En Sıcak Konular

Büyüme doğudan batıya kayıyor

6 Eylül 2012 13:07 tsi
Başbakan Yardımcısı Babacan, ''G-7'nin yerini hızla G-20 alıyor. Dünyanın ekonomik ağırlığı, batıdan doğuya doğru kaymaktadır'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ''Asya Borsaları İstanbul Buluşması''nda yaptığı konuşmada, bildiği kadarıyla İstanbul'da böyle bir toplantının ilk defa yapıldığını belirterek, ''Asya borsalarının temsilcileri beraberce ne yapılabilir? İş birliği ve koordinasyon nasıl arttırılabilir? bu toplantıda ele alacaksınız'' dedi.

Dünya dengelerinin hızla değişmekte olduğu bir dönemden geçildiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
''Dünyanın ekonomik ağırlığı bir süredir batıdan doğuya doğru kaymaktadır. Ekonomik ağırlık merkezi gelişmiş olan ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kaymaktadır...G-7 mekanizması eskiden çok etkindi ama artık bakıyoruz ki G-7'nin yerini hızla G-20 alıyor. G-7 grubu artık bir araya geldiğinde artık o eski temsil güçleri yok, ancak 20 ülkeyi masanın etrafında oturttuğunuzda temsil gücü yüksek bir karar mekanizması görebiliyorsunuz.''

GÜVEN OLUŞTURDUK

Türkiye'nin son 10 yılda çok ciddi bir siyasi ve ekonomik reform sürecinden geçtiğini ifade eden Babacan, devlet olarak güveni oluşturduklarını, zemini sağlam tuttuklarını ve özel sektörün de büyümeyi gerçekleştirdiğini belirterek, ''Bizim büyümemiz istihdam yaratan bir büyüme. 2009'dan bu güne Türkiye'nin istihdamı 4 milyon arttı' dedi.

Babacan, Türkiye'nin iç tüketimindeki hızlı artışın ve özellikle bu iç tüketimin bankacılık sistemindeki hızlı kredi artışı ile gerçekleşmiş olması kendilerini geçen yıl kaygılandırdığını belirtti.

Geçen yıl, herkesin mutlu olduğunu, otomobil, ev ve beyaz eşya satışlarının rekor kırdığını dile getiren Babacan, geçen yıl bankacılık sektöründe ciddi bir kredi verme iştahının bulunduğunu, şirketlerin yatırım yaptığını, ancak risklerin biriktiğini gördüklerini, Türkiye'nin tasarruf oranlarının bu kadar yüksek ve hızlı bir tüketim harcamasını kaldıracak durumda olmadığını kaydetti.

BÜYÜYELİM AMA

Babacan, tedbirler almaya başladıklarını, özellikle kredi hacminin daha kontrollü bir şekilde artmasını sağlayacak makro ihtiyati tedbirleri almaya başladıklarını anımsattı.

''Büyüyelim ama tasarruf oranlarımızın bize imkan sağladığı oranda ve sürdürülebilir oranda'' ifadesini kullanan Babacan, bu yıl Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 4 civarında olacağını, bu oranın kendi başına Avrupa'da en yüksek büyüme oranlarının başında geldiğini anlattı. (AA)



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs