En Sıcak Konular

Türkiye yükselişi İsrail'i koltuğundan etti

3 Eylül 2012 08:18 tsi
Türkiye yükselişi İsrail'i koltuğundan etti ABD Kongresi'nin Araştırma Departmanı'nın dünya silah harcamaları üzerine hazırladığı bir rapor Türkiye açısından çok ilginç bir tabloyu da gözler önüne serdi.

Son yıllarda atağa geçen Türkiye savunma sanayisi dünya silah satışı liginde 2011'de sekizinci oldu. Gelişmekte olan ülkelere 700, toplamda 800 milyon dolar satış yakalayan Türkiye, İsrail ve İspanya gibi devleri de koltuğundan etti.

ABD Kongresi'nin Araştırma Departmanı'nın dünya silah harcamaları üzerine hazırladığı bir rapor Türkiye açısından çok ilginç bir tabloyu da gözler önüne serdi. Savunma sanayisi kısa sürede 14 milyar dolara kadar fırlayan Türkiye ilk kez bir sektörde ilk 10'da yer alıyor. 2011'de dünya silah ihracatı listesine sekizincilikten giren Türkiye özellikle gelişmekte olan ülkelere silah satışı ile ön plana çıktı.

2016'DA 2 MİLYAR $ HEDEFİ

700 milyon dolarlık kontrat imzalayan Türkiye, İsrail ve İspanya gibi devleri de koltuğundan etti. 2004-2011 arasındaki dönemde 8.7 milyar dolarlık ihracat yapan İsrail 2011'de 11'inciliğe geriledi. Türkiye dünyaya satışta ise yine sekizinci sırada yer aldı. Toplam satış miktarı ise 800 milyon doları buldu. Türkiye'nin savunma sanayisinde yerlilik oranı ise 2010 itibariyle yüzde 52'ye çıkmış durumda. Bu rakam 2004 yılında yüzde 15'ler düzeyindeydi. MarketResearch'ün "Savunma Sanayisi 2017" raporuna göre Türkiye'nin silah ihracatının 2016'da 2 milyar doları yakalayacağı öngörülüyor. Türkiye'nin iç siparişlerinin ise 8 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Bilgi Üniversitesi STK Araştırmaları Birimi'nden Prof. Nurhan Yentürk'ün Askeri Harcamalar Raporu'na göre 2010'da sektörün göre cirosunun yüzde 35'ini özel sektör, yüzde 42'sini vakıf sektörü ve yüzde 23'ünü kamu kuruluşları gerçekleştirdi. Savunma Sanayisi İmalatçıları Derneği (SaSaD) üyelerinin 2010 yılı ciro büyüklüğü 2.73 milyar dolar olurken ihracatları da 634 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İRAN'LA SAVAŞ KORKUSU

Dünya silah pazarının 85.3 milyar dolarlık bir hacime ulaştığı 2011'de ABD pazarın dörtte üçüne sahip oldu. Rusya ise 4.1 milyar dolar silah satışıyla ikinci sırada yer aldı. 2010 yılında ABD'nin silah satışı sadece 21.4 milyar dolar olurken İran'la olası bir çatışmadan çekinen Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman rekor seviyelerde alım yaptı. Suudi Arabistan 84 adet F-15 jeti ve düzinelerce Apache ve Black Hawk türü helikopteri ABD'den alırken toplam silah alımı 33.4 milyar doları buldu. Bu sayı ABD'nin 2011'deki rekor satışının yarısını oluşturuyor.

AR-GE HARCAMALARI 2007'DE BAŞLADI

Firma sayısındaki artış ve Ar-ge harcamaları da Türkiye'nin bu hızlı yükselişinde en büyük nedenler olarak öne çıkıyor. Bilgi Üniversitesi STK Araştırmaları Birimi raporuna göre Türk firmalarının Ar-ge harcamaları 2007'de başladı. 2007'de 367 milyon dolar olan Ar-ge harcamaları 2010'da neredeyse ikiye katlanarak 666 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 



sabah



Bu haber 1,487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs