En Sıcak Konular

Altın fiyatları bu toplantıya odaklandı!

6 Eylül 2012 12:14 tsi
Prof. Dr. Ünsal Ban / internethaber unsal.ban@ekofinans.com

Yeni bir güne daha başlarken gündemde kötü gelen ABD imalat verisi ve bugün gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısının olduğunu görüyorduk.


 Salı günü piyasaların kapanışına yaklaşırken açıklanan ABD imalat sanayi beklenti endeksi 49,6 ile üçüncü kez 50 seviyesinin altında kalıyor, kötü gelen rakamlar sonrasında ekonomideki daralma ihtimalinin arttığı gözleniyordu. Bu durum karşısında QE3’e yönelik beklentiler güç kazanırken, piyasalarda ise artan tedirginlik ile satış baskısının hakim olduğunu görüyorduk.

Tedirginliğin yüksek olduğu bir havada güne başlangıç yapılırken, Asya piyasalarında yine büyüme kaynaklı endişeler ile satışların ağırlıkta olduğunu izliyorduk. Çin tarafında derinleşen yavaşlama endişeleri, Şanghay Endeksinin Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine neden olurken, diğer Asya ülkelerindeki görünümün de farklı olmadığı karşımıza çıkıyordu. Borsalardaki kayıpların yüzde 1 seviyesinin üzerine çıktığı Çarşamba gününde, Asya para birimlerinde de risk iştahının azalacağı beklentisi ile geri çekilmelerin yaşandığı görülüyordu.

Merkez Bankası toplantısı öncesinde tedirginliğin arttığı Avrupa piyasalarına baktığımızda ise Asya’daki görünümün aksine hafif alıcılı bir havada açılış yapıldığı karşımıza çıkıyordu. AMB ve Avrupa Parlamentosu toplantısı sonrasında kısa vadeli tahvil alımı yapılacağı söylemlerinin güçlenmesi, Draghi’nin konuşmasına yönelik beklentilerin olumlu yönde olmasını sağlıyor, böylece yatırımcıların risk alma isteği de korunuyordu. Gün içinde dalgalanmaların yaşandığı Avrupa borsalarında genel olarak temkinli görünüm sürdürülürken, kapanışlar da yüzde 0,50 seviyelerinde kazançlar ile yapılıyordu.

Kötü gelen imalat verisi ile satışların güçlendiği, fakat QE3 beklentilerinin de arttığı ABD piyasalarında güne başlangıç, süregelen büyüme kaynaklı endişeler ile hafif satıcılı bir havada yapılıyordu. Öte yandan günün geri kalanına baktığımızda, AMB toplantısına yönelik beklentilerin olumlu olması ile alımların arttığını ve artı değerlere çıkıldığını görüyorduk. Bir süre daha tedirginliğin sürmesini beklediğimiz ABD piyasalarında, genişlemeye yönelik gelişmelere bağlı olarak pozisyon alınacaktır. Bu kapsamda da, öncelikle AMB toplantısı olmak üzere sonrasında da Fed toplantısı yakından izlenecektir.

Güçlü duruşun sürdürüldüğü IMKB’de güne sınırlı seviyelerde yükseliş ile başlansa da, ilerleyen saatlerde artan satışlar bir miktar geri çekilme yaşanıyor ve 66800 bölgesine geliniyordu. Öte yandan, satışların tepki alımları ile karşılanması yönün tekrar yukarı çevrilmesini sağlıyor, bu doğrultuda günün ilk yarısı 67161 puandan tamamlanıyordu. İkinci seansa geldiğimizde ise güçlenen alımlar ile 67600 direncinin geride bırakıldığını görüyor, kapanışın da 67579 puandan yapıldığını izliyorduk.

Bugüne baktığımızda, AMB toplantısı süresince yatay hareket etmesini beklediğimiz endekste, 67000/66900 seviyesinin yine destek noktamız olacağını, öte yandan yukarı yönlü hareketlerde ise 67600, 67900 ve 68300 dirençlerinin gündeme geleceğini düşünüyoruz.

Haftanın başından bu yana yatay seyreden Dolar/TL kurunda, sabahın erken saatlerinde yaşanan hareketlenme ile 1,83 test ediliyor, fakat alımların yetersiz kalması ile yön tekrar aşağı çevriliyordu. Gün içinde, 1,8180 – 1,8295 fiyat aralığında dalgalanan kurda kapanış 1,8190’dan yapılıyor, AMB toplantısı öncesi temkinli bekleyiş sürdürülüyordu. Bir süre daha yatay hareket etmesini beklediğimiz kurda, 1,81 – 1,83 kanalı içinde hareket edileceğini, fakat Fed toplantısı yaklaştıkça da hareketlenmelerin başlayacağını düşünüyoruz.

Genişleme beklentileri ile yükselen altında temkinli bekleyişin sürerken, gün içinde yaşanan alım dalgaları ile 1700 dolar direncinin bir kez daha test edildiğini görüyorduk. Güvenli liman algılamasının devam etmesi ile kapanışın 1695 dolardan yapıldığı altında bugün açısından, AMB tarafından gelecek açıklamaların bir miktar hareketliliğe neden olacağını öngörsek de, yön tayini konusunda önümüzdeki Fed toplantısının beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda da, psikolojik direnç haline gelen 1700 dolar karşımıza ilk çıkacak direnç olacakken, ilerleyen süreçte ise 1705 ve 1715 seviyeleri gündeme gelecektir.



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs