En Sıcak Konular

Rusya, Türkiye karşıtı belgesele erişimi yasakladı

3 Eylül 2012 17:05 tsi
Rusya'da mahkeme, Müslümanlığa ve Türklere hakaret eden "Türkiye'nin Laneti" isimli Rusça belgeseli "aşırılıkçı" olarak tanımladı.

Bir ay sonra yürürlüğe girecek kararla, Türkiye karşıtı belgesel Rusya Adalet Bakanlığı'nın federal aşırılıkçı listesine dahil edilerek internette ulaşılması engellenecek. Belgeselin yasaklanması talebiyle mahkemeye Jiguli Kent Savcısı Denis Avdeyev başvurmuştu. Belgeseli hazırlayanların isimlerinin gizli tutulması ise dikkat çekiyor.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) özel konuşan Savcı Avdeyev, Türkiye karşıtı belgeselin dini nefreti yaydığını söyledi. Avdeyev, "Edindiğimiz bilgilere göre, belgesel ABD'de kayıtlı bir sitede yayınlanıyor. Tolyatti Devlet Üniversitesi'nde görevli bilirkişi uzman ve akademisyenlerin de yardımcı olduğu araştırma çalışmalarında belgesel İslam dini ve ayrıca Musevi kökenli vatandaşlara yönelik hakaret içerilikli yayın yapıyor. Film, İslam dinine karşı nefreti körüklüyor. Tüm bu çalışmaların ardından filmin aşırılıkçı tanınması için Jiguli Kent Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkeme de bu talebimize olumlu yanıt verdi." dedi.

Savcı açıklamasında, "Eğer herhangi bir itiraz olmazsa bu durumda alınan karar 28 Eylül'den sonra yürürlüğe girecek ve "Türkiye'nin Laneti" belgeseli Rusya Adalet Bakanlığı'nın federal aşırılıkçı listesine dahil edilecek. Neticede belgeselin Rusya'da internet ortamında ulaşılmasına yasak konulacak." şeklinde konuştu.

Söz konusu filmde "Bizans İmparatorluğu'nu yıkan Osmanlı'nın Rusya ve dünya halklarına olumsuz etki yaptığı" iddia edilirken, çok sayıda Rusya vatandaşının Türkiye'de tatil yaptıklarına dikkat çekiliyor.

Filmde, "Yılda yaklaşık 3 milyon Rus turist Türkiye'ye tatile gidiyor ve muazzam paralar harcıyor. O paralarla daha sonra Türkler, ülkemizin kentlerine yerleşiyor!" ifadeleri yer alıyor. Müslüman ve Musevi kökenli insanları hedef alan filmde özellikle Müslümanların Avrupa'yı "işgal" ettikleri iddia edildi.

Hıristiyan dini dışında başka din mensupları ile evlenmenin "günah" olduğunun öne sürüldüğü belgeselde Türklerin "papazların kanını dökerek" Ayasofya'ya girdiği ve camiye çevirdiği iddia ediliyor. Müslümanların "barbarlığının" Balkanlarda, Azerbaycan'da ve Çeçenistan'da devam ettiği iddia edilen belgeselde Rus kızlarının artık yabancılar için çocuk doğurmamaları isteniyor.

Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs