En Sıcak Konular

Kafkaslar'da sınır kavgası

5 Eylül 2012 10:07 tsi
Çeçenistan ile İnguşetya arasındaki sınır gerilimi tırmanıyor.

Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov, İnguşetya sınırları içindeki iki bölgenin Çeçenistan'a ait olduğunu iddia etti.
 
Rusya'ya bağlı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Çeçenistan-İnguşetya arasında başlayan sınır sorunu tartışması, yeni bir boyut kazandı.
 
Çeçenistan Başkanı Kadirov, İnguşetya'nın Sunjen bölgesi ile Malgobek bölgesinin bir kısmının Çeçenistan'a ait olduğuna dair elinde kanıtlar olduğunu belirterek, bu bölgelerin Çeçenistan'a iadesini isteyebileceklerini söyledi.
 
Kadirov, "Bu bölgelerin Çeçenistan'a ait olduğunu kanıtlayan arşiv belgelerine sahibiz. İnguşetya'da bu tür belgeler yok, hiçbir zaman da olmadı" ifadelerini kullanırken, soruna Rusya federal kanunları çerçevesinde çözüm arayacaklarını belirtti.
 
Kadirov, geçen hafta da yazılı bir açıklama yaparak, İnguşetya'nın Çeçenistan sınırındaki ihlallerine şimdiye kadar sessiz kaldıklarını ancak bu durumun giderek Çeçen halkı aleyhine bir hal aldığını belirtmiş, "Eğer Çeçenistan ve İnguşetya iki ayrı cumhuriyet ise sınırlar net olarak belirlenmeli. Ekonomik faaliyetler, vergi gelirleri ve güvenlik güçleri için bu sorunun çözüme kavuşması çok önemli" değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
İnguşetya Başkanı Yunusbek Yevkurov ise iki cumhuriyet arasında sınırların değiştirilmesi yönünde atılacak adımların, bölgede yeni çatışmalara yol açabileceğini açıkladı.
 
İnguşetya, 1991'de Rusya'dan bağımsızlığını ilan eden Çeçen lider Cahar Dudayev tarafından belirlenen sınırlara dikkati çekerken, bir ihlal olmadığını savunuyor.
 
Uzmanlar, Rusya'ya karşı tüm Kuzey Kafkasya'da bağımsız ve birleşik İslam devleti kurmak için mücadele eden "Kafkasya Emirliği"nin en fazla silahlı eylem içinde bulunduğu cumhuriyetler arasında yer alan Çeçenistan ve İnguşetya liderleri arasındaki bu tartışmaların, bölge halkını rahatsız ettiği belirtiyor.
 
Tüm bu gelişmeler karşısında Rus yetkililerin iki lider arasındaki tartışmaya müdahale etmemesi ise Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kadirov'dan yana tavır takındığı şeklinde yorumlanıyor.

aa


 

Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs