En Sıcak Konular

Kaçak akaryakıt gemiyle geliyor

27 Ağustos 2012 10:20 tsi
Enerji Bakanı Yıldız, akaryakıt fiyatlarının düşmesini kendisinin de istediğini belirtirken yüksek vergilere işaret etti.

Yıldız, büyük akaryakıt kaçakçılığının katırlarla değil daha çok gemilerle yapıldığını söyledi.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,litresi 5 liraya yaklaşan akaryakıt fiyatlarından Hakkâri’de bulunan ancak terör nedeniyle çıkarılamayan petrole, evlerde doğalgaz kullanımını yaygınlaştırma hedefinden siyasi gelişmelere rağmen Suriye ve İran’la enerji politikalarını sürdürme kararlılığını değerlendirdi.
 
Bayilik para kazanma aracı değil Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarının düşmesini kendisinin de çok istediğini belirtirken, “Fiyatın yüzde 60’ı vergiden oluşuyor.
 
Vergi dışı kalemlerde diğer ülkelerden farklı değiliz, hatta bizden yüksek olan yerler de var” dedi. Dağıtımmaliyetlerinin yüksekliğine değinen Yıldız, özellikle bayilerin nakitle dönen para kazanma aracı olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Yıldız, “Biraz paramvar bir akaryakıt bayii açayım nasıl olsa para kazanırım anlayışı gerilerde kaldı. Biz belli bir tonajın, metreküpün altında satanların, cirosu düşük bayilerin kâr etmesinin kolay olmayacağına inanıyoruz. Bunu devletin sübvanse etmesini de doğru bulmuyoruz.
 
Bayilerin yüksek giderleri vatandaşa yüklenemez” dedi. Azaldı ancak bitmedi Akaryakıt kaçakçılığına da değinen Bakan Yıldız, büyük kaçakçılığın katırlarla değil gemilerle yapıldığını söyledi. Yıldız, “Katırla yapılan akaryakıt kaçakçılığını gündeme çok getiriyorlar. Ancak asıl büyüklük orada değil, işin ağırlık merkezi katırlarda değil, denizlerde.
 
Zaman zaman bunun içinde terör örgütünün bulunduğunu görüyoruz. Kaçakçılığı cezbeden unsurları bizim yapacağımız caydırıcı çalışmalarla ortadan kaldırmamız lazım” dedi. Kaçakçılıklamücadele sisteminin tamamen oturmadığını, bu alanda yürütülen çalışmaların henüz sonuçlanmadığını ifade eden Yıldız, “Akaryakıt kaçakçılığında azalma olmuştur ama bitmemiştir. Yeni çalışmalarla sonuca ulaşacağımız kanaatindeyim” dedi. Güneydoğu’ya özel ekip Bakan Yıldız, Hakkâri bölgesinde keşfedilen bakır, çinko gibimaden rezervleri ve petrol bulguları olduğuna işaret ederken, “Bölge halkının ve ülkenin refahına asıl bomba koyan ve bunu engellemeye çalışan PKK’dır. Sulama yapacak barajları bile yakıyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz orada petrolü bulunduğu yerden çıkarmaya uğraşacağız” diye konuştu. Bakanlık bünyesinde kurduğu özel bir ekibin hem petrol hem demadencilikte sadece Güneydoğu bölgesiyle alakalı çalışma yaptığını aktaran Yıldız, “Arkadaşlarımı teşvik ediyorum ve hiçbir arkadaşım çekince sakınca görmedi.
 
Şu anda göreve ilk çıkan mühendislerimizi şantiye olarak Batman ve Adıyaman’a veriyoruz” dedi. Bölgede zaman zaman çalışacak işçi bulamadıklarına da değinen Yıldız, bölge insanına çağrı yaparak “Oradaki Kürt kardeşimizin istihdamçağrılarına mutlaka karşılık vermeleri ve uymaları gerekiyor” mesajı verdi.
 
Siyaset ve enerji politikamız örtüşmüyor
 
Bakan Yıldız, son dönemde Türkiye’nin siyasi öncelikleriyle enerji önceliklerinin örtüşmediğini söyledi. Bu durumun özellikle İran ve Suriye’de belirgin bir şekilde yaşandığını belirten Yıldız, “Siyasetle çelişen enerji önceliklerimiz, zamanı gelecek siyasetin önünü açmada yardımcı olacak ve kullanılacaktır. Bugünkü siyasi gelişmelere aldırmadan Mısır’dan başlayacak ve Ortadoğu’nun gazını Suriye üzerinden Türkiye’ye taşıyacak Arap Boru hattı inşaatına devam ediyoruz.
 
Türkiye’deki 92 kilometrelik boru hattını tamamlıyoruz. Bin 200 km’lik hattı tamamlamaya azimliyiz. Bugünlere rağmen biz bunu devam ettiriyoruz” dedi.
 
Evinde doğalgaz kullanan kazanır
 
Yıldız, vatandaşlara doğalgaza geçme tavsiyesinde bulundu. Konutta elektrik tüketiminin az, doğalgaz tüketilmesinin ise daha çok kullanılmasını istediklerini belirten Yıldız, “Vatandaşa evlerinde doğalgaz kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.
 
Doğalgazın abone maliyeti yüksek gibi görünebilir. Ancak bu yakıt daha ekonomik olduğu için6ayda tüm masraflar çıkar, ondan sonraki dönemlerde tasarruf başlar. Vatandaşımızceptelefonunda yaptığı savurganlığı azaltıpoparayla doğalgaz abonesi olsa hem kendileri hem ülke kazanır” dedi.
 
bugün
 

Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs