En Sıcak Konular

Bakan Eroğlu'ndan kritik açıklama

6 Eylül 2012 16:41 tsi
Bakan Eroğlu'ndan kritik açıklama Afyonkarahisar'daki cephanelikte meydana gelen patlamanın ardından bölgeye giden Bakan Veysel Eroğlu açıklama yaptı...

İşte Bakan Eroğlu'nun açıklamasından satır başları:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamaya ilişkin, ''15 yaralımız vardı. 7 tanesi ayakta tedavi edildi, 8 yaralımızın tedavisi sürüyor, hayati tehlikeleri yok'' dedi.

Eroğlu, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralıları ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

25 askerin şehit olduğu üzücü kazada, yaralıların da hastanede tedavi altına alındığını ifade eden Eroğlu, ''Patlama cephanelikte tasnif işlemi sırasındaki bir kaza sonucu meydana geldi. 15 yaralımız vardı, bunlardan 7 tanesi ayakta tedavi edildi. 8 yaralımızın tedavisi sürüyor. Hayati tehlikeleri yok. Hepsi ile tek tek görüştüm, sağlık durumları iyi. Ailelerine haber verildi. Çoğunun yakınları zaten geldi'' diye konuştu.

Yaralı askerlerle görüştüğünü, tasnif yaparken kaza sonucu patlama yaşandığını anlattıklarını belirten Eroğlu, cephanelikteki ikinci patlamayla maalesef içeride bulunan askerlerin şehit düştüğünü, dışarda bulunan askerlerin de yaralandığını kaydetti.

Eroğlu, ''Hatta birisi 'yatsı namazını kılmak için ben dışarı çıkayım' demiş. Şu anda hastanede yaralı. Bir kısmı nöbetçiymiş, bir kısmı nöbetçi kulesinden aşağı inerken patlamanın etkisiyle düşmüş. Yaralılarımızın çoğunun ailesinin haberi var'' dedi.

Bakan Eroğlu, vatandaşları uyarmak istediğini belirterek, özellikle araziye çok sayıda bir kısmı patlamamış el bombası ve mühimmat yayıldığını, vatandaşlardan bu konuda dikkatli olmalarını istedi.

Bölgeyle ilgili her türlü tedbirin alındığını söyleyen Eroğlu, herhangi bir sorun yaşanmaması için bu mühimmatlara asla dokunulmamasını ve yetkililere haber verilmesini istedi.

Bazı mühimmat ve el bombalarının kontrollü patlatılacağını da ifade eden Eroğlu, vatandaşların bu patlatma seslerinden endişe etmemeleri gerektiğini ifade ederek, ''Şu anda bölgede herhangi bir risk veya ikinci bir patlama söz konusu değildir'' dedi.

Şehitlerin ailelerinin gece haberi alınca olay yerine geldiklerini belirten Eroğlu, ''Onların acısını paylaşıyoruz ama bu takdiri ilahidir, kazadır. Acımız büyük, millet olarak bu acıyı paylaşacağız. Milletimisin başı sağ olsun'' diye konuştu.


TERÖRLE ALAKASI YOK

Bakan Eroğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine, patlamanın kesinlikle kaza sonucu meydana geldiğini belirterek, ''Kesinlikle terör olamaz, çünkü çok kontrollü bir alan. Tamamen bir tasnif, sayım yapılırken meydana gelen bir kaza, terörle alakası yok, kontrollü nokta. İglo tip dediğimiz cephaneliklere dışarıdan müdahale söz konusu değil, dışarıdan bir sabotaj söz konusu değil. Bende yapısını biliyorum, askerlikte bu tip cephanelikten çok yaptığımız için biliyorum. Tamamen bir kasa olduğu konusunda ben de kesinlikle mutmainim'' diye konuştu.

Bazı asker yakınlarının ''gece saat 21.00'dan sonra neden tasnif yapılıyor'' şeklinde eleştirileri olduğunun hatırlatılması üzerine de Eroğlu, askeriyede saatin söz konusu olmadığını, acil bir durum olabileceğini, her saat bu işlemlerin yapılabileceğini kaydetti.

Kamuoyuna bir takım yanlış haberlerin ulaştırıldığından şikayet eden Eroğlu, şöyle konuştu:

''Acil kan ihtiyacı var diye bir takım haberler aldım, bu haberlere itibar edilmemesi lazım. Sadece hastanedekilerin sayısı 15'ti çoğu taburcu edildi, 8 kişi kalmış. Allah başka bela, kaza göstermesin. Şimdi hastaneye gidip yaralıları da ziyaret edeceğim. Hükümetimiz de başbakanımız da gece 21.30'dan itibaren kendisi de valimiz ve bölgedeki diğer arkadaşları arayarak gerekli talimatları verdi, bende Sağlık Bakanlığı'nı arayarak gece UMKE ekiplerinin buraya gönderilmesini sağladım. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz, bütün bölgedeki orman yangınıyla mücadele eden ekipleri sevk ettik. Şu anda kontrol altında, herhangi bir risk kalmadı, sadece 25 şehidimizin acısı hakikaten yüreğimizi dağladı, başımız sağ olsun. Ailelerine sahip çıkacağız, artık bu aileler bütün milletimizin ailesidir. Onlara hepimiz sahip çıkacak ve acılarını paylaşacağız.''

KİMLİKLER DNA'YLA TESPİT EDİLECEK

''Şehit cenazeleri kimlik tespiti için Ankara'ya mı götürülecek?'' sorusu üzerine de Eroğlu, şehitlerin kimlik tespitleriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu konuda herhangi bir karar verilmediğini bildirdi.

Eroğlu, ''Maalesef patlamanın neticesiyle bazıları parçalanmış. Bunların DNA testlerinden geçmesi gerekiyor. Tüm ekipler burada. Durum belli olduktan sonra karar verilecek'' dedi.

Bir başka soruya karşılık Bakan Eroğlu, araziye yayılan el bombalarının toplanması konusunda uzman asker ekiplerin çalışma yaptığını ifade etti.

Kazada evlerinde maddi hasar meydana gelen vatandaşların maddi hasarlarının da karşılanacağını kaydeden Eroğlu, ''Maddi zararın önemi yok, 25 canın kaybolması esas yüreğimizi yakan nokta'' dedi.

Şehitlerin isimlerinin belli olup olmadığının sorulması üzerine de Eroğlu, ''Şehitlerimizin isimleri şu anda belli, liste yayınlanacak. Genelkurmay Başkanlığımız bugün veya yarın isim listesini yayınlayacak'' diye konuştu.

Eroğlu, hastane ziyaretinin ardından 3 gün önce Beytüşşebap'ta şehit olan Piyade Üsteğmen Sami Çiftçi'nin ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu.

(AA)

Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,860 µs