En Sıcak Konular

'Türkiye, Suriye için elinden geleni yapıyor'

2 Eylül 2012 17:20 tsi
'Türkiye, Suriye için elinden geleni yapıyor' Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Türkiye, Suriye'de yaşanan trajediye diplomatik bir çözüm bulmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor'' dedi.

Bağış, Fransa'da yayımlanan Politique Internationale dergisinde yer alan makalesinde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, "AB'nin Türkiye'ye en az Türkiye'nin AB'ye ihtiyaç duyduğu kadar ihtiyacı olduğunu anlayacağını" vurguladı.

Türkiye'nin bu süreçte sabırlı olmayı öğrendiğini ifade eden Bağış, ''Türkiye, AB ile müzakere sürecine başlama tarihi almak için yaklaşık yarım asır bekledi. Yeni bir fasıl açılmamasına rağmen, reformlara devam ettik, yani bloke edilmiş fasıllarda AB müktesebatını uygulamaya geçirmeye devam ettik. AB süreci, Türkiye'yi daha demokratik, daha zengin ve daha güçlü yapmak için önemli'' dedi.

Bağış, Fransa'da devlet başkanlığı seçimini François Hollande'ın kazanmasının ardından Türkiye-Fransa ilişkilerinde yeni bir sayfa açabileceğini umduğunu belirterek, Türkiye'ye dostça davranan her ülkenin, karşılığında Türkiye'nin dostluğunu kazanacağını söyledi.

''Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı'ndan, objektif ve Avrupalı olmasını ve özellikle iç politika amaçları uğruna ülkemizin AB hedefini kullanmamasını bekliyoruz'' diyen Bağış, şunları kaydetti:

''Bizim bu olumlu beklentimizi karşılamak Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı ve ekibine düşüyor. Hiç kimseyi bize yönelik dostça bir tutum takınmaya zorlayamayız. Tek kelimeyle ifade etmek gerekirse, yeni Cumhurbaşkanı'nın temel hedefinin Fransa'nın ulusal menfaatleri olmasını istiyoruz. Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğine karşı çıkması ve 5 fasılda müzakerelerin açılmasını veto etmesi her şeyden önce Fransa'nın menfaatlerini zarara uğratmıştır. Bu karar Komisyon nezdinde bile şaşkınlık yaratmıştır. François Hollande'dan, Türkiye'yi, cana yakın 75 milyon nüfusa sahip bir ülke olduğu için değil, Fransız şirketlerini düşünmesi gerektiği için desteklemesini bekliyoruz. İstanbul Boğazı'nda üçüncü köprünün inşaatı başlatıldı. Bayındırlık işleriyle uğraşan büyük bir Fransız grubu olan BTP'nin teklifte bulunabilmek amacıyla ortak girişim veya ortaklık için sektördeki çeşitli Türk şirketleriyle temasa geçtiğini öğrendim. Hiçbir Türk şirketi bu şirketin çağrısına, bir Fransız ortağın avantajdan çok dezavantaj yaratacağı düşüncesiyle yanıt vermemiştir. Bunun dışında da örnekler vardır. İlişkilerimizi yeniden canlandırmalıyız. Fransa 4 asırdan fazla bir süredir ilişki içinde olduğumuz dost ve müttefik bir ülkedir. Bununla birlikte, unutmamak gerekir ki, 450 bin Türk ve Türk asıllı halihazırda Fransa'da yaşamaktadır. Aralarından çoğu Fransız vatandaşıdır ve oy kullanmaktadırlar.''

-"Ermenistan'a karşı siyasi jestlerimizde hiçbir zaman cimri olmadık"-

Makalesinde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de değerlendiren Bağış, ''Türkiye'nin Ermenistan'a karşı siyasi jestleriyle hiçbir zaman cimri olmadı'' dedi.

Bağış, Türkiye'nin Ermenistan uçaklarının İstanbul'a inmesine izin verdiğine dikkati çekerek, 100 bin Ermeni vatandaşının yasal olmayan şekilde de olsa, Türkiye'de yaşadığını ve çalıştığını hatırlatmak isterim. Türkiye ile Ermenistan arasında İsviçre'de protokollerin imzalanmasından sonra, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erivan'a futbol maçı izlemeye gitti ve Ermenistan Cumhurbaşkanı da Bursa'da maç izlemeye geldi. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde görülmemiş bir ilerleme sağlandı'' diye konuştu.

-GKRY'nin dönem başkanlığı-

''Dönem Başkanlığı, tüm adayı temsil etseydi, biz Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dönem başkanlığı ile ilişki içinde olmaktan memnun olurduk'' diyen Bağış, ''Ancak, onlar adanın sadece bir kısmını temsil ediyorlar: Rum kesimi. Kıbrıs'ın bir konfederasyon şeklinde birleşmesini öngören BM'nin Annan Planı, Nisan 2004'te yapılan referandumla adanın kuzeyinde Kıbrıslı Türkler tarafından büyük bir oranla kabul edilirken, güneyde Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildi'' dedi.

Egemen Bağış, bu durumun Kıbrıslı Rumların referandumdan kısa bir süre sonra AB üyesi olmasına engel olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Avrupa Birliği Zirvesi, oy birliğiyle adanın kuzeyinin izolasyonuna son verme kararı aldı. 27 ülke arasında adanın kuzeyi ile tek ticari ilişkiye sahip olan Kıbrıslı Rumlar. Çelişkili biçimde, söz konusu AB kararının uygulanmasını engelleyerek diğer ülkelerin ticari ilişki kurmasına izin vermiyorlar. Örneğin, Air France havayolu şirketi, kuzeydeki Ercan Havaalanı'na inebilse, Türkiye hemen limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıslı Rumlara açmaya hazır. Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımıyoruz ve AB dönem başkanlığını yürüteceği 6 aylık süre için, zımni olarak da olsa tanımak zorunda kalmak istemiyoruz. Dolayısıyla, yöneticileri ile hiçbir ilişkiye girmeyeceğiz ve ocak ayında İrlanda Dönem Başkanlığı ile her şey yeniden ele alınacak. Bunun yanı sıra, tüm bu süre boyunca, Komisyon ile ilişkilerimizi sürdüreceğiz.'' 

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs