En Sıcak Konular

Arınç'tan ''Pavlov'un köpeği" benzetmesi!

29 Ağustos 2012 12:57 tsi
Arınç'tan ''Pavlov'un köpeği "Bu tavır, herkes bilir ki; Pavlov'un şartlı refleksidir..."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Teröre Karşı Ulusal Mutabakat önerisi ile ilgili, ''Sayın Meclis Başkanı, sivil bir şahsiyettir, millet iradesinin tecelli ettiği parlamentonun başkanıdır. Ona muhtıra kelimesini kullanmanın elbette bir siyasi anlamı olmadığını kendileri bilir, çünkü o da zengin bir Türkçe ile konuşur'' dedi.

Bülent Arınç şunları söyledi:

Ben Türkçeyi 20-30 kelime ile konuşan biri değilim. Türkçe o kadar zengin bir dildir ki bazen eş anlamlı kelimeler cvardır. O günkü konuşmama dikkat edin.

"Muhtıra diyince askeri olarak algıladılar"

Sayın Meclis Başkanımız Cemil Çiçek bir mutabakat metni hazırlamış. Mutabakat demişim, bildiri demişim bir de muhtıra demişim. Muhtıra deyince hemen bunu askeri olarak algıladılar.

"Bu Pavlov'un şartlı refleksidir"

Şartlanmışlık o kadar kötü bir şey ki. Muhtıra diyince hemen esas duruşa geçtiler sağa dönerek selam verdiler. Bu eskiden gelme bir alışkanlık ve bu tavır herkes bilir ki Pavlov'un şartlı refleksidir.

"Hemen hazır ola geçtiler"

Türkiye artık sivilleşti bunun demokratik bir anlamı olamaz mı. Bunun bir anlamı da hatırlatmaktır. Ama Türkiye öyle bir alışmış ki askeri muhtıralara, hemen hazır ola geçtiler. Sayın Meclis Başkanı bizim yabancımız değil. Meclis Başkanı çok iyi niyetli. Pek çoğumuzun aynen katılabileceği bir metin yazmış ama bazıları eksik, bazıları hatalı maddeler de var. Hükümet sözcüsü olarak ben bu işin muhatabı değilim. Hükümeti muhatap alıyorsa yanıt veririz.

Sayın Meclis Başkanımız'a buradan selamlarımı iletiyorum. Kendisine bu yolda başarılar dilerim. Danışıklı dövüş yapacak insanlar değiliz.

Pavlon'un köpeği teoremi nedir?

Rus psikolog Ivan Petroviç Pavlov köpekler üzerinde yaptığı klasik koşullanma deneyleri ünlüdür. Köpeğe ilk olarak birkaç kez zil çalınır. Fakat köpek tepki vermez. Sonradan et verilir. Köpeğin salyaları akar. Sonra et ile birlikte zil çalınır. Daha sonra et verilmediği halde zil çalındığında köpeğin ağzının suyunun aktığı görülür. Şartlı ya da şartlandırılmış refleks denen olay da budur. Pavlov, bu davranışın, psikolojik etkinlikle özdeş olan yüksek düzeyde sinir etkinliğinin belirtilerinden biri olduğunu öne sürer ve psikoloji alanında geçerli tek yaklaşımın deneysel yöntem olduğunu vurgular.

haberturk

Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,076 µs