En Sıcak Konular

İslam mabetleri ahır olarak kullanıyor

6 Eylül 2012 10:19 tsi
Birüssebi Camii'nde 'şarap festivali'nden geri adım atan İsrail, yüzlerce yıllık İslam mabetlerini ahır, restoran ve depo olarak kullanıyor.

İsrail, Osmanlı mirası Birüssebi Camii'nde yapmayı planladığı şarap festivalini gelen tepkiler üzerine cami dışına almak zorunda kaldı. 1948'den bu yana 1200 camiyi yıkan İsrail, yüzlerce camiyi de amacı dışında kullanmaya devam ediyor. Hayfa şehrinde Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi'nin yaptırdığı Ayn Havz Mescidi içkili restorana çevrilirken Ayn Zeytun Camii'ni inek ahırı, Zeyb Camii'ni zirai aletler deposu, Ahmer Camii'ni sanatçılar lokali, Çarşı Camii'ni heykel ve resim galerisi, Kale Camii'ni Safed belediye bürosu, Halise Camii'ni müze ve Seksek Camii'nin birinci katını plastik fabrikası, ikinci katını da bar cafe olarak kullanıyor. İbadete kapalı olan Tabiye Camii'ni ise bir Hıristiyan evi haline getirmiş.

Salahattin Eyyubi'nin yaptırdığı Ayn Havz Mescidi, Hayfa şehrinin güneyinde, Akdeniz sahiline bakan Karmal Dağı eteklerinde bulunuyor. Yahudiler Ayn Havz Mescidi'nin yer aldığı köyü 1948'de işgal etti. Köy halkı köyün üç kilometre dışarısında bir kampa yerleşti. Köy tamamen yıkıldı, köyden geriye ise içkili tu-ristik lokantaya çevrilen Ayn Havz Mescidi kaldı. Yahudiler, mescidin içerisinde Bunanaz ismi adı altında iç-kili festival düzenliyor. Yafa'da bulunan Seksek Camii de 1948'de işgalden sonra plastik fabrikası ve Bulgar Yahudileri için kulübe çevrildi. Yafa halkı ve Seksek ailesi caminin büyük bir bölümünü geri aldı. 2009 yılında restore ve tadilat işlemlerinden sonra camii olarak tekrar açtı. Fakat caminin büyük bir bölümü Yahudiler tarafından gasp edilmiş durumda.

Ahmer Camii olarak bilinen Safed şehrindeki Kızıl Camii de hicri 674 yılında yapıldı. Cami, şehrin ilk ilim merkezlerinden biri oldu. Evliya Çelebi, Seyahatname'de camiden bahsediyor. Mescit, İsrail'in işgalinden sonra gece kulübü ve eğlence merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Daha sonraları inekler için ahır olarak kullanıldı şimdi ise kapalı durumda. Safed şehrinin en büyük camilerinden biri olan Çarşı (Yunus) Camisi, Osmanlı'nın son dönemlerinde yapıldı. Cami, Büyük Cami (Camii Kebir) ve Hükümet Camisi olarak biliniyor. Yahudiler camiyi resim ve fotoğraf sergi mekânına çevirdi. Filistin sahil şeridindeki Akka şehrinin 13 kilometre kuzeyinde bulunan Zeyb Mescidi de taş yapımı binadan oluşuyor. İşgalden sonra Yahudiler mescidi zirai mahsul deposuna çevirdi.

YAHUDİLER İÇİN ANIT DİKİLDİ

Yine Safed şehrinde bulunan Ayn Al- Zeytun Mescidi'nin çeşmeleri günümüzde de akıyor. İki kattan oluşan mescidin içerisinde minberin merdivenleri ve mihrabı ayakta duruyor. Mescidi, Yahudi bir çiftçi inekleri için ahır olarak kullanıyor. Alt katı ise depoya çevirmiş. Hevle Vadisi'ndeki Halisa Mescidi'nin içinde olduğu Halise Köyü, 1948'de yıkıldı. Köyden geriye sadece Halise Mescidi ve uzun minaresi kaldı. Kudüs Vakıflar Müdürlüğü'nün onayıyla köy halkı 1935 yılında mescidi restore etti. İşgalden sonra Yahudiler Mescidin ön cephesine 1948 yılı savaşında ölen Yahudiler için anıt diktirdi. Günümüzde mescit kapalı.

BELEDİYE BİNASI YAPTILAR

1140 yılında yapılan Safed şehir kalesinde, Kale Mescidi bulunuyor. Selahattin Eyyubi tarafından yapılan kale ve mescit, 1948 yılında Yahudilerin eline düştü. Mescidin bir kısmı Yahudiler tarafından belediye binası olarak kullanılıyor. (Yeni Şafak) 

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,956 µs