En Sıcak Konular

Japonya'da nükleer enerjide 2030 senaryosu

3 Eylül 2012 10:33 tsi
Japonya'da geçtiğimiz yıl yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sızıntı sonrası ülkede oluşan nükleer enerji karşıtı atmosfer hükümeti de etkiledi.

Kamuoyunun tepkisine karşın nükleer santralleri tekrar hizmete sokmaya çalışan Yoshihiko Noda hükümetinde 2030'da nükleer enerjiden tamamen vazgeçme fikrinin ağırlık kazandığı bildirildi. İktidardaki Japonya Demokrat Partisi'nden (JPD) vekil ve eski bakanlardan Satoshi Arai, "2030 fikri hükümette ağırlık kazandı. Sanırım seçimler yüzünden." diye konuştu. Meclisten bütçe açığının kapatılmasını öngören yasa tasarısını geçirmeye çalışan Noda yönetimine erken seçim ilan etmesi için baskı yapılıyor. Kamuoyu desteği de azalan JDP'nin artan nükleer karşıtı havadan yararlanma peşinde olduğu yorumları bulunuyor.
 
Bazı kaynaklar ise hükümet içinde bu konuda ayrılıklar olduğu ve Başbakan Noda'nın nükleer enerjiden bu kadar hızlı yüz geçirmek istemediğini belirtti. Bir kaynak, "Her kafadan bir ses çıkıyor. Ancak hükümetin 2030'a kadar nükleer enerjiye tamamem mi son verileceği yoksa elektrik üretiminde nükleer payının yüzde 15 mi kalacağı noktasında kimse birşey söylemeyez" dedi. Hükümetin nükleer enerjiden tamamen vazgeçilmesi yönündeki düşüncesini ülkenin önde gelen şirketleri desteklemiyor. Şirketlerin beşte biri, nükleer enerjiden vazgeçilmesi taraftarı olmasına rağmen diğerleri atom enerjisinin yine de bir rol almasından yana. Bazı yorumcular ise böyle bir değişikliğin ülkenin büyümesine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Fukuşima'da yaşanan Çernobil düzeyindeki facianın ardından ülkede faaliyet gösteren 50 santralde kapatılmıştı. Bu santrallerin gözden geçirilip tekrar hizmete sokulması hedefleniyordu. Yaz aylarında artan enerji ihtiyacını göz önünde bulunduran hükümet, 2'sini tekrar hizmete soktu. Ancak ülke genelinde ve başbakanlık konutu önünde büyük nükleer enerji karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Başbakan Noda, bazı göstericilerle de bir araya gelip düşüncelerini dinlemişti.

cihan


Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs