iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Yeni durum...

5 Eylül 2012 00:27 tsi
Yeni durum...

Irak’ın merkezinden kuzeyine doğru tatsız bir hal gelişebilir. Aslında tatsızlık gelişmesinde değil.. Önüne hangi setin çekileceğinde!.. iyibilgi Ankara

Türkiye’nin şu sıralar arasının bozuk olduğu ülkeler/liderler listesinde bir kritik isim de Nuri El Maliki. Yani Irak Başbakanı.

Irak’ta son zamanlarda yaşanan gelişmeler, Bağdat yönetiminin kendi başına sağa-sola diklenmeye zaten meyyal halinin gittikçe daha diklenmeye başladığını gösteriyor.

Örneğin dün Hürriyet Gazetesi’nde verilen şu liste önemli ipuçları barıdındırıyor.

I. “Saddamlaştığı” öne sürülen Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin ülkesinde bir haftada tam 26 kişi idam edildi.
II. Irak İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi, Maliki’nin bakanlık işlerine müdahale etmesini gerekçe göstererek istifa etti.
III. ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Irak’a sattıkları 36 adet F-16’nın kullanımı konusunda Obama Yönetimi’nin Maliki Hükümeti’ne herhangi bir sınırlama getirmediği vurgulandı. (Zaten bu başlıbaşına garip ve korkutucu bir açıklama. Hem birinin eline silah veriyorsunuz hem de “atış serbest” diye özellikle belirtiyorsunuz.)
IV. Maliki Hükümeti, ABD’den satın aldığı 140 adet M1A1 Abrams tanklarının hepsini teslim aldı.
V. Kürtlerin, Türkiye’ye petrol ihracına başlaması Maliki’yi kızdırmıştı. Kürtler iyi niyet gösterisi olarak 7 Ağustos’ta ihracatı yine federal hatlardan yapmaya başlasa da kalıcı bir anlaşma sağlanabilmiş değil. 15 Eylül’de ise kullanmayı bırakabilirler.

Peki bu maddelerin anlamı ne? Suriye kaosu nedeniyle zaten İran’a doğru iyice yatan Bağdat, hatırlanacağı gibi K.Irak sınırlarına tankları dizmek gibi hamleler de yapmıştı.

Şimdi petrol meselesi K.Irak’ın “bağımsız davranma” girişimleri, Maliki’nin yukarı doğru sert yöntemlere başvurabileceği algısını yükseltmiş görünüyor. Anlaşılan Ankara’nın da bu konuda kaygıları olduğu kadar istihbarat bilgileri de var.

Eğer 15 Eylül konusunda Maliki gerilimi tırmandırırsa K.Irak yönetimi de direnecek. Bu da sıcak temas ihtimalini çok yükselten bir yeni durum ortaya çıkaracak. Böyle bir durum ortaya çıktığında da, başla iki yöne aynı anda çevrilecek.

Birisi Washington birisi Ankara. Amerika’nın Maliki konusundaki sessizliği uzun zamandır merak konusu. Silah satışları noktasında bir esneklik gösterdiği anlaşılıyor ama asıl mesele “petrol fiyatları” ve seçimler.

Fakat Ankara’daki bilgiler ABD’nin de Maliki konusunda gerilmeye başladığına işaret ediyor. Bu tabi tartışmalı bir iddia ama “Ankara bu işe ne der”e bakmak da gerekiyor: Böylesi bir durumdan Ankara çok memnun olmayacak. Çünkü, K.Irak’ın güvenliğine yönelik bir risk ortaya çıktıında, etrafta ondan başka kimsenin kalmadığı daha belirgin görülecek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs