En Sıcak Konular

Arap Birliği'nden BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı

6 Eylül 2012 17:23 tsi
'Suriye'deki katliamların sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için gerekli adımlar atılsın'

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) çağrıda bulunarak, Suriye'de meydana gelen katliamlardan sorumlu olanların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için harekete geçilmesini istedi.
Kahire'de toplananan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi, Suriye'ye ilişkin yeni kararlar aldı.

Birlik, Suriye yönetiminin ve yönetime bağlı Şebbiha milislerinin sivil halka karşı uyguladığı şiddeti, ağır silah kullanılmasını, keyfi infazları, kaçırma eylemlerini ve diğer insan hakları ihlallerini şiddetle kınayarak Suriye hükümetine şiddet politikasına son vermesi çağrısında bulundu.

Birlik, BMGK'dan da, Suriye'deki katliamlardan sorumlu kimselerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için gerekli adımları atmasını istedi.

Arap Birliği'nin kararlarında, hangi taraftan olursa olsun sivillere karşı uygulanan şiddet ve öldürme eylemlerinin kınandığı belirtilerek, taraflar Suriye'deki şiddeti sonlandırmaya çağrıldı.

Arap Birliği, yaklaşık 1,5 milyon Suriyelinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve yüzbinlercesinin de toplu katliam ve şiddet eylemlerinden kaçarak komşu ülkelere sığındığına dikkat çekerek, Suriye'de kötüleşen insani duruma ilişkin ciddi endişeleri olduğunu dile getirdi.

-Sığınmacılara yapılan yardımlar için teşekkür-

Birlik, Suriye için yürütülen tüm uluslararası çabaları desteklediğini, başta BM Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere Arap Birliği Kızılayı, Uluslararası Kızıl Haç, Sınır Tanımayan Doktorlar gibi yardım kuruluşlarını teşvik ettiğini ve Suriye halkının kendini savunması için gerekli tüm yardımın sağlanması konusunda çalışacağını bildirdi.

Arap Birliği kararlarında, Suriye'ye komşu ülkelerin ve sığınmacıları misafir eden diğer ülkelerin Suriye halkının acil ihtiyaçlarının karşılanması konusunda gösterdiği çabalar takdir edildi.

Bu arada Arap Birliği'nin 2 Haziran 2012 tarihli kararı gereğince Arabsat ve Nilesat gibi uyduları kullanan Suriye kanallarının yayınının durdurulmasına karar verildi.
Birlik ayrıca, tüm ülkelerin Arap Birliği'nin Suriye halkına yardım için oluşturduğu özel fona katkı sağlamaya çağırdı.

-Basına yönelik terör faaliyetleri kınandı-

Arap Birliği'nin kararlarında, Suriye güvenlik güçlerinin, Suriyeli ve yabancı basın mensuplarına yönelik suikast amaçlı terör faaliyetleri kınanarak, basın mensuplarına yönelik bu tutumun, çatışmalar esnasında gazetecilerin ve basın mensuplarının korunmasına ilişkin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade edildi.

Karar metninde eski BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'a ve ekibine zor şartlarda görevini yerine getirmek için harcadığı çabadan ötürü teşekkür edildi ve temsilciliğe El-Ahtar el-İbrahimi'nin atanmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

-Geçiş hükümeti çağrısı-

Suriye'de insani durumun düzeltilmesi, ölümlerin durdurulması, ülke içinde ve dışındaki muhalefeti ve Özgür Suriye Ordusu başta olmak üzere devrimci güçleri çatısı altında barındıran bir geçiş dönemi hükümeti kurulması istenen Arab Birliği karar metninde, tarafların El-İbrahimi'yle sürekli iletişim halinde olması talep edildi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları ayrıca, geçiş döneminde ortak hareket edilmesi için Suriye muhalefetinin farklı kesimlerinin de Birliğin çabalarına olumlu yanıt vermesini istedi.

Bakanlar ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki şiddetin durdurulması amacıyla tüm kesimleri bağlayıcı kararlar almasını ve daha aktif olmasını talep etti.  (AA)



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs