En Sıcak Konular

AK Parti’nin yeni kurgusu

6 Eylül 2012 08:14 tsi
AK Parti’nin yeni kurgusu ''Yapılan hesapların aksine, sürecin en önemli aktörü yine Tayyip Erdoğan...''

Ankara’da siyasi takvim giderek hızlanıyor. AK Parti, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin Ekim 2013’e alınması konusunda MHP ile mutabakat sağladı. Ardından CHP ile aynı konuda bir görüşme yapılacak. Sonuç itibarıyla yerel seçim takvimi yaklaşık 5 ay erkene alınmış olacak.

Bu gelişmeler artık sürpriz sayılmaz. Çünkü neredeyse bir yıldır sanki gizli bir el dokunmuşçasına siyasi gündemin akışı hızlandı. Belki birkaç yıl sonra ortaya çıkması muhtemel tartışma başlıkları erkenden gündeme gelmeye başladı. 2011’in sonlarından itibaren ortaya çıkan bu gelişmeyi en dikkatli okuyan siyasi aktör Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. O nedenle bu akışı kontrolünde tutmak ve bir sonraki dönemin siyasi mimarisini belirlemek için sürekli hamle yapıyor.

AK Parti’de kongre yaklaştıkça, heyecan da artıyor. Kuşkusuz parti yönetiminde, yani önemli kurullarda değişimler olacak. Kimi isimleri daha önde göreceğiz, ayrıca partiye yeni katılımlar olacak. Bunların hepsi bize yakın geleceğin siyaseti hakkında önemli ipuçları verecektir. Ancak isimler üzerinden yapılacak bir okuma ve değerlendirmenin, yeni dönemi kavramaya yeteceğini söylemek de fazla abartılı olur.

O nedenle, yeni dönemi ve siyasetin geleceğini, bakanlar kurulundaki muhtemel değişimler ya da kongre sonrası AK Parti tablosu üzerinden değil, Türkiye’nin ve bölgenin şartlarına bakarak okumak daha doğru olacaktır.

***

Öncelikle Suriye’deki krizi ve Türkiye’nin bu ülkede olup biten karşısında gösterdiği tavrı, izlediği politikaları ve tüm bunların küresel ölçekteki yansımalarını daha yakından izlemek gerekiyor. Türkiye’de 27 Mayıs darbesini gerçekleştiren ‘Türk Baas’ının halihazırda medya ve siyaset dünyasında bir karşılık bulduğu ortada. 1960’dan farklı olarak ‘Türk Baas’ı, sermaye çevrelerinde etkili değil, siyasi merkezde ana belirleyici olma gücünü yitirmiş durumda. Medyadaki hali ise içler acısı.

Ama buna rağmen Türkiye’nin bölge gücü olması ihtimalinden rahatsızlık duyanlarla kol kola girip operasyonel davranacak bir cesareti buldular son zamanlarda. İşte bu nokta gerçekten düşündürücü. Sözgelimi CHP’nin, özellikle de Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte daha farklı bir siyasi duruşa doğru ilerlemesi beklenirken, bir anda ‘Türk Baas’ını diriltme ayininde başrole soyunması tuhaf.

Bölgemizde ve genel anlamda İslam coğrafyasında çok büyük bir sarsıntı yaşanıyor. Bu sarsıntıyı belki de en az hisseden ülke olmamıza rağmen, ‘dışında’ olduğumuzu söylemek aldatıcı olur. Suriye değişecek, Mısır muazzam bir duruşla yoluna devam ediyor. Yeni devlet başkanı Muhammed Mursi, cesur çıkışlarıyla ciddi bir itibar kazanıyor. Aynı sürecin, sanki hiç bu işlerle ilgisi yokmuş pozlarına bürünen Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez’i, İran’ı ve diğer önemli aktörleri içine alacağını da herkes görüyor.

***

İşte tüm bu sarsıntıların ortasında bir yeni siyasi model ve söylem arıyor Türkiye. Yapılan hesapların aksine, sürecin en önemli aktörü yine Tayyip Erdoğan. İçeride Kürt sorunu, bölgede Suriye başlığı altında devam eden güç çatışması ve sonrasında ortaya çıkacak yeni dönemin kodları üzerinde elbette herkes kafa yoruyor. Ancak şu ana kadar sadece Erdoğan yeni dönem üzerine hamleler yapıyor ve sadece AK Parti’yi değil, kendi bulunduğu ittifak alanlarını da gözden geçiriyor, yeniliyor.

Sosyal adalet, gelir dağılımındaki adaletsizliğinin giderilmesi, bölgede sahici bir dille yeni nüfuz alanlarına sahip olmak ve bu siyasi söylemi taşıyabilecek aktörlerle yola devam etmek. Yeni kurgunun özeti bu aslında. Eğer tüm bunları daha somut biçimde algılamak isterseniz, kısa bir süre sonra resmen AK Parti saflarına katılacak olan Numan Kurtulmuş’un siyasi ve entelektüel portresi üzerinde daha fazla durmanızı öneririm.

Şimdilik bu kadar.

Nasuhi Güngör / Star

Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs