En Sıcak Konular

Siirt'te tabela reformu

6 Eylül 2012 12:00 tsi
Siirt'teki ''Ne mutlu Türküm diyene'', ''Bir Türk dünyaya bedel'', ve ''Türk öğün çalış güven'' tabelaları kaldırılıyor

Siirt'teki ''Ne mutlu Türküm diyene'', ''Bir Türk dünyaya bedel'', ve ''Türk öğün çalış güven'' tabelaları birer birer kaldırılıyor.

Güneydoğu'da Diyarbakır'dan Hakkari'ye kadar hemen hemen bütün şehirlere asılan levhalarda, 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Bir Türk dünyaya bedel', 'Türk öğün çalış güven' gibi yazılar yer aldı.

Karayolları, özel idare ve belediyeler, tabelaların kendilerine ait olmadığını iddia ederken söz konusu yazıların kaldırılması için valilerin talimat vermesi gerekiyordu. Dün Siirt'te bu yazılardan biri kaldırıldı.

Şehre yeni atanan Vali Ahmet Aydın, 'Türk; öğün, çalış, güven!' yazılı tabelayı kaldırttı. Valiliğin önünden geçen cadde üzerindeki demir tabela, Karayolları ekipleri tarafından söküldü.

Ekiplerin çalışmasını izleyen vatandaşlar, atılan adımdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Şehirde Arap, Kürt ve Türk kökenli vatandaşların barış içinde yaşadığına vurgu yapan Siirtliler, 'tekçi' çağrışımlar içeren uygulamaların herkesi rahatsız ettiğini belirtti. Siirtliler, tabelayı kaldırarak herkesi kucakladığını gösterdiği için Vali Aydın'a teşekkür etti.

1980 sonrasında asılan tartışmalı tabelalardan biri de Diyarbakır'da bulunuyor. Vilayet Caddesi üzerinde bulunan 'Ne mutlu Türküm diyene' yazılı tabela, birçok yeri paslanıp çürümesine rağmen hâlâ yerinde duruyor. Resmi tören güzergâhı üzerindeki tabelanın kaldırılması yönünde vatandaşların yoğun talebi olmasına rağmen herhangi bir adım atılmadı. Birçok ilde benzer sıkıntılar yaşanıyor.

Konu geçtiğimiz yıllarda Van'da da gündeme gelmişti. Özalp ilçesindeki 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'nın 1943'te 33 köylünün infaz emrini veren Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismini taşıması eleştiri konusu olmuştu. Genelkurmay Başkanlığı'nın kararıyla kışlanın yeni adı Şehit Astsubay Erkan Durukan olarak değiştirilmişti.

Kaynak: Zaman



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs