En Sıcak Konular

'Kürt halkı bir hiçti, şimdi aktör oluyor'

2 Eylül 2012 10:08 tsi
'Kürt halkı bir hiçti, şimdi aktör oluyor' "Bu aktöre bölgesel güçler direnemiyor, uluslararası güçler yol veriyor"

Milliyet gazetesinden Kadri Gürsel, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir  grup gazeteciye yapmış olduğu açıklamalara köşesinde yer verdi. İlgili kısım:

 

“Bunu övücü bir şey olarak ifade etmiyorum. Bir buçuk yıldır bu konsepte (Güvenlikçi politikayı kastediyor) bel bağlayan bir hükümet politikası var. ‘Biz bunların belini kırarız’... Bu konsepte olan inanç açıkça engelledi. Bir buçuk yıldır hiçbir adım atmıyor AKP. Ben de Şemdinli meselesinden yola çıkarken diyorum ki bu konsept çöktü. Israr ederseniz daha çok kan akacak. Yoksa 400 km kareden bir şey olmaz. Bizde coşku yaratan bir askeri gelişmeden söz etmiyorum. Bizim muradımız bu değil. Bir, bir buçuk ay PKK kontrol etti; sonra ordu bir operasyon yaptı, daha çok PKK’li öldürdü; sonra PKK geldi... Ne olacak? Sonu ne olur? Bu konseptte ısrar etme. Bu başarılıdır, devam ettiriyorum dedikçe birileri sana destek vermeye devam edecek. Gerçekten de uluslararası destek bulmuştu. İçeride ve dışarıda da. ‘Bu örgütün belini kırmadan bu sorunu çözemeyiz, o yüzden bize göz yumun.’ Şimdi diyoruz ki ‘Destek verdiniz ama tutmadı. AKP’nin size verdiği sözler gerçekleşmedi.’ Şimdi artık yeni bir konsept geliştirmelisiniz çünkü bu siyaset başarısız olmuştur. Ordunuz ne kadar güçlü olursa olsun, yanlış konsept başarısızlığa götürür. Yenilgiye (götürür) demiyorum.”

 “Hüseyin Aygün ve kucaklaşma Kürt hareketinin planlayıp tasarladığı şeyler değil. Siyasi sonuçları BDP’yi etkiliyor. Bunların ince elenip sık dokunarak yapılan şeyler olduğunu sanmıyorum. PKK merkezinde de paniğe neden oluyor. (Aygün’ü kastediyor) Böyle planlanmadığı için de hızlı şekilde salındı. Kürt hareketi bir tren ve vagonları arasında çeşitli atraksiyonlar, hatalar oluyor ama bu trenin nereye gittiğine bakmak lazım. Aygün meselesinde hemen tavrımızı koyduk.

Antep meselesinde de kimin yaptığına bakmadan, hemen hızlı bir açıklama yaptık. Bizim açıklamalarımız daha öncedir PKK’den. Ben ısrarla PKK yapmamıştır şeyinde değilim ama biliyorum ki bu tutuklananlar onlar değil. Bir fail gerekiyordu hükümete. Hükümet bulsun, gerçek ortaya çıksın.

(Şemdinli’deki) Karşılaşma meselesi planlı programlı değil. O noktada PKK kontrolleri olmuş; aynı grup halkı durdurmuş propaganda yapmış. O karşılaşma neticesindeki kucaklaşmanın Türk kamuoyuna doğru bir mesaj verme açısından iyi bir eylem olmadığı ortada. Karşılaşanlar AKP’li olsalar ne yapacaklardı? Oturup onlarla konuşacaklardı. Soruna ne kadar duyarlı olduklarını anlatacaklardı onlara.”

"Ortadoğu radikal bir şekilde değişiyor. Radikal bir politika değişikliğiyle Türkiye’nin önüne şunu koyması lazım: Kürt halkı bir hiçti, şimdi aktör oluyor. Bu aktör bağımsız devlet mi olur, özerk mi olur... Bu aktöre bölgesel güçler direnemiyor, uluslararası güçler yol veriyor. (Türkiye’nin) Suriye’de etkili olması, oradaki Kürtleri arkasına almasına bağlı; o da bizi arkasına almasına bağlı; o da bizimle barış yapmasına bağlı. Kürtler Ortadoğu’da bir güçtür; ‘Ben bunlarla nasıl ittifak yaparım?’ diye düşüneceksiniz.”



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs