iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Petrol fiyatında gizli anlaşma iddiası!

27 Ağustos 2012 23:08 tsi
Petrol fiyatında gizli anlaşma iddiası! Geçtiğimiz Haziran ayının 25’inde küçük ülkenin başkentinde iki lider bir araya geldi. Bir süper gücün ayakta kalması, diğerinin tasmalanması için gerekli fiyat konuşuldu... iyibilgi Ankara

ABD ile Rusya arasındaki geleneksel ve genel rekabetin bir kulvarı, oldukça önemli siyasi beklentilerin buluştuğu petrol fiyatına kilitlenmiş durumda. Şimdi günlük haber kanal ve gazeteleri konuyu bu açıdan kavrasalar da aslında aylar öncesinden de bilinen bir gerçeklik bu.

En kısa ve basit ifadesiyle Rusya’nın ekonomik olarak ayakta kalması için petrol varil fiyatının “minimum” 88-90 dolar aralığında olması gerekiyor. Bu sıfıra sıfır demek. Aşağısı felaket. Yani petrol bu rakamdan mümkün olduğu kadar uzak, yüksek olmalı.

ABD içinse durum tam tersi. Kasım ayında yaşanacak başkanlık seçimi için benzin fiyatları neredeyse “tek başına” bir kriter. Şu an 115-6 seviyesinde olan petrol fiyatları riskli bir sınırda ama hele hele bir Ortadoğu savaşında bu rakamın katlanarak fırlayıp gitmesi içten bile değil!

Bu yüzden Washington bu işin şakasının olmadığını herkesi en sert cümlelerle ikaz ediyor. Bu kırılgan istikbal tablosunu en erken fark eden ülke ise İsrail.

Tel Aviv yönetiminin Obama idaresindeki Beyaz Saray ile ilişkileri belli. Zaten ABD’yi korkutan da bu. İsrail’in İran’a yönelik sürekli ve ritmik savaş nidaları Obama ve ekibinin korkulu rüyası olmuş durumda.

Bir çok yorumcuya göre İsrail’in böyle bir delilik yapmasının önünde aslında fazla bir engel bulunmuyor. İran’a yönelik bir saldırı gerçekleştiği anda a) İran geriletilecek, b) Obama gidecek, c) Cumhuriyetçiler gelecek, d) Arap Baharı donacak.

Bu kadan büyük hediyeleri kim istemez? Ancak bu işin bir tarafı. Çünkü Tel Aviv ABD’den istediğini alabilir ve önümüzdeki iki-üç hafta içinde bu beklentinin karşılanacağı anlaşılıyor. Ama bu süre zarfında İsrail ABD’ye ölümü göstererek sıtmaya razı etmeyi sürdürecek.

Geçtiğimiz Haziran ayının sonunda Rusya liderini ağırlayan İsrail Başbakanı Netanyahu ve ekibinin, petrol fiyatları konusunda da bir dosya açtıkları ve Rusya’nın ihtiyacı olan “limiti” dikey tutma fikrine katıldıkları iddia ediliyor.

Tabii bu karşılıklı temennilerin perde arkası diplomasi dilindeki karşılığı anlaşma. İsrail bir taşla çok kuş vurmaya devam ediyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,510 µs