En Sıcak Konular

Alman ordusu, insansız savaş uçaklarını ne yapacak?

3 Eylül 2012 15:42 tsi
Alman ordusu daha önce İsrail'den kiraladığı insansız uçakların silah taşıyabilen modellerini ABD'den satık almayı planlıyor.

Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), Alman ordusunun yeni hava savunma müfettişi Korgeneral Karl Müllner'in bu uçakların alınması yönünde görüş belirttiğini kaydetti. Korgeneral Müllner ise bu uçakların kullanılmasında etik bir sıkıntı bulunmadığını savundu.

Almanya daha önce Afganistan misyonunda kullanmak üzere 2014 yılının ekim ayına kadar İsrail'den üç adet "Heron 1" tipi pilotsuz keşif uçağı kiralamıştı. Bu kez de ABD'nin 1995 yılından bu yana kullandığı "Predator" adlı pilotsuz uçakların alınması gündemde. Uzaktan kumanda edilebilen bu uçaklar ABD tarafından son olarak Pakistan'da kullanılmıştı. Ancak bu uçaklar geçtiğimiz yıllarda aralarında çocukların da yer aldığı yüzlerce masum sivilin öldürülmesinde payı olduğu gerekçesiyle ağır şekilde eleştiriliyor. Karl Müllner ise "Alman ordusunda daha önceden belirlenmiş kuralların ihlal edildiği bir vaka yaşanmadı." diyerek uçakların bu tür skandallarla sonuçlanacak operasyonlardan kaçınacağı konusunda güvence verdi.

Silahlı pilotsuz uçakların Alman ordusunun gelecek yıllarda katılacağı yurt dışı görevleri açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Müllner, "Başta Afganistan ve Balkanlar'da kara birlikleriyle çıkılan görevlerin çok verimli olmadığı ve sarf edilen emek karşılığında elde edilen sonuçların birbirine denk olmadığı tespit edildi." dedi. Alman ordusu için Libya örneği türünden misyonların gelecek yıllarda daha muhtemel hale geleceğini belirten Müllner, "İmkanların elvermesi halinde trend bu istisnanın kaideye dönüşmesinden yana olacaktır." ifadelerini kullandı.

Bu arada İsrail'in Heron 1'in halefi olarak geliştirdiği ve dört kat daha fazla silahlandırılabilen 'Heron TP'nin hazırlıklarının henüz tamamlamadığını belirten Korgeneral Müllner, buna karşılık ABD'nin "Reaper" olarak bilinen "Predator B" modelinin temin edilebilir durumda olduğuna dikkat çekti.

(CİHAN)

Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,047 µs