En Sıcak Konular

İşte Oslo sürecinde ki eylemlerin kronolojisi!

31 Ağustos 2012 17:14 tsi
İşte Oslo sürecinde ki eylemlerin kronolojisi! Başbakan Erdoğan’ın Başbanışmanı Yalçın Akdoğan, siyasi müzakerelerin sürdürüldüğü Oslo Süreci’ni PKK’nın yok ettiğini açıkladı.

BDP’liler, AKP’nin kansız çözüm istemediğini, Oslo Süreci’ni kasten bitirdiklerini iddia ederken; Yalçın Akdoğan, Star Gazetesi’nde kaleme aldığı köşe yazısında, sürece ışık tutacak sert satırlar kaleme aldı. Akdoğan, PKK’nın Oslo Sürecini havaya uçuran eylemlerine BDP’nin tepki göstermemesine özel vurgu yaptı.

Akdoğan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“BDP’nin kendi siyasi zeminini yok etmesini, kendi muhataplığını başkalarına havale etmesini, PKK’nın kuyruğuna takılmasını geçtik... BDP, PKK’nın kendi siyasi alanını daraltmasına ses çıkaramıyor olabilir. Peki madem Apo’yu çok seviyorlardı, Kandil’in İmralı’yı gömen tavırlarına, Oslo sürecini havaya uçuran eylemlerine, Anayasa sürecini sabote eden saldırılarına niçin ses çıkaramıyorlar?”

OSLO’YU SİLVAN SALDIRISI BİTİRDİ

Hatırlanacağı üzere Açılım Süreci çerçevesinde PKK’nın üst düzey yöneticileriyle Oslo’da masaya oturulmuş ve detaylı bir müzakere süreci başlatılmıştı. Süreç devam ederken, PKK 14 Temmuz 2011’de Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde askere saldırıldı. Ustalıkla kurulan pusuda 13 asker yaşamını yitirdi, çıkartılan yangında askerlerin cesetleri tanınmayacak halde yandı. Yanık postallar ve cesetler PKK’nın yayın organlarından servis edildi ve kamuoyunda büyük bir infial oluşturuldu. Bu saldırı Oslo Süreci’ni bitirdi.

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Ekim 2011’in sonundan itibaren PKK’ya karşı kapsamlı bir mücadele başladı. KCK operasyonlarıyla örgüt şehirlerde sokak gösterileri, sokak çatışmaları yaptıramaz, hatta miting bile düzenletemez hale geldi. TSK’nın operasyonlarıyla ise örgüt tarihinin en ağır darbesini aldı. Uludere’de 34 sivilin bombalandığı olay sonrası ise TSK’nın operasyonları durma noktasına geldi.

İŞTE AKDOĞAN’IN SÖZETTİĞİ PKK’NIN OSLO SÜRECİNİ YOKETTİĞİ EYLEMLERİN KRONOLOJİSİ

9 Temmuz 2 011- Diyarbakır ile Lice ilçesi karayolunun 68'inci kilometresindeki Gökçek köyü yol ayrımında saat 21.45 sıralarında yol kesen bir grup PKK'lı, Diyarbakır'dan Lice İlçesi'ne giden araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptı. Kimlik kontrolü sırasında PKK'lılar, özel araçları ile seyehat eden ve Lice İkinci Mekanize Tugay Komutanlığı'nda görevli, kimlikleri açıklanmayan bir astsubay başçavuş, bir uzman çavuş ve Bingöl'ün Genç İlçesi'nde sağlık memuru olarak çalışan bir kişiyi araçlarından indirerek kaçırdı.

14 Temmuz 2011 - Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde askere el bombalarıyla saldırıldı. Pusuda 13 asker şehit oldu, yedi asker yaralandı.

1 Ağustos 2011 - Van'ın Başkale ilçesi Gedikbaşı mevkiinde askeri konvoya ateş açıldı. Saldırıda üç asker şehit oldu, dört asker de yaralandı.

14 Ağustos 2011 - Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde PKK'lılarla asker arasında çatışma çıktı. Çatışmada üç asker şehit oldu.

17 Ağustos 2011 - Hakkari-Çukurca karayolunun 12 kilometresinde askeri konvoya IED (Doğaçlama Patlayıcı Düzenek) saldırısı yapıldı. Dört kez patlayan mayınlar yüzünden imha edilen BTR-80 tipi zırhlı personel taşıyıcının içindeki 11 asker ve bir köy korucusu şehit oldu. 14 asker de yaralandı. PKK patlama anlarını askerlerin tek tek şehit edilmelerinin vidyolarını internete yükledi. Çok sayıda kanal bu görüntüleri yayınladı. Kamouyu korkunç biçimde gerildi.

18 Ağustos 2011 - Siirt'in Pervari İlçesi'nde de PKK'lılar, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne uzun namlulu silah ve roketatarlarla saldırı düzenledi. İki asker şehit oldu.

27 Ağustos 2011 - Mardin'in Midyat ilçesinde görev değişimi yapan köy korucularına saldırdı. Saldırıda 1 köy korucusu şehit, dört köy korucusu da yaralandı.

28 Ağustos 2011 - Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında mayın patladı. Patlamada üç asker şehit oldu, üç asker de yaralandı.

4 Eylül 2011 - Tunceli'de PKK'lılar nöbet değişimi yapan askerlere saldırdılar. Saldırıda iki asker şehit oldu. Aynı gün içerisinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde PKK’lılar köy karakoluna saldırdı. Saldırıda iki köy korucusu şehit oldu, dört köy korucusu yaralandı.

11 Eylül 2011 - Hakkari-Şemdinli'de PKK'lılar bir düğünde asker ve polise saldırdı. Saldırıda 2 güvenlik görevlisi şehit oldu ve üç sivil hayatını kaybetti. Yedisi asker on kişi yaralandı. Kana bulanan düğün günlerce olay oldu.

17 Eylül 2011 - Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Güzeldere köyü bir asker, Van'ın Başkale ilçesine bağlı sınır hudut birliğine yakın bölgede bir asker şehit edildi.

20 Eylül 2011 – Ankara Kumrular sokakta Başbakanlık Merkez Binası’na 150 metre mesafede Çankaya Kaymakamlığı önünde bombalı araç infilak ettirildi 6 sivil yaşamını yitirirken 34 kişi yaralandı.

21 Eylül 2011 - Van'ın Çatak ilçesinde bir asker ve iki köy korucusu şehit edildi, iki korucu da yaralandı.

22 Eylül 2011 - Diyarbakır'da kahvahanede çay içen Yunus polis ekibine düzenlenen saldırıda iki polis şehit oldu.

24 Eylül 2011 - PKK, Siirt’in Pervari ilçesinde Belenoluk Jandarma Karakolu’na roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. 6 asker şehit oldu, 11 asker yaralandı.

26 Eylül 2011 - PKK, Batman'da saldırı düzenledi. Saldırıda iki kişi öldü üçü polis beş kişi yaralandı.

18 Ekim 2011 - Bitlis’in Güroymak İlçesi yakınlarında PKK’lı militanların karayolundan geçen polis aracına düzenlediği bombalı saldırısında beş polis şehit oldu. Olay yerinden geçen dört kişi yaşamını yitirdi, iki kişi de yaralandı.

19 Ekim 2011 - PKK, Hakkari Çukurca'da sekiz ayrı yere saldırı düzenledi. 24 asker şehit oldu, 18 asker yaralandı.

Ve Oslo Süreci bitti. Türk Ordusu'na bağlı birlikler Kuzey Irak'a girdi.

OSLO BİTTİ AMA PKK BİR DAHA DİRİLMESİN DİYE DEVAM ETTİ

PKK ise saldırılarını bitirmedi müzakerelerin son bir umut ayakta tutulmaya çalışıldığı 2011 sonunda, kamuoyunu provoke etmek için İstanbul’da gemi kaçırmadan, karakol baskınlarına, sivil kızların bulunduğu aracı 400 kurşunla delik deşik etmeye kadar her türlü saldırıyı düzenledi.

PKK’nın gözü dönmüş saldırılarından çocuklarını kurtarmak isteyen bir anne 21 Ekim 2011’de canlı bombanın üzerine atlayıp paramparça olurken geri yetim iki çocuk bıraktı. O anne sürecin sembolü oldu.

Özetle, Oslo Süreci ve Müzakerelerin devam ettiği 2011 boyunca PKK, Temmuz ayından başlayarak istikrarlı saldırılar, ve Türk Kamuoyunu provoke edecek eylemleri özel olarak seçip görüntülerini yayınladı. Dramatik saldırılar düzenledi. Silvan Saldırısıyla doruğa çıkartılan tepkinin dinmemesi için saldırıya devam etti. Ve Yalçın Akdoğan’ın “Oslo Sürecini PKK Havaya Uçurdu” ifadesinde yerini bulan durum ortaya çıktı. (aktifhaber)

Bu haber 1,689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs