda değildi, sizin hakkınızdaydı'' diyen Obama, yönetimi döneminde başarılan sağlık reformu, otomotiv endüstrisinin kurtarılması, öğrenci kredileri, ülkede büyüyen göçmen gençlere vatandaşlık fırsatı, eşcinsellerin orduda kimliğini gizlemeden görev yapması gibi konuların aslında kendisinin değil, Amerikan halkının başarısı olduğunu söyledi.

Obama, şöyle devam etti:

''Değişim sizdiniz, şimdi bu yoldan geri dönerseniz, sizin sesinizin değişiklik yaratacağı fikrinden vazgeçerseniz, değişim olmayacağına dair söylemlere inanırsanız, sizin sesinizin yerini lobiler, çıkar grupları, seçimi satın almaya çalışan 10 milyon dolarlık çek sahipleri, sizin oy kullanmanızı zorlaştıranlar, evlilik, sağlık gibi konularda sizin yerinize hayatınız hakkında karar verenlerin sesi dolduracak. Sadece siz bunun olmamasını sağlayabilirsiniz, sadece siz bizi ileriye taşıyabilirsiniz.''

Zamanın değiştiğini, dolayısıyla kendisinin de değiştiğini ve artık sadece bir aday değil bir başkan olduğunu ifade eden Obama, başkanlığı boyunca halka birlikte olduğu, onların duygularını ve sorunlarını paylaştığını anlattı.

Obama, ''Dolayısıyla, burada sizin karşınızda dururken hiçbir zaman Amerika hakkında bu kadar umutlu olmadım, sorunların tüm çözüm formüllerinin bende olduğunu düşünmüyorum, zorluklarımızın boyutunun farkındayım, umutluyum çünkü siz bana umut veriyorsunuz'' dedi ve 4 yıl içinde şahit olduğu Amerikalıların yaşadığı başarılardan örnekler aktardı.

Obama, ''Eğer bu umut ve inancı benimle paylaşıyorsanız, bu gece sizden oyunuzu istiyorum. Bu ülkenin umutlarının sadece küçük bir kesim için rezerve edildiği fikrini reddediyorsanız, bu seçimlerde sizin sesiniz duyulmalı. Eğer bu ülkede herkesin eşit fırsatlara sahip olması ve aynı kurallara göre oynaması gerektiğine inanıyorsanız, bu Kasım'da oy kullanmanıza ihtiyacım var'' dedi.

-''Testten geçmiş ve kendisini kanıtlamış bir başkomutan''

Amerikalılara, dış politikada ''testten geçmiş ve kendisini kanıtlamış bir başkomutan'' seçmeleri çağrısında bulunan Obama, rakibi Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney'yi dış politikada ''yeni'' biri olarak tanımladı.

Irak ve Afganistan savaşlarının bitirilmesi, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi, diğer ülkelerle gelişen ilişkileri hatırlatan Obama, parti platformundaki Kudüs ''krizi''nin ardından, konuşmasında İsrail'e değinmeyi ihmal etmedi ve ABD'nin hem İsrail'in güvenliği hem de barışa yönelik gayretlerine yönelik taahhüdünü yineledi.

Obama, Arap Baharı'na yönelik olarak da ''Arap dünyasını etkisi altına alan tarihsel değişim, bir diktatörün demir yumruğu ya da radikallerin nefretiyle değil, bugün burada kutladığımız aynı haklara sahip olmak isteyen sıradan halkın umutları ve arzularıyla tanımlanmalı'' sözlerini kullandı.

Romney'nin ''El Kaide yerine Rusya'yı birinci düşman olarak ilen etmesini, Soğuk Savaş zihniyetine takılı kalmak'' olarak nitelendiren Obama, Cumhuriyetçilerin Amerika'yı, ''ülkeye çok pahalıya mal olan tehdit ve beceriksizliklerle dolu döneme döndürmeye çalıştığını'' söyledi.

Obama, Romney'nin Çin ile ilgili açıklamalarını, İngiltere'de yaptığı gafı kullanarak ''dalga geçti'' ve ''En yakın müttefikimize hakaret etmeden olimpiyatları ziyaret edemiyorsan, Pekin ile diplomasiye hazır olmayabilirsin'' dedi.

Obama ayrıca, Romney'nin, ''Genelkurmay Başkanının istediğinden bile çok askeri bütçe önerdiğini'' belirterek, kendisinin ise bu parayı Amerikan halkı ve istihdam, altyapı, eğitim gibi birçok konuda kullanacağını kaydetti. Obama, ''Bize binlerce yaşama ve trilyon doların üzerinde maliyete mal olan iki savaşın ardından artık, burada, evimizde biraz ulus inşası yapmanın zamanı'' dedi.

-Romney'ye laf attı-

Konuşmasında üstü kapalı Romney'ye laflar atan Obama, ''verilen değil, kazanılan başarı''dan yana olduklarını söyledi.

Cumhuriyetçilerin Obama'nın federal devleti büyütmek istediğine yönelik eleştirilerine yanıt veren Obama, ''Biz devletin her sorunu çözeceğini düşünmüyoruz ama devletin her sorunun kaynağı olduğunu da düşünmüyoruz'' dedi.

Obama, bütçe ve federal borç konusunda da dün kurultayda konuşma yapan eski ABD başkanlarından Bill Clinton gibi Romney ve Cumhuriyetçileri aritmetik bilmemekle suçladı. Obama, ''(Cumhuriyetçilere göre) İhtiyaç fazlası mı var? vergi kesintisi yap, bütçe açığı çok mu fazla? vergiyi yine indir. Üşüme mi geliyor, iki vergi kesintisi yap, bazı düzenlemeleri geri al, beni (rahatsız etme) sabah ara'' diyerek dalga geçti.

Cumhuriyetçi Parti kurultayında Romney, ABD asker ve gazilerinin adını ağzına almazken, Obama, asker ve gazileri özel vurgu yaptı, üstüne basarak teşekkür etti.

Bunun yanında, seçim kampanyalarına da değinen Obama, birçok önemli konunun kampanyalarda içinin boşaldığından şikayet etti ve kendi sesiyle ''onay'' verdiğini sözel olarak belirttiği reklam kampanyalarıyla ilgili de espri yapmayı ihmal etmedi. Obama, ''Benim sürekli reklamları onaylamamdan bıktıysanız, bilin ki ben de bıktım'' dedi.

Konuşmanın ardından Obama ve Biden, aileleriyle birlikte podyumda izleyicileri selamladı.

Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,437 µs