En Sıcak Konular

Meclis'in ilk gündem maddesi olacak

26 Ağustos 2012 09:08 tsi
Meclis'in ilk gündem maddesi olacak
Meclis açılmadan ilk gündem maddesi belli oldu.

TBMM ilk iş olarak, yerel seçimlerin 2014'te yapılmasını öngören anayasa maddesinin değiştirilerek seçimin 2013 sonbaharına alınmasını görüşecek.

2014'teki seçimlerin 2013'e çekilmesi gündemde

Meclis'in açılmasıyla ilk gündem yerel seçimlerin öne çekilmesine ilişkin tek maddelik anayasa değişikliği olacak. AK Parti'nin seçimlerin 2014 baharından 2013 sonbaharına alınmasına ilişkin tek maddelik değişikliğine MHP'nin destek vermesi beklenirken, CHP'nin tavrı olumsuz görünüyor. CHP'nin 2014 Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve "Anayasa'ya göre seçimlere bir yıl kala seçim kanunlarında değişikliğe gidilemeyeceği" hükmünü gerekçe göstererek değişikliğe onay vermemesi bekleniyor.

'Değişiklik MHP ile yapılır'

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, anayasa değişikliğinin ilk gündemleri olacağını belirterek, değişikliği destek veren partilerle gerçekleştireceklerini söyledi. Yapılacak yasal değişikliklerin ardından yerel seçimlerin 2013 yılı Ekim ayında yapılması planlanıyor. Seçimlerin kış aylarından önce yapılması için Anayasa'da geçici madde ile düzenleme gerekecek. Seçimlerin 6 ay öne çekilmesiyle 2013'ten sonra 3 yıl üst üste seçim yapılacak. 2014'te Cumhurbaşkanı seçilirken, 2015'te genel seçimler olacak. Yerel seçimlerin öne alınması durumunda, TBMM tatile girdiği için yaz öncesi Meclis'ten geçirilemeyen Büyükşehir Belediye Kanunu yasalaştırılacak.

MEMURA SİYASET DÜĞÜMÜNÜ YENİ ANAYASA ÇÖZECEK

Yeni anayasada yazım çalışmasında "memura siyaset" yolunun açılıp açılmayacağı konusu da netleştirilecek. BDP ve MHP, memura siyaset yasağının kaldırılması yönünde düzenleme isterken, AK Parti ve CHP mevcut Anayasa'daki düzenlemenin devamından yana tavır alıyor. Bu hafta netleşecek fıkrada memurlara siyaset yolu açılması halinde koruma statülerinde de değişikliğe gidilecek. Yani koruma kalkanı azalacak ve siyasete izin verilecek. AK Parti "Memur tanımı ile ilgili sorun var. Memurların çok geniş koruma alanı var. Eğer memurlara siyaset yapma hakkı vereceksek statüleri konusunda da değişiklik yapmamız gerekir. Böyle bir düzenleme yaparsak bir kısmı için siyaset yolunu açabiliriz" karşı önerisinde bulundu. Bu hafta komisyonun yapacağı çalışmaya göre durum netleştirilecek.

Daha fazla partiye hazine yardımı

ANAYASA görüşmelerinde de CHP ve BDP, yüzde 3 oy alan partilere devlet yardımı yapılmasını savunurken, AK Parti ise bu tanımın "hakkaniyete uygun yardım" diye yazılmasını önerdi. Tartışma sonucu daha fazla partinin devlet yardımından yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme yapılması konusunda uzlaşmaya varıldı. Ancak bunun nasıl olacağı netleşmedi.

star






Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs