En Sıcak Konular

Ergenekon hakiminden 1. Ordu'ya müzekkere

24 Ağustos 2012 22:10 tsi
''Ergenekon'' davasına bakan mahkeme heyeti, Haziran 2009'da 35 kez geri getirilemeyecek şekilde silindiği iddia edilen Genelkurmay MEBS Başkanlığı'ndaki bilgisayarlarla ilgili müzekkere çıkardı.

''Ergenekon'' davasına bakan mahkeme heyeti, Haziran 2009'da 35 kez geri getirilemeyecek şekilde silindiği iddia edilen Genelkurmay MEBS Başkanlığı'ndaki bilgisayarlarla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı'nda herhangi bir soruşturma bulunup bulunmadığının sorulmasına karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, taleplere ilişkin incelemesini celse arası yaparak, ara kararlarını aldı.

Buna göre, mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı'na yeniden yazı yazılarak, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'e 10 Temmuz 2003 ve 2006 tarihlerinde teslim edildiği belirtilen MİT şeması (Ergenekon şeması) ile ilgili olarak, Özkök tarafından karargaha herhangi bir CD, kitapçık veya belgenin verilip verilmediği, verilmiş ise tutanak tutulup tutulmadığı, daha sonra kitapçığın ve belgelerin imha edilip edilmediğinin sorulmasına karar verdi.

Mahkeme, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de sanıkları arasında bulunduğu, 1971 tarihinde Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'ne yönelik yapılan operasyonun ardından görülen ''Şafak davası-devrimci subaylar davası''ndaki asker sanıkların listesinin gönderilmesini kararlaştırdı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak dinlenilen tanık Mahmut Taşdemir ve Mehmet Ali Özaltın'ın ifadeleri doğrultusunda Türk Metal İş Sendikası ve Mustafa Özbek hakkında herhangi bir soruşturmanın açılıp açılmadığının, açılmış ise soruşturma akıbetinin bildirilmesine hükmeden mahkeme, öldürülen savcı Doğan Öz'ün eşi emekli Hakim Sezen Öz ile irtibata geçilerek, Doğan Öz ile ilgili daha önce muhtelif kurumlardan istenilen evrakın varsa kendisindeki örneklerinin mahkemeye gönderilmesini karara bağladı.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na müzekkere yazılarak, Hüseyin Pepekal adlı subay ile ilgili olarak ''Sabancı cinayeti'' olayı ve bu konuda çıkan haberlerden dolayı herhangi bir idari tahkikat yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise bununla ilgili evrakların gönderilmesine de karar verdi.

-Çiçek'in duruşmaya katılmama talebi reddedildi-

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek'in duruşmaya katılmak istemediğine ilişkin talebini, usul ve yasaya uygun bulmayarak reddeden mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili emniyet birimleriyle irtibat kurulmak suretiyle, dosya sanıklarından hangilerinin KKTC vatandaşı olduğunun bildirilmesini istedi.

Genelkurmay MEBS Başkanlığı'nda numaraları kayıtlı bilgisayarların 19-20-21 Haziran 2009 tarihlerinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde 35 kez geri getirilemeyecek şekilde silindiği iddiasına ilişkin, bu bilgisayarlarla ilgili olarak Genelkurmay Askeri Savcılığı'nda herhangi bir soruşturma bulunup bulunmadığının sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, yine silmeyle ilgili olarak Genelkurmay Askeri Savcılığı'nca verilmiş herhangi bir talimat, emir veya askeri mahkemelerce bu yönce verilmiş bir karar bulunup bulunmadığının da sorulmasına hükmetti.

Mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak tutuksuz sanıklardan emekli Albay Arif Doğan'ın halen herhangi bir hastanede veya sağlık kuruluşunda tedavi görüp görmediğinin araştırılarak bildirilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'na müzekkere yazılarak, Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılması ve 17 Mayıs 2006 tarihinde meydana gelen Danıştay saldırısında kullanılan silahlar ve bombalarla ilgili Alparslan Arslan ve diğer sanıklarla ilgili herhangi bir istihbarı bilgi ve belge olup olmadığının arşiv araştırması da yapılarak mahkemeye bildirilmesi kararlaştırıldı.

Tüm aramalara rağmen ulaşılamayan tutuksuz sanıklardan Emrah Gönenci'nin savunmadan kaçtığı anlaşıldığından, hakkında savunmasının alınarak serbest bırakılması amacıyla yakalama kararı çıkaran mahkeme heyeti, aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da bulunduğu 65 tutuklu sanığın da bu hallerinin devamına karar verdi.

-Suç duyuruları-

Tutuklu sanıklardan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun avukatı Nazlı Çubuklu'nun mahkeme heyetine karşı sözlerinin tutanak haline getirilerek gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini kararlaştıran mahkeme, tutuklu sanık Muzaffer Tekin'in 10 Ağustos 2012'deki duruşmadaki söz ve davranışları nedeniyle de gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına hükmetti.

Mahkeme, 13 Ağustos 2012 tarihli duruşmada izleyiciler arasında bulunan Duygu Dikmenoğlu'nun mahkeme heyetine yönelik olarak sarf ettiği ''yazıklar olsun, yazıklar olsun'' şeklindeki itham edici beyanları ve davranışları nedeniyle de gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Davanın 7 Ağustos 2012'deki duruşmasında heyetin salona gelmesi beklendiği sırada avukatlar Kazım Yiğit Akalın ve Hüseyin Ersöz'ün masanın üzerinden atlamak suretiyle sanık bölümüne geçerek başka suçtan tutuklu sanık Yalçın Küçük ile yine 9 Ağustos'taki duruşmada öğle arası verildiği sırada avukat Serkan Günel'in aynı şekilde sanıklardan Mustafa Levent Göktaş ve Ahmet Tuncay Özkan ile yakın temasta bulunmak suretiyle görüştüğü belirtildi.

Mahkeme jandarma görevlilerince tutulan tutanağa göre bu avukatların uyarılara rağmen görüşmeye devam ettiklerini ifade ederek, avukatlar hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

aa

Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,257 µs