En Sıcak Konular

Göçmen balıklar yerli balığı vurdu

6 Eylül 2012 10:48 tsi
Küresel iklim değişikliği deniz sularınıda ısıtınca 70 balık türü Pasifik Okyanus'tan Akdeniz'e göç etti.

Yerli balıklarımız göç eden balık türleriyle besin rekabetine girdiğini belirten uzmanlar, barbunya, mezgit ve karides gibi türlerin yok olma tehlikesi yaşadığını söyledi.
 
Küresel ısınma okyanus ve deniz sularının da ısınmasına neden oluyor. Bu durum balık göçlerinin yayanmasına neden oluyor. 15 Akdeniz ülkesinden 21 bilim adamının oluşturduğu Akdeniz Ülkeleri Bilimsel Araştırmalar Komisyonu'nun Canlı Kaynaklar ve Deniz Ekosistemi Başkanı Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, küresel iklim değişikliğinden dolayı Pasifik Okyanus'tan 70 balık türünün Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e göç ettiğini söyledi.
 
BALIKLARIMIZ YOK OLUYOR
 

Göçmen balık türlerinin yerel balık türleriyle besin rekabetine girdiğini ifade eden Turan, Akdeniz'de tropik bir ortam oluşmaya başladığını belirtti. "Daha önce hiç görmediğimiz balık türlerini artık burada görebiliyoruz" diyen Turan, "Bu balıklar, Akdeniz'deki besinleri tüketerek çoğalma ortamı buluyor. Yerli balıkların tükettiği aynı besinleri yedikleri için besin sıkıntısı ortaya çıkıyor. Denizde daha etkin hale gelen yabancı balıklar, yerli balıkların aç kalmasına neden oluyor. Bu nedenle Akdeniz'deki birçok yerli türümüz azaldı" açıklamasında bulundu.
 
24 METRE YASAĞI ÖNEMLİ
 

Bu bakımdan balıkçılıkta avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasının önemli olduğunu vurgulayan Turan, kıyısal bölgelerde daha çok balık yumurtaları ve larvaları ile küçük balıkların bulunduğunu hatırlattı. "Buna ilaveten kıyısal bölgelerde bu balıkların larvalarının ve yumurtalarının sığındığı geliştiği, büyüme dönemini geçirdiği mercanlar ve deniz yosunları bulunmakta" diyen Turan, balıkların gelecekte sürdürülebilirliğini ve nesillerin devamlılığını sağlamak için kıyı bölgelerin büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Daha önce Akdeniz'de bol avlanılan balık türlerinin artık daha az çıkmaya başladığına işaret eden Turan, "Örneğin kaya barbunlar, karides, gümüş balıkları ve bazı mezgit balıkları yok denecek düzeyde. Keza Karadeniz'de kırlangıç türleri çok azaldı. Üstelik mevcut balıkların boyları da küçüldü. Böyle olunca ekonomik değerleri de düşüyor" dedi.
 
YASAK 50 METREYE ÇIKARILABİLİR
 
Prof. Turan Avrupa'da yasağın 50 metre olduğunu hatırlatarak "24 metre yetmez ve stoklar tükenmeye devam ederse zamanla bizde de sınır 50 metreye çıkarılacak" diyen Prof. Dr. Turan sözlerine şöyle devam etti: "Balıkçılar attıkları ağlarla bu bölgeyi olduğu gibi tarıyorlar. Dipteki canlılara zarar veriyorlar. Balıkların büyümesini sağlamak için gırgır teknelerinin daha derinlere çekilmesi lazım.
 
Balıklar ne kadar büyürse sonraki avlanma mevsimine aktarılacak. Yani balığı 1 ayda tüketeceğine belki 3 ayda tüketeceğiz. Bu balıkçının da yararına olacak. Avlanma dönemi uzayacak. Balıkçılar daha büyük balık avlayacak ve daha iyi fiyata satabilecekler. Tüketiciye de daha kaliteli balık gelmiş olacak. Balıkçılar da 'balık yok' diye şikayet edemeyecek. Zira balık stokları çok azaldı. Balıkçılığın devamlılığını sağlamak için bu tür bir tedbir zorunluluk arz ediyor."
    
Akdeniz'e gelen yen balık türleri içinde Cyclichthys (Dikenli benek balığı ) ile Nemipterus (Kılkuyruk mercan) da var.
 
bugün

 

Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,133 µs