En Sıcak Konular

Suriyeliler, Lübnan'a da sığındı!

29 Ağustos 2012 13:30 tsi
Lübnan'a sığınan binlerce mülteci yaşama tutunmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, Suriye'den kaçan 200 bine yakın mültecinin yaklaşık 40 bini Lübnan'da Bekaa Vadisi'nde ve Kuzey Lübnan'daki Akkar bölgesinde bulunuyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Lübnan'da 39 bin 506 kayıtlı Suriyeli bulunduğunu, 12 bin 585 kişinin ise kayıt yaptırmak için müracaatta bulunduğunu açıkladı.

AA ekibi, Bekaa Vadisi'nde

Anadolu Ajansı ekibi, Bekaa Vadisi'nde bulunan Arsal bölgesinde çok zor şartlar altında yaşayan Suriyeliler'i ziyaret ederek, içinde bulundukları ortamı görüntüledi.

Suriyeli mültecilerin bölgedeki altyapı yetersizlikleri ve Lübnan Hükümeti'nin de ''yeteri kadar yardım edememesi'' nedeniyle çok zor şartlar altında. Mültecilerin, onlarca kişi bir arada camilerde, boş buldukları binalarda, çadırlarda ya da Lübnan'daki akrabalarının yanında yaşamaya çalışıyor.

Arsal bölgesinde Suriye'de ölümden kaçan yaklaşık 4 bin kişi bulunduğu belirtilirken, sığındıkları caminin imamı Ömer Atraş, her gün bulundukları yere yeni mülteciler geldiğine değindi.

Atraş, ''En çok da Humus'a bağlı Kusayr kasabasından gelenler oluyor. Kusayr kasabası, sürekli bombardıman altında ve insanlar dağlardan 30 kilometre yürüyerek geliyor. Bazı Suriyeliler, akrabalarının yanına sığındı. Akrabaları da yoksul olduğu için bir evde üç ailenin kaldığı oluyor'' diye konuştu.

Aynı bölgede bir çadırda kalan 84 yaşındaki çiftçi Ahmed Ebu Semir, Özgür Suriye Ordusu'na destek verdikleri için köylerinin bombalandığını anlattı.

Humus'ta polislik yapan ancak şiddet olaylarından korkup kaçan Ebu Ahmed, şunları söyledi:

''Yedi çocuğumla kaçtık. BM, yetişkinlere ayda 30 dolar gıda yardımı yapıyor. Çocuklarıma bisküvi bile alamıyorum. İçecek su sıkıntısı yaşıyoruz, bizim şimdi yine başımızı sokacağımız çadırlarımız var. İslami yardım kuruluşları bu çadırları kurdu.

Anne Çığlığı: ''Ya özgür oluruz ya da ölürüz''

Lübnan'da, devletin yardımı yerine çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve bulundukları bölgede bulunan Lübnanlı ailelerin yardımlarıyla ayakta durmaya çalışan mültecilerden Ümmü Cemil ise ''Biz özgürlük istiyoruz, kendimizden daha çok ülkemizi düşünüyoruz. Bize yardım etmesinler, Özgür Suriye Ordusu'na yardım etsinler. Biz burada yokluk içinde yaşıyoruz ama kardeşlerimizi, çocuklarımızı, annemizi Esed'in orduları katlediyor. Buradan dünyaya sesleniyorum; Ya özgür oluruz ya da ölürüz. Özgürlük yakın bunu biliyoruz, yakında Esed gidecek, biz de ülkemize döneceğiz. Allah Türkiye hükümetinden, Erdoğan-dan razı olsun, o da olmasa sesimizi kimse duymayacak'' diyerek duygularını dile getirdi.

Çocuk gözüyle ''Polat Alemdar'a söyleyin...''

Salih Sami isimli 13 yaşındaki Suriyeli çocuk, duygularını dile getirirken etkisinde kaldığı dizi filmine gönderme yaptı.

Suriye'de de yaygın izlenen 'Kurtlar Vadisi' dizisini beğenerek izlediğini, hiçbir bölümünü kaçırmamaya çalıştığını anlattı. Dizi kahramanlarını çok sevdiğini belirten Salih Sami, ''Polat Alemdar'a söyleyin. Memati ile Abdulley'i göndersin. Beşşar Esed'i vursunlar, bizi ondan kurtarsınlar'' diyerek ortaya koydu.

Türkiye'den, Lübnan'daki sığınmacılara yardım eli

Bölgeye Ramazan ayında gıda yardımı da yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH), bir hastane açma hazırlığında olduğu ama şu ana kadar hazırlıkların bitmediğini belirten mülteciler, hem BM'den hem de Lübnan Hükümeti'nden kendilerine bir an önce gereken her türlü yardımın yapılmasını istediklerini söylediler.

BM Merkezi Acil Yardım Müdahale Forumu, Suriyeli sığınmacıların talep görmediğinden yerleşimin az olduğu, sosyal hizmetlerin ve altyapının zayıf olduğu ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesinde ve Beka Vadisi'nde yoğunlaştığını kaydetti. Yardım forum, BM'nin kuzey Lübnan'daki kamplara yiyecek ve sağlık, uluslararası yardım kuruluşlarının da eğitim, sağlık ve barınma hizmetleri sunduğunu belirtti.

BM, Lübnan hükümetinin ''ülkedeki Suriyeli sığınmacılara daha fazla yardım edemeyeceğini ve uluslararası toplumdan yardım talep ettiğine'' dikkati çekti.

''Suriye'deki mülteci kampından kaçan Filistinliler''

Esed rejiminin Şam'daki ''Yermuk'' ve Humus'taki ''Aidin'' mülteci kamplarına saldırması üzerine, burada yaşayan Filistinli mülteciler de Lübnan'daki mülteci kamplarına sığındı.

Filistinli mülteciler, buradaki kamplarda sosyal sorunlarla karşılaşıyor. AA muhabirine açıklama yapan Filistinli sığınmacılardan Ebu İyad, Lübnan'da yaşamadıkları için iki haftada bir oturum izinlerini yenilemeleri gerektiğini belirtti.

İyad, izni yenilerken her defasında Suriye'ye teslim edilme korkusu yaşadıklarını söyledi.AA 

Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs