En Sıcak Konular

Türkiye'ye 'Top secret' ziyaret

2 Eylül 2012 10:04 tsi
Türkiye'ye 'Top secret' ziyaret CIA Başkanı Orgeneral Petraeus tekrar İstanbul'da

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın Başkanı Orgeneral David Petraeus, 6 ay aradan sonra yeniden Türkiye'de... Bugün saat 20.00'de İstanbul'da olması beklenen Petraeus'ın gündeminde Suriye'deki son gelişmeler ve terörle mücadele konuları var. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in açıklamalarının hemen arkasından gelen ziyaretin zamanlaması kritik. Zira Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ndeki zirvede Batılı zengin devletleri, Suriye'deki gelişmeler karşısında ellerini taşın altına altına koymadıkları gerekçesiyle eleştirmiş, ABD'li komutan da Paralimpik Oyunları için gittiği Londra'da NATO kapısını kapatmıştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye politikasını hatalı bulan Dempsey, NATO'nun, Suriye'de tampon bölge kurmasına karşı çıktığını söylemiş ve ittifakın bunun altından kalkamayacağını savunmuştu.

ÖZEL UÇAKLA GELECEK
CIA'nın özel uçağıyla İstanbul'a inmesi beklenen Petraeus'un, Atatürk Havalimanı'ndan büyük bir gizlilik içerisinde ayrılacağı tahmin ediliyor. CIA Başkanı'nın İstanbul'da kimlerle görüşeceği ve programının detayları saklı tutuluyor.
Petraeus'un ajandasında Suriye'deki son gelişmeler, İstanbul'da bulunan muhalifler ve terör örgütü PKK olduğu belirtiliyor. Adı, Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayında yer alan ve kamuoyunda 'Çuvalcı general' olarak tanınan Petraeus, İstanbul temaslarının ardından Türkiye'den ayrılacak.

Altı ayda ikinci kez geliyor
- ABD Senatosu tarafından Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanlığı'na atanan Orgeneral David Petraeus, görevine başlamadan önce, 2011 Temmuz ayında ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmişti. Afganistan'daki NATO güçlerinin komutanlığını meslektaşı John Allen'a devreden Orgeneral Petraeus, 2011 Eylül'ünde de yeni görevinin başına geçmişti.
- David Petraeus, 12-13 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği son Ankara ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaklaşık 1.5 saat süren bir görüşme yapmıştı. 'Verimli' geçtiği belirtilen görüşmelerle ilgili ABD Ankara Büyükelçiliği, bölgesel güvenlik konuları, terörle mücadeledeki işbirliği ve iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki 'Çok iyi' olan ilişkinin ele alındığını bildirmişti. Büyükelçilik Sözcüsü Thomas J. Grubisha tarafından yapılan açıklamada, David Petraeus'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaptığı 'Verimli' görüşmelerin ardından Türkiye ziyaretini tamamladığı kaydedilerek şöyle denilmişti: 'Bölgesel güvenlik konuları ve terörle mücadeledeki işbirliği olmak üzere, karşılıklı ilgi alanları ve iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki fevkalade ilişkiyi görüştüler. Önümüzdeki aylarda bölgenin en acil sorunlarına ilişkin daha yakın ve daha verimli bir işbirliğini öngörüyorlar'.
- CIA Başkanı'nın

Süleyman Şen / Akşam



Bu haber 1,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,856 µs