En Sıcak Konular

Acı ilacı içerse...

24 Ağustos 2012 11:16 tsi
Acı ilacı içerse... Avrupalılar Euro’yu kurtarmak için üç iddialı madde üzerinde tartışıyor. Kurtarma harekâtının başarıya ulaşması Almanya’nın acı ilacı içmeye ikna edilmesi anlamına geliyor.

Euro Bölgesi son iki yılını sürekli Yunanistan ve Yunanistan gibi borçlu diğer üye ülkeleri kurtarma planlarıyla geçirdi. Ancak AB’li yetkililerin asıl sorunu tek tek ülkeleri kurtarmaktan ziyade birliğin ve ortak para birimi Euro’nun hayatta kalmasını sağlamak için kalıcı bir çözüm bulmak. Hem de en kısa sürede. Çözüme yönelik öneriler yok değil ancak mevcut öneriler üzerinde anlaşmak oldukça zor olacağa benziyor. Zira Euro’yu kurtarmak için halen masada bulunan en önemli üç planın hayata geçmesi hem siyasi hem de ekonomik olarak büyük riskleri beraberinde getiriyor. Kısaca tahvil faizlerine üst sınır getirilmesi, yeni kurtarma fonu ESM’ye banka lisansı verilmesi ve ortak tahvil (Eurobonds) olarak özetlenebilen bu üç çözüm henüz her ülkenin onayını almış değil. Altın bir yolun bulunmadığı çözüm aşamasında Avrupalılar açısından karar verilmesi gereken asıl konu mevcut kötüler arasından en iyisini seçmek olacak. Uzmanlar buna benzer adımların bölge genelinde önceden hiç denenmediği uyarısında bulunarak her önerinin çok sayıda hesaplanamaz yan etkisinin bulunduğuna işaret ediyor. AB’de toplantı trafiği devam ederken çözüme yönelik acı ilacı kimlerin nasıl yutacağı merakla bekleniyor.

ALMANLARIN DİRENİŞİ DEVAM EDİYOR

Euro Bölgesi’nde iflas söylentileri kol gezerken Euro’nun kurtulmasına yönelik çok sayıda plan da farklı platformlarda hararetle tartışılıyor. Gündemde kalan ve üzerinde en çok tartışılan üç çözüm önerisine bakıldığında AB Merkez Bankası’nın her türlü adımda başrolü üstleneceği anlaşılıyor. Planların bir diğer ortak noktası ise gündeme gelen her öneriye Almanların şiddetle karşı çıkıyor olması. Berlin’in en büyük korkusu olan ECB’nin bağımsızlığını yitirme tehlikesi neredeyse gerçekleşmek üzere.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) borçlanma faizlerine üst sınır getirecek. Ülkeler arasında borçlanma maliyeti farkı kalkacak. Spekülasyon bitecek.

1. ilaç Faize üst sınır

AB’nin yeni kurtarma fonu ESM’ye sınırsız kapital gücü sağlamak için banka lisansı verilecek. Fon tüm ülkelere destek verecek güce ulaşacak.

Yan etkisi: Güvensizlik

Faizler için üst sınırın belirlenmesinde siyaset devreye girecek. ECB’nin bağımsızlığı tehlikeye girecek. Güvensizlik sorunu yine gündeme gelecek.

2. ilaç ESM banka olacak

AB’nin yeni kurtarma fonu ESM’ye sınırsız kapital gücü sağlamak için banka lisansı verilecek. Fon tüm ülkelere destek verecek güce ulaşacak.

Yan etkisi: ECB biter

ESM’nin banka olması demek ECB’nin para basmaya başlaması anlamına gelecek. Borçlu ülkeler Almanya’nın teminatını kullanarak borç alacak.

3. ilaç Ortak tahvil

Eurobonds adı verilen ortak tahvil adımıyla artık tek tek arz edilen ülke tahvilleri tarih olacak. Piyasalara ‘Biz artık tek yumruğuz’ mesajı verilecek. 3. ilaç ESM banka olacak Ortak tahvil

Yan etkisi: Borç patlar

Ülkelerin piyasalardan borçlanma sorunu ortadan kalkacağı için mali disiplin de tarih olacak. AB’ye, Amerikan tarzı borçlanma modeli gelecek.

Yunanistan motive edilecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Berlin’de bir araya geldi. Merkel, Yunanistan’ı, krizin aşılabilmesi için reformları sürdürmesi konusunda motive etmek istediklerini söyledi, “Canımız sıkılmayacak” diyerek espri yaptı.

haberturk

Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs