En Sıcak Konular

Kalkınma Bakanı'ndan BM'ye ağır eleştiri

31 Ağustos 2012 12:10 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye politikasında çuvallayan Birleşmiş Milletler'e ağır eleştirilerde bulundu. Bakan Yılmaz, BM'nin acilen reforma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

16. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılmak üzere Tahran'da bulunan Bakan Yılmaz, zirveye ve İran ile ilişkilere dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Yılmaz, çok sayıda devlet ve hükümet başkanları ile bakanların katıldığı Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde kısa da olsa bazı ülke temsilcileriyle görüştüğünü söyledi.

Bağlantısızlar Hareketi'nin 1960'larda başlamış ve bugün önemli bir yere gelmiş bir hareket olduğunu belirten Yılmaz, Bağlantısızlar Hareketi'nin 120 ülke ile BM'den sonra en fazla üyeye sahip platform olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin üye olmadığını, ancak özel misafir olarak davet aldıklarını ifade eden Yılmaz, bu çerçevede zirveye iştirak ettiklerini belirtti.

Bakan Yılmaz, zirvede İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin önemli mesajlar içeren açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

"Sayın Hamaney, BM sisteminin adaletsizliğine ve demokratik olmayan yönlerine dikkat çekti" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Aslında bu bizim de zaman zaman çeşitli vesilelerle dile getirdiğimiz bir konu. Bugün daimi üye dediğimiz bir yapı var. Veto yetkisi olan üyeler var, olmayanlar var. BM'nin mevcut yapılanması 2. Dünya Savaşı sonrası şartlarında oluşmuş ve bugünkü gerçeklerle çok da bağdaşmayan bir yapı. Bunda mutlaka bir reform olması gerektiğine biz de inanıyoruz."

Bakan Yılmaz, BM'nin daha kapsayıcı, kucaklayıcı, adil temsil hakkı tanıyan ve meşru bir yapılanmasının gerekli olduğuna dikkat çekildiğini kaydetti.

Mursi'nin Suriye açıklamaları

Bakan Yılmaz, Mısır'ın ilk seçilmiş sivil Cumhurbaşkanı Mursi'nin mesajlarında demokrasi vurgusu yaptığını, önemli mesajlar verdiğini belirtti.

Mursi'nin sivil ve seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak uluslararası alanda ağırlıklı ve önemli mesajlar verme imkanı bulduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, "Aslında bu bize şunu gösteriyor: Dünya artık seçilmiş insanlara itibar ediyor. Seçilmiş insanların, arkasında halk desteği olan insanların verdiği mesajlar daha büyük ağırlık taşıyor" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Mursi'nin Suriye ile ilgili konuşmasında çok önemli vurgular olduğunu belirtti ve şunları kaydetti:

"Özellikle Suriye'de halktan yana olma gerektiği hususunu vurgulaması önemliydi. Bunun insani ve inanç boyutu itibariyle bir sorumluluk olduğunu özellikle vurguladı. İran'da gerçekleştirilen Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde bu vurguyu yapması önemliydi."

Bağlantısızlar Hareketi'nin daimi bir sekretaryası, kurumları olmadığını hatırlatan Yılmaz, "Bağlantısızlar Hareketi, ülkelerin siyasi pozisyonlarını ortaya koydukları, dünya meseleleriyle ilgili bir takım vurgular yaptıkları bir platform" dedi.

Bakan Yılmaz, Bağlantısızlar Hareketi'nde daimi bir sekretarya kurulması ve biraz daha kurumsallaştırma yönündeki İran'ın teklifinin sonuç bildirisine nasıl yansıyacağının değerlendirmeler sonrası belli olacağını bildirdi.

İran ile ikili ilişkiler

Bakan Yılmaz, ziyaret çerçevesinde İranlı yetkililerle Türkiye ve İran ilişkilerini değerlendirme fırsatı da bulduğunu belirtti.

İran ile ekonomik ilişkilerden sorumlu ve Karma Ekonomik Komisyonu'nun eş başkanı olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu çerçevede İran'a zaman zaman ziyaretler yaptığını, İran'dan da Türkiye'ye heyetler geldiğini kaydetti.

Bakan Yılmaz, İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi ile görüşmesinde ikili, ticari ve ekonomik ilişkileri yeniden ele alma imkanı bulduklarını söyledi.

İki ülkenin komşu ve dost olduklarını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Türkiye ve İran mutlaka daha fazla ticaret yapması gereken, sosyo-ekonomik anlamda ilişkileri daha fazla geliştirmesi gereken iki ülke" ifadesini kullandı.

Türkiye-İran ticaret hacminin yılın ilk 6 ayında 12.5 milyar dolar civarında olduğunu, bu rakamın yıl sonuna kadar 20 milyar dolar kadar olacağının tahmin edildiğini belirten Yılmaz, 35 milyar dolar hedefi için çalışıldığını bildirdi.

Bakan Yılmaz, "Kapılardan tercihli ticaret sistemine, bazı altyapı yatırımlarından bürokratik işlemlere kadar bu ilişkileri nasıl geliştiririz, genelde ikili görüşmelerde bu konuları ele alıyoruz. Bu, tabi her iki ülkenin de lehine, her iki ülkenin refahının artması yönünde" diye konuştu.

İran'ın ambargo ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, "Türkiye olarak biz elbette bir taraftan uluslararası hukuka, BM çerçevesinde alınan kararlara uyarak bir taraftan da meşru ticaretimizi gereksiz yere daraltmadan bu süreci yürütmeye gayret ediyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs