En Sıcak Konular

Başbakan torunlarını okula gönderecek mi?

3 Eylül 2012 17:46 tsi
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birisi 60 aylık, diğeri 69 aylık iki torun sahibi olduğunu belirterek, 60 ay yasasına atıfta bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birisi 60 aylık, diğeri 69 aylık iki torun sahibi olduğunu belirterek, "Kanuna göre her iki çocuğunda okula başlaması gerekir. Kendisine soruyoruz, kendi torunu otomatik kaydının yapıldığı okula devam edecek midir? Yoksa, tedavi olurken kendi çıkardığı Tam Gün Yasasına uymadığı gibi, torunu için özel bir çözüm mü bulacaktır?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce yaptığı yazılı açıklamada Başbakan'ın bir TV kanalında eğitime ilişkin sözlerini değerlendirerek, "Her zaman yaptığı gibi ilgili olduğu ama bir türlü bilgi sahibi olamadığı, doğru ve gerçekçi düşünemediği bir alanda atıp tutmuştur" dedi.

İnce, Başbakan'ın eğitimle ilgili, bu alanda çalışmalar yapmış insanların ve başta partisinin itiraz ettiği ilkokula başlama yaşı konusunda "Bu 66 ay meselesinde gidip rapor alanları ben evlatlarına ihanetle vasıflandırıyorum. Niye? 'Benim evladım geri zekâlıdır' diyor. Yani iki ay mı senin evladını iyi noktaya getirecek?" dediğini ifade etti.

Sizin evladınız çürük raporu alırken...
"Sayın Başbakan'a bu sözleri üzerine sormak istiyoruz" diyen İnce, şöyle dedi:
"Sizin evladınız vatani görevini yapmamak için çürük raporu alırken ve siz bu raporu elinize aldığınızda çocuğum ne kadar da 'ileri zekâlı' demiş olacaksınız ki, evlatlarını sizin ucube eğitim yasanızdan korumak isteyen anne babaların çocukları için yaptıklarını o sözlerle değerlendirebiliyorsunuz.
Bu sözleri söylerken insan biraz utanır, arlanır, aynada kendine bakar, bende babayım der, empati yapar. Nedir bunların dertleri diye anlamaya çalışır. Oysa gözlerinizi, kalbinizi ruhunuzu, insana, insanlığa kapatmış durumdasınız. Kulağınıza üflenmiş sözlerle hareket ediyorsunuz. Öyle olduğu içindir ki halka da yanlış bilgi veriyorsun, onları aldatıyorsun.

Geçmişte okula başlama yaşı 72 ayını doldurma şartına bağlıydı. Birincisi bu. İkincisi, o eğitim döneminde Aralık ayına kadar 72 dolduracak olanlar, velilerinin isteği ve okuldaki komisyonun uygun bulmasıyla okula başlamasına izin veriliyordu. Buna göre geçmişte 68'inci aya kadar koşullu kayıt yapılabilmekteydi.
Sizin getirdiğiniz uygulamanın bununla hiçbir ilgisi yoktur. Oysa sizin uygulamanız zorunluluk içermektedir. Siz kanunla 60. ayını dolduranlar okula başlar dediniz. Yani 5 yaşındaki çocukları okula başlatmayı zorunlu hale getirdiniz. Çıkardığınız kanunu uygulamamak için genelge yayınlayıp, genelgeyle kanun hükmünü 66 aya çıkardınız. Kanunu, genelge ile değiştiren bir akılın yönettiği ülkede vatandaşın söylediklerinin bir hükmü yoktur. Orada elbette demokrasiden, yasamanın gücünden bahsedilemez.

Bir çocuğun pedagojik açıdan yeterliliği ya da biz eğitimcilerin okul olgunluğu dediği durumun tespiti doktorla, hastane yoluyla yapılıyorsa ve bu uygulamayı Milli Eğitim Bakanlığı talep etmiş ise bu kararı alanların zihinsel faaliyetlerinin yerinde olup olmadığının tespiti gerekir. O nedenle doktorlara çağrıda bulunuyorum. Size velileri yönlendirenleri çocuklar için vereceğiniz karar aşamasında lütfen çağırınız."

Türkiye'nin okula başlama yaşını yeni tartışmadığına işaret eden İnce, "1983-1985 arasında 6 yaş uygulaması denenmiş ve başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 1983 yılında çıkarılan 2842 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklik yapan yasanın 22. maddesiyle okula başlama yaşı 7-14 iken 6-14 olarak değiştirilmiştir. Kaldı ki bu uygulama sadece büyük kentlerde yaygınlaştırılmış olmasına rağmen veli ve öğretmenlerden gelen itirazlarla önce velinin iznine bağlanmış sonrasında ise kaldırılmıştır. Başbakan, Türkiye Cumhuriyetini kuruluşunu kendisinin iktidara gelmesiyle başlattığından geçmişten yararlanmak gibi bir özelliğe sahip değildir. Geçmiş onun için sadece küfür ve hakaret, inkâr edilecek bir alandır" dedi.

Toruna özel çözüm
Başbakan'ın birisi 60 aylık, diğeri 69 aylık iki torun sahibi olduğunu kaydeden İnce, "Kanuna göre her iki çocuğunda okula başlaması gerekir. Kanun hükümlerini yürürlükten kaldıran genelgeye göre ise, 69 aylık olan torunun okula başlaması gerekir. Kendisine soruyoruz, kendi torunu otomatik kaydının yapıldığı okula devam edecek midir? Yoksa, tedavi olurken kendi çıkardığı Tam Gün Yasasına uymadığı gibi, torunu için özel bir çözüm mü bulacaktır?" diye sordu.



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,263 µs