En Sıcak Konular

Fransa'ya 'soykırım' notası

5 Eylül 2012 09:32 tsi
Fransa'ya 'soykırım' notası Fransa'da ortaokul tarih kitaplarında Ermeni soykırımı iddialarına iki sayfalık yer verilmesi Paris-Ankara ilişkilerinde yeni bir gerginliğe yol açtı.

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği, Fransız Dışişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na soykırım iddialarının bilimsel bir kesinlik olarak sunulduğu iki sayfanın gözden geçirilmesi talebiyle resmi nota verdi. Ayrıca, Talat Paşa'ya ait olduğu iddia edilen sahte telgrafların kullanılması eleştirildi. Türkiye'nin tepkisini çeken iki sayfalık bölüm, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidarda olduğu 2008 yılında tarih kitaplarının gözden geçirilmesi amacıyla kabul edilmişti. Paris Büyükelçiliği'nin notasında, bu sene hayata geçirilen müfredat değişikliğinin toplumlar arası nefreti körüklediğine dikkat çekildi. Paris Büyükelçiliği, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği notada konuyla ilgili tarihi çalışmalara atıfta bulunan detaylı bir rapora yer verdi. Notada, ayrıca Hachette ve Hatier yayınevleri tarafından basılan iki tarih kitabında sahte tarihi belgelerin ve akademik kimliği olmayan Ermeni aktivistlerin kaynak olarak kullanıldığına dikkat çekildi.

Bir ders konusu olarak işlenecek iki sayfalık bölümün ardından öğrencilerin "Ermeniler neden soykırıma uğradı?", "Soykırımın hangi yöntemle gerçekleştiğini haritaya bakarak yorumlayınız" gibi soruları cevaplaması isteniyor. Paris Büyükelçiliği, Türk kökenli Fransız öğrencilerin bu müfredat değişikliğinden olumsuz etkileneceğine vurgu yaptı. Aram Andonyan'ın "Naim Beyin Anıları: Ermeni Tehciri ve Katliamları ile ilgili Resmi Türk Belgeleri" isimli kitabında yer verdiği Talat Paşa'ya ait olduğu iddia edilen telgraflar ders kitabında kaynak olarak kullanılıyor. Ancak, telgraflarda kullanılan imzalar, tarih ve yazım hataları nedeniyle Eric Jan Zurcher, Andrew Mango ve Guenther Lewy gibi tarihçiler belgelerin sahte olduğunu ve hiçbir bilimsel çalışmada kullanılamayacağını savunuyor. Şinasi Orel ve Süreyya Yuca 1986'da yaptıkları çalışmada, bir Osmanlı Ermenisi olan Andonyan'ın 1920'de Londra'da yayınladığı belgeleri Talat Paşa adına kendisinin yazdığını iddia etmişti.

Fransa Milli Eğitim Bakanlığı : Soykırımı 2001'de tanıdık

Fransa Milli Eğitim Bakanlığı, tarih kitaplarındaki müfredat değişikliğine yönelik Zaman'a yaptığı açıklamada, Fransa'nın 2001'de 1915 olaylarını resmen 'soykırım' olarak tanıdığı ve konunun tarih kitaplarında yer almasının normal olduğu vurgulandı. Açıklamada, "I. Dünya Savaşı'nda savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisini göstermek amacıyla Verdun Savaşı ve Ermeni halkına yönelik katliamları örnek olarak seçtik." denildi. Okul kitaplarının tamamen alanında uzman akademisyenler ve editörler tarafından hazırlandığı hatırlatılırken, bilimsel ciddiyet ve tüm görüşlere yer verme konusunda titiz bir gayret gösterildiği iddia edildi.

zaman





 

Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,436 µs