iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

İsrail'e teslim oldu mu?

5 Eylül 2012 09:45 tsi
İsrail'e teslim oldu mu? Henüz değil.. Ama az kaldı. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Beyaz Saray, 2012 yılının siyasi ikbalinin en sert yılı olacağını biliyordu ve öyle de oluyor. Sadece düşmanlarından değil, müttefiklerinden de çekiyor ve bunların başında da İsrail geliyor.

Rakip ve düşmanlarına karşı sessizleşen ABD’nin İsrail’e karşı hissettiği ise daha çok korku. Tabii ABD derken özellikle Obama ve yönetimi anlaşılmalı.

İsrail’in Başkan Barack Obama’ya seçimi kaybettirecek bir çılgınlık yapması, yani İran’a saldırarak hem tüm bölgeyi bir kaosa sürükleme ve hem de petrol fiyatlarını füze gibi yükseltmesi olasılığı Washington’un en büyük korkusu.

İsrail’in-bilindiği gibi-Amerika’nın şimdiki yönetimiyle iyi olmayan ilişkileri de tabloya eklendiğinde, üzerine de seçim önemli etken sayılan Yahudi lobisi kreması eklendiğinde durumun çetrefilli hali daha anlaşılır hale geliyor.

ABD ise İsrail sorununu aşma noktasında iki strateji uyguluyor. 1) İran’a karşı sesini yükseltiyor ve aynı zaman ortak somut adımlar atmaya çalışıyor. 2) İsrail’in kulağını mümkün olduğunda bükmeye çalışıyor.

İran noktasında yapacak fazla birşey yok: Çünkü İran Obama’nın durumun anlıyor ve daha sakin duruyor. İsrail ise Kasım’a kadar ABD’den koparabildiği en büyük dilimin peşinde.

ABD bu noktada İsrail’e yaklaşırken sorunu maşa ile tutuyor. Kendisi İran’a karşı açıktan pozisyon alıyor ve bu yoldaki hamleleri İsrail ile birlikte-örneğin askeri tatbikatlar-beraber yapıyor. Ama Tel Aviv’in kulaklarını başkalarına çektiriyor.

Akıllarda kalan ve insanları şaşırtan bir örneği S.Arabistan’ın, “İsrail, İran’ı vurmaya kalkarsa uçaklarını düşürürüz” açıklamasıydı.

Dün bir başkası ortaya çıktı; Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İsrail'in İran'a yapacağı saldırının kendisini vuracağını belirterek, yaptırımların artırılmasını önerdi.

Bir başka maşalı örnek daha ilginç; ABD'nin İran'a, iki Avrupa ülkesi aracılığı ile "Körfez'deki ABD çıkarlarına dokunulmazsa İsrail'e destek vermeyiz" mesajı gönderdiğinin ileri sürülmesi”.

Perşembe günü Londra'da açıklama yapan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ise ABD'nin resmi görüşünü, "İsrail'in İran'a yönelik askeri harekatı, İran'ın nükleer programını bitirmez. Sadece biraz geciktirebilir." diye tekrarlamış ve şu uyarıda bulunmuştu: "İran'a zamanından önce bir saldırı, uluslararası toplumun ambargo politikasını ve bugüne kadarki çabayı boşa çıkaracak."

Görünen o ki, Obama henüz teslim olmuş değil. Ama soruna yönelik hamlelerinin bu kadar artmış olması sıkıntısını gösteriyor.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 3,298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs