En Sıcak Konular

Terör örgütü PKK'ya karşı 'inadına barış'

6 Eylül 2012 11:11 tsi
Kürt sorunu için 'İnadına Barış' sloganıyla yola çıkan akil adamlar girişimcilerinin 15 kişilik ekibinde doğudan 4, batı illerinden de 11 bağımsız isim yer alacak.

Silah yerine akıl sürecini başlatan sivil inisiyatif ateş çemberinde barış inşa etme kararlığında... "Teröre karşı akil adamlar girişiminin" öncüleri "inadına barış" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "tam destek sözü verdiği" akil adamlar girişiminin yol haritası Cuma günü açıklanacak. Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile Mazlumder Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay'ın öncülüğünde başlatılan girişimin yol haritasındaki ayrıntıları İstanbul'da düzenlenecek toplantıyla açıklanacak. Girişimin öncülerinden GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, "Saldırı, can kayıpları haberleri geliyor. Yola çıkarken bunların olacağını tahmin ediyorduk. Zorluğu görüyoruz. Barışı tesis için bir adım attık, inadına barış diyoruz. Bu oluşuma tüm siyasal görüşten insanlarımızın desteğini bekliyoruz" dedi.

"YOLDAN DÖNMEK YOK"

Bedirhanoğlu, heyetin gelecek hafta yeniden bir araya geleceğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu koşullarda barışı yürütmek kolay değil. İstanbul'da yaptığımız toplantıda, can alıcı temaslar yürütülürken bu tür olayların olabileceğini konuşmuştuk. Biz gelişmelerin arkasına takılmayacağız, çalışma seyrimizi buna göre belirlemeyeceğiz. Önümüzdeki dönemlerde kamuoyu görecek. İnadına barış diyoruz. Her kesimden siyasal görüşten insanları bu oluşuma desteğe bekliyoruz. Uzun edimli bir süreç yaşayacağız. Kimi zaman moraller bozulacak, kimi zaman farklı değerlendirmeler olacak. Ama barış yolundan dönmeyeceğiz."

"HERKES DESTEK VERMELİ"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, bütün siyasi partilerin sivil inisiyatifin bu girişimine destek vermesi gerektiğini ifade ederek, "Demokrasi, kardeşlik laflarını dilinden düşürmeyenler bu çabanın içinde olmalı. Bu çabaya, iktidarla birlikte muhalefet de destek olmalı. Güvenin tesis edilmesi, silahların, ölümlerin durması lazım. Herkesin elini taşın altına koymasının zamanı geldi" diye konuştu.

LİSTE HASSASİYETİ

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban da, "Süreci tıkamama açısından yeni isimlere temkinle yaklaşılıyor. Her iki tarafı da rahatsız etmeyecek, tarafsız insanlar, bu işe kafa yormuş insanlarla irtibat kuruluyor. Şu anda başka isim vermek çok doğru değil. Toplantı sonucunda açıklanacak" yorumunu yaptı.

'UMUTLUYUZ'

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de girişimin "Gerçekten barış için mücadele edecek, içinde diyalog ve bu süreci göğüsleyebilecek nitelikli kişilerden" oluşmasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti: "Girişim gerçekten barış için mücadele edecek, içinde diyalog ve bu süreci göğüsleyebilecek nitelikli kişiler olacak. Fazla da geniş tutmadan 15 kişi olsun istiyoruz. Türkiye'nin batı tarafından ise 11 kişi almayı düşünüyoruz. Ve herhangi bir siyasi parti ile organik bağı olmayan kişilerle çalışmak istiyoruz. Sonuç almayı hedefliyoruz. Umarım başarılı oluruz. Yapacağımız toplantıda çok daha net ortaya çıkacak. Umutluyuz. Cuma günü kamuoyu ile aldığımız kararı, yol haritamızı paylaşacağız" diye konuştu.

'Toplumsal destek sağlayacak aktörleri kullanmak gerek'

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, akil adam girişiminin dünyada başarılı örnekleri bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Fakat benim şöyle bir endişem var. Kürt sorunundaki araçları çok hoyratça kullanıyoruz. Buna örnek olarak Habur gelişini örnek gösterebiliriz. Çözüm için önemliydi. Bu nedenle akil adamlar sürecini de gerek amacının doğru belirlenmesi anlamında gerekse yöntemlerinin doğru oturtulması anlamında istenilen sonucu elde edilemeyeceği endişesini taşıyorum. Toplumsal desteği sağlayacak aktörlerin kullanılması gerekiyor. Politikadan anlayan, devlet deneyimi olmuş, toplumlarında büyük güven kazanmış insanları kullanmak gerekiyor diye düşünüyorum. Doğrusu Türkiye'de de böyle aktörler var. Ayrıca TOBB, TÜSİAD, sendikaların yer alması gerekiyor."

'Dur, kardeşini vurma kampanyası lazım'

Eski Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şirin Yiğit de yığınları harekete geçirmedikçe, Türkiye'nin doğusunu da batısını da hazırlamadıkça Kürt sorununun çözülemeyeceğini söyledi.Yiğit "Bunun yolu da mutlaka sivil toplum örgütlerini bu işe katarak öncülük etmesi. Birinci etapta, akil adamlar seçilecek. İkincisi 'Dur kardeşini vurma' kampanyası başlatılması lazım" diye konuştu.


sabah



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,044 µs