En Sıcak Konular

Özelleştirme cepten yedi

6 Eylül 2012 16:33 tsi
Son 7 yıldır bütçeye büyük kaynak girişi sağlayan özelleştirmede yaşanan sert fren bütçede hesapları bozdu.

Bu yıl özelleştirmeden ilgili fona 98 milyon dolar kaynak girişi oldu. Çıkış ise 180 milyon doları aştı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2012 bütçesinin hedeften sapmasına neden olan kalemler arasında saydığı özelleştirme gelirlerinde ciddi nakit daralması yaşanıyor.

Geride kalan 10 yılda büyük özelleştirme uygulamalarına imza atan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) son dönemde adeta cepten yiyor. Özelleştirme Fonu'nun kasasına ilk üç ayda 97 milyon 952 milyon dolar nakit kaynak girişi olmasına karşın çıkan nakit kaynak 322 milyon 772 bin doları aştı. Bu paranın sadece 142,2 milyon doları Hazine'ye aktarılırken geri kalan 180 milyon 536 bin doları özelleştirme giderlerine harcandı.

33 milyon dolar geldi

ÖİB verilerine göre bu yıl 170 milyon doları blok satış 64 milyon doları varlık satışı olmak üzere toplam 234 milyon dolarlık özelleştirme işlemi gerçekleştirildi. Buna karşılık geçmiş yılların taksitleriyle bu yıl yapılan özelleştirmelerden kasaya sadece 33 milyon dolar girdi. 64 milyon dolarlık diğer gelirlerle birlikte Fon'un kaynağı 98 milyon dolara ulaştı. Fon'dan bu yıl çıkan 322,7 milyon doların 175,4 milyon doları özelleştirme kapsamındaki kuruluşların ihtiyaçlarına harcandı. 1,3 milyon dolar özelleştirme uygulamalarına, 3,8 milyon dolar da diğer masraflara gitti.

Altın çağ geride kaldı

Türkiye 1986'dan 2001 yılı sonuna kadar geçen 15 yılda 7,5 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirmişti. 2002'den bugüne kadar geçen sürede ise bu tutar 35,8 milyar dolara ulaştı. 26,8 milyar dolarlık özelleştirmenin yapıldığı 2005-2008 dönemi ise özelleştirmede altın çağ oldu. Ancak, 2008'de patlak veren küresel kriz altın çağı bitirdi.

43,3 milyar doların 22,5 milyarı bütçede

Türkiye, özelleştirmenin ilk başladığı 1986'dan bugüne kadar toplam 43,3 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde etti. Ancak bu kaynağın, Türk Telekom hariç olmak üzere 22,5 milyar doları Hazine'ye aktarılabildi. Geri kalan tutarın 12,5 milyar doları özelleştirme kapsamındaki kuruluşlara, 323 milyon doları özelleştirme uygulamalarına, 1,5 milyar doları özelleştirme için alınan borçların faizine, 383 milyon doları da diğer ihtiyaçlara harcandı.

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs