En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta Bağdat alarmı

3 Eylül 2012 08:10 tsi
Kuzey Irak'ta Bağdat alarmı ABD, 'sınır tanımayan' F-16'ları neden sattı?

Irak Başbakanı Maliki, geçen hafta 26 kişiyi birden idam ettirdi, ABD yapımı gelişmiş tankların son partisini teslim aldı ve yine Washington’dan gelecek F-16’ların kullanımı konusunda “sınır olmadığının” açıklanmasıyla Kürtleri korkuttu. Irak, 15 Eylül’den sonra tekrar karışabilir.

SURİYE krizinin tırmandığı, İsrail’in İran’a askeri operasyonu yeniden gündeme getirdiği bir dönemde tüm bu ülkeler arasında kilit bir konumda olan Irak’ta son bir hafta içinde sessiz ama kritik gelişmeler yaşandı.

İŞKENCE VE İDAM: Giderek “Saddamlaştığı” öne sürülen Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin ülkesinde bir haftada tam 26 kişi idam edildi. Uluslararası Af Örgütü, çoğu terör suçundan idam edilenlerin yargılamalarının adil olmadığını, itirafların işkenceyle alındığını vurgulayarak Bağdat’ın infazları durdurmasını istedi.
BAKANDAN ŞOK İSTİFA: Irak İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi, Maliki’nin bakanlık işlerine müdahale etmesini gerekçe göstererek 26 Ağustos’ta istifa etti. Aralık 2010’da kurulan ulusal birlik hükümetinde bir ilk yaşanmış oldu.
36 ADET F-16: ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden 29 Ağustos’ta yapılan açıklamada, Irak’a sattıkları 36 adet F-16’nın kullanımı konusunda Obama Yönetimi’nin Maliki Hükümeti’ne herhangi bir sınırlama getirmediği vurgulandı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Maliki’nin bu uçakları kendilerine saldırmakta kullanabileceği endişesini dile getirmişti.
140 YENİ TANK: Maliki Hükümeti, ABD ile yapılan anlaşma çerçevesinde satın aldığı 140 adet M1A1 Abrams tankının son bölümü olan 9 tankı 30 Ağustos’ta teslim aldı. Bu gelişmiş tanklar Irak’a 815 milyon dolara maloldu.
PETROL KRİZİ: Kürdistan Bölgesel Yönetimi, petrol ihracatında Bağdat’taki federal hükümete ait boru hatlarını 15 Eylül’e kadar kullanacaklarını önceki gün açıkladı. Kürtlerin, Bağdat’ın onayını almadan doğrudan Türkiye’ye petrol ihracına başlaması Maliki’yi kızdırmıştı. Kürtler iyi niyet gösterisi olarak 7 Ağustos’ta ihracatı yine federal hatlardan yapmaya başlasa da kalıcı bir anlaşma sağlanabilmiş değil. 

Hürriyet



Bu haber 2,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs